Asumisen Tulevaisuus -hanke parantaa rakentamisen laatua

Asumisen Tulevaisuus (ASTU) -hanke on Business Finlandin ohjaama kaksivuotinen ryhmähanke, jonka tavoitteena on luoda läpinäkyvyyttä kiinteistöjen koko elinkaaren ajalle ekosysteemiajattelun kautta. Hankkeessa mukana oleva Kotopro kehittää yhtenäistä kiinteistön dokumentointia, jossa rakennukseen liittyvä tieto tallennetaan aina suunnittelusta purkamiseen asti vakiomuodossa. Paitsi rakentamisen laadun ja dokumentoinnin kannalta kiinteistökohtainen tieto on hyödyksi myös erilaisille sidosryhmille, jotka liittyvät rakennukseen sen elinkaaren aikana.

Kiinteistöjen monikymmenvuotiseen elinkaareen liittyy paljon tietoa, jota nykyään ei tallenneta järjestelmällisesti eri toimijoiden saataville. Aina rakennuksen suunnittelusta lähtien kiinteistöön liittyvä tieto ja siihen tulevat muutokset ovat usein erillisten toimijoiden omissa järjestelmissä hajallaan ja erilaiseen muotoon tallennettuna.

Business Finlandin ohjaama ryhmähanke Asumisen Tulevaisuus (ASTU) lähtee ratkomaan kiinteistöihin liittyvien vuorovaikutusverkostojen johtamisen automatisointia Kotopron avulla. Kotopron järjestelmään voidaan tallentaa yhtenevässä muodossa kaikki kiinteistöön liittyvä tieto ja se voidaan jakaa juuri oikeille henkilöille.

Kiinteistön tieto talteen suunnittelusta purkuun

Suunnitteluvaiheessa luodaan pohja kiinteistöön liittyvälle tiedolle, jota kertyy jatkuvasti koko kiinteistön elinkaaren ajan. Tyypillisesti kiinteistön elinkaari on Suomessa noin 50 vuotta, joten suunnittelun ja purkamiseen väliin mahtuu paljon erilaista tietoa erilaisilta kiinteistöön liittyviltä sidosryhmiltä, kuten rakentamisen alihankintaverkostoilta ja kiinteistön ylläpitoon liittyviltä palvelutoimittajilta.

–Rakentamisen laatuun tarkalla dokumentoinnilla on suora vaikutus, koska dokumentointi pakottaa todentamaan laadun, eikä heikkoa laatua haluta dokumentoida. Lisäksi tiedonkulun vaikeuksista johtuvat rakennusvirheet ja epäselvyydet jäävät historiaan. Voidaan puhua vallankumouksesta rakentamisen laadussa, sanoo Kotopron toimitusjohtaja Samuli Suomala.

Rakentamisen laadun lisäksi yhdenmukainen tieto kiinteistöistä auttaa erilaisia palvelutoimijoita, jotka toimivat kiinteistön parissa sen elinkaaren aikana. Yhdenmukainen ja kattava tieto rakennuksesta tehostaa kiinteistön ylläpitoon liittyvää toimintaa.

–Suomalaisen yhteiskunnan kannalta kyseessä on iso asia, jos kiinteistöjen tieto saadaan tehokkaasti talteen koko elinkaaren ajalta. Esimerkiksi kiinteistöihin liittyvät palvelutoimittajat saisivat sen kautta aina ajantasaisen tiedon vaikkapa siivouksia varten, sanoo Suomala.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

hankesuunnittelu korjaushanke

27.5.2022

Hankesuunnittelu säästää kuluja

Kun taloyhtiö valmistautuu korjausurakkaan, kannattaa ennen urakan aloittamista tehdä hankesuunnitelma. Kiinteistöliitto Pirkanmaan neuvontainsinööri Kaisa Kettunen kertoo, mitä hankesuunnittelussa kannattaa muistaa.

17.5.2022

Vieläkö ehtii suunnitella piharemontin?

Piharemontti kannattaa suunnitella huolellisesti ennen toteuttamista. Taloyhtiön on hyvä tehdä pihalle kuntokartoitus ja tehdä sen pohjalta hankesuunnitelma. Huolimaton hankesuunnittelu johtaa huonoon lopputulokseen.

Rakentamisen laatu

28.9.2022

Kuukauden kasvo: Rakentamisen laadun edistäjä

Rakentamisen Laatu RALA ry:n uusi toimitusjohtaja Kirsi Hautala kertoo, mihin suuntaan RALA tulee tulevina vuosina kehittymään. Varmaa on, että se tulee edelleen toimimaan kestävän ja laadukkaan rakentamisen edistäjänä.

23.3.2022

Maankäyttö- ja rakennuslain uudistus mahdollistaisi alle 30-neliöisen pihasaunan tai varaston rakentamisen ilman lupaa

Hallitus on sopinut maankäyttö- ja rakennuslain kokonaisuudistuksesta. Eduskuntaan viedään syksyllä esitys, jolla nykyiset rakentamisen pykälät kumotaan ja lakiin lisätään säännökset alueidenkäytön digitaalisuudesta. Uusi laki määrittää seuraavat vuosikymmenet, miten Suomessa rakennetaan ja miten alueidemme käyttöä suunnitellaan.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti