Asumiskustannusten kallistuessa isännöitsijän merkitys nousee uudelle tasolle

Asumisen kustannukset nousevat tasaisesti vuosittain ja tulevien neljän vuoden aikana asumiskulujen nousun arvioidaan olevan voimakkaampaa kuin asukkaiden tulojen kehitys. Kulujen kallistumisen vaikuttaessa erityisesti omistusasumiseen, on taloyhtiöiden mietittävä tarkkaan kulujaan ja pyrittävä jatkuviin säästöihin. Ammattitaitoisen isännöitsijän ennakoiva ja suunnitelmallinen tuki hankinnoissa ja toiminnoissa nousee erityisen tärkeään rooliin.

Asumiseen menevien kulujen arvioidaan kasvavan tulevien muutaman vuoden aikana. Tähän mennessä viime vuosien keskimääräinen kotitalouksien asumiskustannusten nousu on ollut noin 3,6 prosenttia vuodessa. Eniten asumismenoja kallistavat verotuksen kiristäminen sekä energian hintojen nousu. Isännöitsijällä on ratkaiseva rooli taloyhtiöiden kustannuksia arvioidessa, ja hänen on kyettävä tarjoamaan taloyhtiöille ratkaisuja, jotka ovat hinta-laatusuhteeltaan aidosti paras ratkaisu. Tämän lisäksi asiantunteva isännöitsijä osaa ottaa kantaa kulueriin ja kertoa taloyhtiölle, missä hankkeissa säästäminen kannattaa ja missä panostuksia on tehtävä.

Realia Isännöinnillä tiedostetaan isännöitsijän vastuu ja yksittäisillä isännöitsijöillä onkin takanaan koko suuren organisaation tuoma tuki ja hyödyt. Realia Isännöinti muun muassa kilpailuttaa kaikki hankinnat lanseeraamallaan Hankintapalvelulla. Realian Hankintapalvelulla taataan kilpailutusten läpinäkyvyys ja kumppaniverkoston kanssa sovitut kilpailukykyiset hinnat. Hyvänä esimerkkinä taloyhtiöiden etua ajavasta kilpailutuksesta on Realian tekemä keväinen Suomen suurin hissihuoltokilpailutus, jossa asiakkaat saivat keskimäärin 30 %:n alennuksen.

Energiatehokkuudella säästöjä kustannuksiin

Energian hintojen kivutessa ylöspäin, on taloyhtiöiden kiinnitettävä huomiota energian säästämiseen, jotta myös kuluissa voidaan säästää. Isännöitsijän tehtävä on hallituksen lisäksi tarpeellista valistaa myös koko taloyhtiön asukkaita energiatehokkaasta asumistavasta. Realia Isännöinti tukee asiakkaitaan energiankulutuksen säästämisessä esimerkiksi säännöllisesti jaettavilla asukastiedotteilla, jotka käsittelevät ajankohtaisia asumisen asioita ja sisältävät myös vinkkejä arjen valintoihin.

Realia Isännöinti tarjoaa yhdessä energiansäästöpalvelua tuottavan Ekonor Oy:n kanssa myös ratkaisua lämmityskustannusten hallintaan. Lämmönvahti-niminen palvelu tuo Realian isännöimille kohteille jopa 15 miljoonan euron vuosittaiset säästöt. Palvelu mittaa kiinteistön todellisen lämmöntarpeen ja tasaa lämmityksen koko kiinteistössä. Lämmönvahti on innovatiivinen palvelu, joka huomioi myös auringon, ihmisten, kodinkoneiden ja muiden lämmönlähteiden tuottaman lämmön. Palvelu on käytössä jo yli 2 000 taloyhtiössä ympäri Suomen ja tuo taloyhtiöille keskimäärin 17 %:n vuosittaiset säästöt.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

11.9.2023

Millä perusteella isännöitsijän voi vaihtaa?

Isännöitsijän valitsee taloyhtiön hallitus ja valinta tehdään enemmistöpäätöksenä. Joskus isännöitsijä halutaan kuitenkin syystä tai toisesta vaihtaa. Tällöin on hyvä ottaa huomioon irtisanomisaika ja sopimusehdot.

isännöitsijäntodistus

18.9.2023

Kuka vastaa virheistä isännöitsijäntodistuksessa?

Isännöitsijäntodistus on keskeinen kaupankäyntiin liittyvä asiakirja, sillä siitä ilmenee ostajan kannalta olennaista tietoa huoneistosta, yhtiöstä ja sen taloudellisesta tilasta. Isännöitsijäntodistusta voidaan pitää luotettavana, mutta joskus siinä ilmenee virheitä.

Tilaajille

vakuutus korvasi

23.2.2023

Vakuutus korvasi uuden rivitalon palaneen tilalle

Viime kesänä Mäntsälässä palaneen rivitalon tilalle nousee uudisrakennus. Vakuutuksen turvin siitä rakennetaan lähes entisenkaltainen. Rivitalopalot ovat Suomessa valitettavan yleisiä, mutta palo-osastointi voi auttaa vähentämään niiden aiheuttamia tuhoja.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

riski

28.4.2023

Osakasrakenne voi olla taloyhtiölle riski

Taloyhtiöiden mahdollisuudet saada lainaa ovat heikentyneet, kun pankit kiristävät kriteerejään. Erityisen synkältä tilanne näyttää yhtiöissä, joiden asukkaista valtaosa on eläkeläisiä. Myös tyhjillään olevat asunnot muodostavat yhtiölle riskin.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti