Asukas vastaa tietyistä vesivahingoista itse

Märkätilojen kunnossapidon vastuut jakautuvat osakkaalle ja taloyhtiölle. Suurin osa taloyhtiöiden kosteus- ja homeongelmista saa alkunsa kylpyhuoneesta, mutta monelle on kuitenkin epäselvää, mitkä vahingoista ovat asukkaan ja mitkä taloyhtiön vastuulla, kirjoittaa Talouselämä.

Taloyhtiön vastuulla ovat talotekniikasta, putkistoista ja talon rakenteista johtuvat vesivahingot. Yhtiön huolehtii myös osakehuoneistojen perusjärjestelmien, kuten lämmitys-, vesi-, viemäri- ja sähköjärjestelmien kunnossapidosta.

Osakas on vastuussa itse aiheuttamistaan vesivahingoista. Lisäksi osakas vastaa märkätilojen pinnoitteiden ja kalusteiden kunnossapidosta.

Vaikka vian korjaaminen ei olisi omalla vastuulla, tulee siitä kuitenkin ilmoittaa huoltoyhtiölle. Myös rakenteellisista vioista ja epäillyistä kosteusvaurioista tulisi tehdä ilmoitus.

LähiTapiolan korvauspäällikkö Jussi Korpelaisen mukaan osakas tai asukas voi itse omilla käyttötottumuksillaan ja toimenpiteillään pienentää vahinkojen riskiä.

  • LähiTapiola on koonnut vinkkejä vahinkojen ennaltaehkäisyyn:
  • Varmista pesukoneen liitäntä. Muista myös tarkistaa tulo- ja poistoletkujen kunto säännöllisesti. Letku tulisi vaihtaa vähintään kymmenen vuoden välein.
  • Muista puhdistaa lattiakaivo säännöllisesti, jotta voit välttyä viemäritukoksilta. Jos mahdollinen tukos ei aukea viemärinavausaineella, ole yhteydessä taloyhtiöön.
  • Tarkasta säännöllisesti, vuotavatko vesikalusteesi. Jos havaitset vuotoja perustasoissa hanoissa ja wc-istuimessa, ilmoita asiasta huoltoyhtiölle.
  • Tarkkaile muovimattojen ja -tapettien, laattojen ja silikonisaumojen kuntoa. Jos niissä näkyy muutoksia, se voi olla vihje pinnan alla kytevistä kosteusvaurioista.
  • Älä jää suihkuun pidemmäksi ajaksi kuin on aidosti tarvetta, jotta kylpyhuone saa aikaa kuivua.
  • Kuivaa kylpyhuoneen seinä- ja lattiapinnat käytön jälkeen lastalla. Pidä myös venttiilit auki. Ilmanvaihdon on oltava kunnossa, jotta ilma pääsee huonetilaan ja sieltä pois.

Lue Talouselämän artikkeli täältä.

 

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

22.11.2022

Taloyhtiöiden hallitukset: Väestönsuojat hyvässä kunnossa

Turvallisuusasiat ovat nostaneet merkitystään taloyhtiöiden toiminnassa viime vuosina. Tuoreen kyselyn mukaan taloyhtiöiden väestönsuojista enemmistö on joko varsin tai erittäin hyvässä kunnossa.

12.4.2022

Rakli: Rakennuskustannusten nousu vaikeuttaa vuokra-asuntojen tuotantoa

Vuokra-asuntosijoittamisen suosio pysyy vahvana taloudellisen toimintaympäristön epävarmuuden kasvusta huolimatta. Kaikkien ammattimaisten sijoittajaryhmien ennakoidaan kasvattavan vuokra-asuntosijoituksiaan. Raklin Vuokra-asuntobarometrin jyrkin muutos viime syksyyn verrattuna nähtiin vastaajien lähes yksimielisissä näkemyksissä rakennuskustannusten kehityksestä.

taloyhtiöiden energiatehokkuus

24.11.2022

Taloyhtiöiden energiatehokkuus ei vaadi suuria korjauksia

Taloyhtiön energiatehokkuutta voi parantaa myös ilman suuria energiaremontteja. Kiinteistöliiton energia- ja ilmastokyselystä selviää, että kiinteistöjen sisäilmassa ja lämpötilassa on toivomisen varaa erityisesti kesäisin. Taloyhtiöiden kannattaakin varautua helteisiin.

energiaosaamisessa

2.11.2022

Taloyhtiöiden energiaosaamisessa puutteita

Taloyhtiöt pitävät energiatehokkuuden parantamista tärkeänä, mutta energia-asioihin liittyvässä osaamisessa nähdään parantamisen varaa, selviää Kiinteistöliiton energia- ja ilmastoaiheisesta kyselystä. Monet kokevat, ettei heillä ole riittävästi tietoa energia- ja ilmastoasioista.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti