Asumiskustannusten kallistuessa isännöitsijän merkitys nousee uudelle tasolle

Asumisen kustannukset nousevat tasaisesti vuosittain ja tulevien neljän vuoden aikana asumiskulujen nousun arvioidaan olevan voimakkaampaa kuin asukkaiden tulojen kehitys. Kulujen kallistumisen vaikuttaessa erityisesti omistusasumiseen, on taloyhtiöiden mietittävä tarkkaan kulujaan ja pyrittävä jatkuviin säästöihin. Ammattitaitoisen isännöitsijän ennakoiva ja suunnitelmallinen tuki hankinnoissa ja toiminnoissa nousee erityisen tärkeään rooliin.

Asumiseen menevien kulujen arvioidaan kasvavan tulevien muutaman vuoden aikana. Tähän mennessä viime vuosien keskimääräinen kotitalouksien asumiskustannusten nousu on ollut noin 3,6 prosenttia vuodessa. Eniten asumismenoja kallistavat verotuksen kiristäminen sekä energian hintojen nousu. Isännöitsijällä on ratkaiseva rooli taloyhtiöiden kustannuksia arvioidessa, ja hänen on kyettävä tarjoamaan taloyhtiöille ratkaisuja, jotka ovat hinta-laatusuhteeltaan aidosti paras ratkaisu. Tämän lisäksi asiantunteva isännöitsijä osaa ottaa kantaa kulueriin ja kertoa taloyhtiölle, missä hankkeissa säästäminen kannattaa ja missä panostuksia on tehtävä.

Realia Isännöinnillä tiedostetaan isännöitsijän vastuu ja yksittäisillä isännöitsijöillä onkin takanaan koko suuren organisaation tuoma tuki ja hyödyt. Realia Isännöinti muun muassa kilpailuttaa kaikki hankinnat lanseeraamallaan Hankintapalvelulla. Realian Hankintapalvelulla taataan kilpailutusten läpinäkyvyys ja kumppaniverkoston kanssa sovitut kilpailukykyiset hinnat. Hyvänä esimerkkinä taloyhtiöiden etua ajavasta kilpailutuksesta on Realian tekemä keväinen Suomen suurin hissihuoltokilpailutus, jossa asiakkaat saivat keskimäärin 30 %:n alennuksen.

Energiatehokkuudella säästöjä kustannuksiin

Energian hintojen kivutessa ylöspäin, on taloyhtiöiden kiinnitettävä huomiota energian säästämiseen, jotta myös kuluissa voidaan säästää. Isännöitsijän tehtävä on hallituksen lisäksi tarpeellista valistaa myös koko taloyhtiön asukkaita energiatehokkaasta asumistavasta. Realia Isännöinti tukee asiakkaitaan energiankulutuksen säästämisessä esimerkiksi säännöllisesti jaettavilla asukastiedotteilla, jotka käsittelevät ajankohtaisia asumisen asioita ja sisältävät myös vinkkejä arjen valintoihin.

Realia Isännöinti tarjoaa yhdessä energiansäästöpalvelua tuottavan Ekonor Oy:n kanssa myös ratkaisua lämmityskustannusten hallintaan. Lämmönvahti-niminen palvelu tuo Realian isännöimille kohteille jopa 15 miljoonan euron vuosittaiset säästöt. Palvelu mittaa kiinteistön todellisen lämmöntarpeen ja tasaa lämmityksen koko kiinteistössä. Lämmönvahti on innovatiivinen palvelu, joka huomioi myös auringon, ihmisten, kodinkoneiden ja muiden lämmönlähteiden tuottaman lämmön. Palvelu on käytössä jo yli 2 000 taloyhtiössä ympäri Suomen ja tuo taloyhtiöille keskimäärin 17 %:n vuosittaiset säästöt.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

20.7.2022

Omatoimi-isännöitsijä on paljon vartija

Omatoimi-isännöitsijällä eli oto-isännöitsijällä on paljon vastuuta. Hänen täytyy tuntea asunto-osakeyhtiölaki ja ymmärtää hallintoa, taloutta ja kiinteistön ylläpitoa. Oto-isännöitsijän tehtävään ei pidä lähteä kylmiltään.

Isännöitsijän valinta

18.5.2022

Isännöitsijän valinta kuuluu hallitukselle

Taloyhtiön hallitus valitsee toimikautensa alussa uuden isännöitsijän. Tämän lisäksi hallituksen täytyy laatia isännöintisopimus ja sopia sen ehdoista. Isännöitsijä ja taloyhtiön hallitus toimivat yhteistyössä, ja hallitus voi myös vaihtaa isännöitsijän, jos se katsotaan tarpeelliseksi.

7.3.2022

Isännöitsijäntodistus kannattaa lukea huolella

Kiireellä tehdyt kaupat voivat tuottaa kaupanteon jälkeen karvaita yllätyksiä. Jos esimerkiksi putki-, julkisivu- ja piharemontteja on pantattu vuosi toisensa jälkeen eteenpäin, ne tulevat jossain vaiheessa väkisin toteutettaviksi. Isojen korjausinvestointien myötä taloyhtiö voi saada taakakseen raskaan ja pitkäaikaisen lainataakan, joka nostaa myös asumiskustannuksia.

tekninen isännöitsijä

25.11.2022

Kuukauden kasvo: Mitä tekee tekninen isännöitsijä?

Teknisiä isännöitsijöitä kouluttava Eero Oldén kertoo, miten tekninen isännöitsijä eroaa perinteisestä isännöitsijästä. Tekninen isännöitsijä voi esimerkiksi antaa suosituksia ja ehdotuksia taloyhtiön korjaushankkeissa sekä valvoa osakkaiden muutostöitä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti