Asuntokauppaan tulee korjausvelkalaskuri − Taloyhtiöt voidaan jakaa hyvä- ja huonokuntoisiin

Korjausvelkalaskuri jakaa taloyhtiöt hyvä- ja huonokuntoisiin. Kauppalehti kertoo, että laskuria käyttämällä kukaan ei enää ottaisi vahingossa kannettavakseen velattoman kauppahinnan päälle tulevaa kymmenientuhansien eurojen korjausvelkaa.

Kehittäjien mukaan rakenteilla oleva Talotutka-niminen laskuri kääntää isännöitsijäntodistukset selkokielelle. Korjausvelan pitäisi vaikuttaa asunnon hintaan ja vastikkeisiin: ostajien pitää varautua remonttien maksamiseen.

Palvelua kehittänyt Suomen Asuntosatama Oy:n perustaja Erkki Murto-Koivisto kertoo, että yksi Talotutkan korjausvelkakuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa.

− Tämä estää kuluttajaa tekemästä huonoja asuntokauppoja. Laskuri panee taloyhtiöiden korjausvelan määrän ja sen vaikutukset asumiskustannuksiin yhdelle ja samalle viivalle.

Isännöitsijätodistuksia on hankala tulkita

Asuntojen myynti-ilmoituksissa julkaistaan myyntihinta ja velaton hintapyyntö. Korjausvelassa on kuitenkin eroa, jos remontit on tehty kaksi vuosikymmentä sitten.

− Olen ollut mukana yli 3 000 kaupassa ja tehnyt välitystyötä yli 20 vuotta. Olen surullisena seurannut, mitä hepreaa isännöitsijäntodistusten lukeminen on suurimmalle osalle ostajakandidaateista, Murto-Koivisto arvioi Kauppalehdelle.

Ostajan vastuulle jää lopultakin taloyhtiön piilevän korjausvelan arviointi. Isännöitsijäntodistus, toimintakertomus, tilinpäätös, talousarvio ja pts-suunnitelma antavat kuvan taloyhtiön tilasta.

Murto-Koivisto korostaa, että Talotutka paljastaa asuntokaupoissa piilevät karikot. Laskuri kertoo, kuinka paljon esimerkiksi tuleva julkisivuremontti nostaisi neliökohtaista velkaosuutta.

Korjausvelan pitäisi vaikuttaa toteutuneisiin myyntihintoihin. Laskuri parantaa omalta osaltaan kohteen arvonmääritystä.

Palvelun kehittäjät uskovat, että Talotutkaraportin käytön yleistyminen pakottaisi omistajat pitämään taloista huolta.

Kiinteistöliiton tietopankki laskurin pohjana

Talotutkan laskenta perustuu Kiinteistöliiton ja Rakennustietosäätiön arvioihin kerrostalon tekniikan eri osien eliniästä ja korjauskustannuksista. Laskuriin on valittu korjaustavan keskimääräinen hinta.

− Kukaan ei halua olla asuntokaupassa hölmöläinen, jota jymäytetään korjausvelalla. Laskurimme tulee tarpeeseen, sillä se muuttaa tehdyt ja tulevat remontit euroiksi, Murto-Koivisto sanoo.

Asuntosatama on investoinut laskurin kehittämiseen noin 250 000 euroa. Hanketta ovat rahoittaneet ELY-keskus ja Business Finland.

Mikä korjausvelka?

Korjausvelan määrä kertoo, paljonko rakennuksiin olisi pitänyt investoida, jotta ne olisivat käytön kannalta hyvässä kunnossa.

Uudessa talossa korjausvelka on lähtökohtaisesti nolla. Rakennusten jokainen elinvuosi, jona korjausta ei tehdä, kasvattaa korjausvelkaa.

Korjausvelkaa syntyy, kun ennakoivasta kunnossapidosta tingitään ja tehdään vain välttämättömiä, kiireellisimpiä korjauksia.

VTT on arvioinut, että vuosina 2016–2025 asuinrakennusten keskimääräiset korjauskustannukset olisivat 9,4 miljardia euroa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

22.10.2021

Taloyhtiön hallituksen kuuluu käsitellä isännöintipalkkion muutokset

Taloyhtiön maksama isännöintipalkkio muodostuu tyypillisesti kiinteästä kuukausiveloituksesta ja erillisveloitettavista tehtävistä. Isännöinnin tehtävistä sekä palkkioista on sovittu taloyhtiön ja isännöintiyrityksen kesken tehdyssä isännöintisopimuksessa. Kiinteistöliitto muistuttaa tiedotteessaan, että sopimuksen mukaisia menettelyjä tulee noudattaa myös hinnantarkistusten osalta ja se koskee niin kuukausipalkkiota kuin erillisveloitusten muutosta.

keittiöremontti

20.5.2022

Suunnittelu ja pohjatyöt takaavat onnistuneen keittiöremontin

Espoon Kivenlahdessa remontoidaan 72-neliösen kerrostaloasunnon keittiötä. Remontin toteuttaja, osakas Pekka Vass kertoo, että parhaiten keittiöremontista selviää kun suunnittelee sen hyvin ja tekee pohjatyöt huolella. "Kannattaa ehdottomasti palkata suunnittelija", hän sanoo.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

ryhmäkorjaushanke

16.9.2022

Ryhmävoimaa korjaamiseen, viihtyvyyttä asumiseen

Turkulaisessa Hepokullan lähiössä on käynnissä laaja ryhmäkorjaushanke. Alueen kerrostaloille oli kerääntynyt korjausvelkaa vuosien saatossa, ja nyt ne päätettiin korjata kaikki yhtä aikaa. Yhteistyö on tuonut hankkeeseen sujuvuutta ja nopeutta.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

6.7.2022

Pienellä on etunsa

Mikkelissä sijaitseva rivitaloyhtiö As Oy Riviparkko on pieni, mutta toimiva. Riviparkossa pienuus on etu, sillä kaikki tuntevat toisensa ja yhteistyöllä taloyhtiötä saadaan kehitettyä paremmaksi.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti