Asumisen Tulevaisuus -hanke parantaa rakentamisen laatua

Asumisen Tulevaisuus (ASTU) -hanke on Business Finlandin ohjaama kaksivuotinen ryhmähanke, jonka tavoitteena on luoda läpinäkyvyyttä kiinteistöjen koko elinkaaren ajalle ekosysteemiajattelun kautta. Hankkeessa mukana oleva Kotopro kehittää yhtenäistä kiinteistön dokumentointia, jossa rakennukseen liittyvä tieto tallennetaan aina suunnittelusta purkamiseen asti vakiomuodossa. Paitsi rakentamisen laadun ja dokumentoinnin kannalta kiinteistökohtainen tieto on hyödyksi myös erilaisille sidosryhmille, jotka liittyvät rakennukseen sen elinkaaren aikana.

Kiinteistöjen monikymmenvuotiseen elinkaareen liittyy paljon tietoa, jota nykyään ei tallenneta järjestelmällisesti eri toimijoiden saataville. Aina rakennuksen suunnittelusta lähtien kiinteistöön liittyvä tieto ja siihen tulevat muutokset ovat usein erillisten toimijoiden omissa järjestelmissä hajallaan ja erilaiseen muotoon tallennettuna.

Business Finlandin ohjaama ryhmähanke Asumisen Tulevaisuus (ASTU) lähtee ratkomaan kiinteistöihin liittyvien vuorovaikutusverkostojen johtamisen automatisointia Kotopron avulla. Kotopron järjestelmään voidaan tallentaa yhtenevässä muodossa kaikki kiinteistöön liittyvä tieto ja se voidaan jakaa juuri oikeille henkilöille.

Kiinteistön tieto talteen suunnittelusta purkuun

Suunnitteluvaiheessa luodaan pohja kiinteistöön liittyvälle tiedolle, jota kertyy jatkuvasti koko kiinteistön elinkaaren ajan. Tyypillisesti kiinteistön elinkaari on Suomessa noin 50 vuotta, joten suunnittelun ja purkamiseen väliin mahtuu paljon erilaista tietoa erilaisilta kiinteistöön liittyviltä sidosryhmiltä, kuten rakentamisen alihankintaverkostoilta ja kiinteistön ylläpitoon liittyviltä palvelutoimittajilta.

–Rakentamisen laatuun tarkalla dokumentoinnilla on suora vaikutus, koska dokumentointi pakottaa todentamaan laadun, eikä heikkoa laatua haluta dokumentoida. Lisäksi tiedonkulun vaikeuksista johtuvat rakennusvirheet ja epäselvyydet jäävät historiaan. Voidaan puhua vallankumouksesta rakentamisen laadussa, sanoo Kotopron toimitusjohtaja Samuli Suomala.

Rakentamisen laadun lisäksi yhdenmukainen tieto kiinteistöistä auttaa erilaisia palvelutoimijoita, jotka toimivat kiinteistön parissa sen elinkaaren aikana. Yhdenmukainen ja kattava tieto rakennuksesta tehostaa kiinteistön ylläpitoon liittyvää toimintaa.

–Suomalaisen yhteiskunnan kannalta kyseessä on iso asia, jos kiinteistöjen tieto saadaan tehokkaasti talteen koko elinkaaren ajalta. Esimerkiksi kiinteistöihin liittyvät palvelutoimittajat saisivat sen kautta aina ajantasaisen tiedon vaikkapa siivouksia varten, sanoo Suomala.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

talokeskus 100 vuotta

20.10.2023

Kaupallinen yhteistyö

Talokeskus – kiinteistöjen huolenpitoa 100 vuotta

Suomen Talokeskus täyttää tänä vuonna 100 vuotta. Se on maan vanhin kiinteistöjen ylläpidon ja rakentamisen asiantuntija. Talokeskus tarjoaa huolenpitoa kiinteistön koko elinkaarelle tarkastuksista suunnittelu- ja energiapalveluihin.

Suomen Talokeskus Oy

korjausrakentamisbarometri

2.11.2023

Huono talouskehitys jarruttaa korjausrakentamista

Taloyhtiöiden korjausrakentaminen on jatkunut vilkkaana, mutta kustannusten ja korkojen nousu sekä heikko talouskehitys varjostavat korjauksia. Tulevakaan vuosi ei näytä valoisalta. Tiedot käyvät ilmi Kiinteistöliiton syksyn korjausrakentamisbarometrista.

isännöinnin kilpailutus

11.10.2023

Isännöinnin kilpailutus kannattaa valmistella huolella

Isännöintipalvelun kilpailutus voi tulla ajankohtaiseksi useasta eri syystä. Kiinteistöliitto Varsinais-Suomi järjesti huhtikuussa jäsenilleen koulutustilaisuuden isännöinnin ostamisesta. Erityisesti isännöinnin laadun arviointi herättää kysymyksiä.

lisärakentaminen

7.12.2022

Lisärakentaminen – mitä, miten ja miksi?

Lisärakentamisessa olemassa olevaa rakennusta laajennetaan, korotetaan tai tontille rakennetaan täysin uusi rakennus puretun tilalle. Usein lisärakentaminen toteutetaan rakentamalla yksi tai kaksi uutta kerrosta vanhan rakennuksen päälle.

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti