Asumiskustannusten kallistuessa isännöitsijän merkitys nousee uudelle tasolle

Asumisen kustannukset nousevat tasaisesti vuosittain ja tulevien neljän vuoden aikana asumiskulujen nousun arvioidaan olevan voimakkaampaa kuin asukkaiden tulojen kehitys. Kulujen kallistumisen vaikuttaessa erityisesti omistusasumiseen, on taloyhtiöiden mietittävä tarkkaan kulujaan ja pyrittävä jatkuviin säästöihin. Ammattitaitoisen isännöitsijän ennakoiva ja suunnitelmallinen tuki hankinnoissa ja toiminnoissa nousee erityisen tärkeään rooliin.

Asumiseen menevien kulujen arvioidaan kasvavan tulevien muutaman vuoden aikana. Tähän mennessä viime vuosien keskimääräinen kotitalouksien asumiskustannusten nousu on ollut noin 3,6 prosenttia vuodessa. Eniten asumismenoja kallistavat verotuksen kiristäminen sekä energian hintojen nousu. Isännöitsijällä on ratkaiseva rooli taloyhtiöiden kustannuksia arvioidessa, ja hänen on kyettävä tarjoamaan taloyhtiöille ratkaisuja, jotka ovat hinta-laatusuhteeltaan aidosti paras ratkaisu. Tämän lisäksi asiantunteva isännöitsijä osaa ottaa kantaa kulueriin ja kertoa taloyhtiölle, missä hankkeissa säästäminen kannattaa ja missä panostuksia on tehtävä.

Realia Isännöinnillä tiedostetaan isännöitsijän vastuu ja yksittäisillä isännöitsijöillä onkin takanaan koko suuren organisaation tuoma tuki ja hyödyt. Realia Isännöinti muun muassa kilpailuttaa kaikki hankinnat lanseeraamallaan Hankintapalvelulla. Realian Hankintapalvelulla taataan kilpailutusten läpinäkyvyys ja kumppaniverkoston kanssa sovitut kilpailukykyiset hinnat. Hyvänä esimerkkinä taloyhtiöiden etua ajavasta kilpailutuksesta on Realian tekemä keväinen Suomen suurin hissihuoltokilpailutus, jossa asiakkaat saivat keskimäärin 30 %:n alennuksen.

Energiatehokkuudella säästöjä kustannuksiin

Energian hintojen kivutessa ylöspäin, on taloyhtiöiden kiinnitettävä huomiota energian säästämiseen, jotta myös kuluissa voidaan säästää. Isännöitsijän tehtävä on hallituksen lisäksi tarpeellista valistaa myös koko taloyhtiön asukkaita energiatehokkaasta asumistavasta. Realia Isännöinti tukee asiakkaitaan energiankulutuksen säästämisessä esimerkiksi säännöllisesti jaettavilla asukastiedotteilla, jotka käsittelevät ajankohtaisia asumisen asioita ja sisältävät myös vinkkejä arjen valintoihin.

Realia Isännöinti tarjoaa yhdessä energiansäästöpalvelua tuottavan Ekonor Oy:n kanssa myös ratkaisua lämmityskustannusten hallintaan. Lämmönvahti-niminen palvelu tuo Realian isännöimille kohteille jopa 15 miljoonan euron vuosittaiset säästöt. Palvelu mittaa kiinteistön todellisen lämmöntarpeen ja tasaa lämmityksen koko kiinteistössä. Lämmönvahti on innovatiivinen palvelu, joka huomioi myös auringon, ihmisten, kodinkoneiden ja muiden lämmönlähteiden tuottaman lämmön. Palvelu on käytössä jo yli 2 000 taloyhtiössä ympäri Suomen ja tuo taloyhtiöille keskimäärin 17 %:n vuosittaiset säästöt.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

23.6.2015

Tarkkuus on valttia isännöitsijäntodistusta laadittaessa

Yksi isännöitsijän tärkeistä tehtävistä on isännöitsijäntodistuksen antaminen. Isännöitsijäntodistus on asiakirja, josta ilmenevät keskeisimmät asunto-osakeyhtiötä, osakkeita ja osakehuoneistoa koskevat tiedot. Osakkeenomistajalle on isännöitsijäntodistuksella merkitystä muun muassa asunto-osakkeiden kaupassa, luotonannossa ja asuntoa vuokrattaessa.

28.5.2015

Asiaa isännöitsijäntodistuksesta

Isännöitsijäntodistuksella on merkittävä rooli asuntokaupassa. Se on asiakirja, joka sisältää kaikki keskeisimmät tiedot ja arvoon vaikuttavat seikat kyseessä olevasta huoneistosta sekä taloyhtiöstä. Isännöitsijäntodistusta tarvitaan asuntoa myytäessä ja vuokrattaessa sekä lainaa haettaessa.

9.1.2019

Vuoden 2018 lakipähkinät

Tähän artikkeliin on koottu kaikki Suomen Kiinteistölehdessä vuonna 2018 julkaistut lakipähkinät. Tilintarkastaja vai toiminnantarkastaja? Heinäkuussa 2010 muuttunut asunto-osakeyhtiölaki toi kokonaan uuden käsitteen asunto-osakeyhtiömaailmaan – toiminnantarkastus ja toiminnantarkastaja.

23.6.2015

OTO isännöinti – tehtävät ja vastuu

Isännöintitehtävien hoitaminen oman toimen ohella voi olla tietyissä tilanteissa vaihtoehto ulkopuoliselle ammatti-isännöinnille. OTO-isännöinti edellyttää kuitenkin riittävää tehtäviin perehtymistä ja tuo mukanaan vastuuta. Vaihtoehto ammatti-isännöinnille Asunto-osakeyhtiölaki ei vaadi isännöintitehtäviä hoitavalta henkilöltä tiettyä ammattipätevyyttä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti