Asukas vastaa tietyistä vesivahingoista itse

Märkätilojen kunnossapidon vastuut jakautuvat osakkaalle ja taloyhtiölle. Suurin osa taloyhtiöiden kosteus- ja homeongelmista saa alkunsa kylpyhuoneesta, mutta monelle on kuitenkin epäselvää, mitkä vahingoista ovat asukkaan ja mitkä taloyhtiön vastuulla, kirjoittaa Talouselämä.

Taloyhtiön vastuulla ovat talotekniikasta, putkistoista ja talon rakenteista johtuvat vesivahingot. Yhtiön huolehtii myös osakehuoneistojen perusjärjestelmien, kuten lämmitys-, vesi-, viemäri- ja sähköjärjestelmien kunnossapidosta.

Osakas on vastuussa itse aiheuttamistaan vesivahingoista. Lisäksi osakas vastaa märkätilojen pinnoitteiden ja kalusteiden kunnossapidosta.

Vaikka vian korjaaminen ei olisi omalla vastuulla, tulee siitä kuitenkin ilmoittaa huoltoyhtiölle. Myös rakenteellisista vioista ja epäillyistä kosteusvaurioista tulisi tehdä ilmoitus.

LähiTapiolan korvauspäällikkö Jussi Korpelaisen mukaan osakas tai asukas voi itse omilla käyttötottumuksillaan ja toimenpiteillään pienentää vahinkojen riskiä.

  • LähiTapiola on koonnut vinkkejä vahinkojen ennaltaehkäisyyn:
  • Varmista pesukoneen liitäntä. Muista myös tarkistaa tulo- ja poistoletkujen kunto säännöllisesti. Letku tulisi vaihtaa vähintään kymmenen vuoden välein.
  • Muista puhdistaa lattiakaivo säännöllisesti, jotta voit välttyä viemäritukoksilta. Jos mahdollinen tukos ei aukea viemärinavausaineella, ole yhteydessä taloyhtiöön.
  • Tarkasta säännöllisesti, vuotavatko vesikalusteesi. Jos havaitset vuotoja perustasoissa hanoissa ja wc-istuimessa, ilmoita asiasta huoltoyhtiölle.
  • Tarkkaile muovimattojen ja -tapettien, laattojen ja silikonisaumojen kuntoa. Jos niissä näkyy muutoksia, se voi olla vihje pinnan alla kytevistä kosteusvaurioista.
  • Älä jää suihkuun pidemmäksi ajaksi kuin on aidosti tarvetta, jotta kylpyhuone saa aikaa kuivua.
  • Kuivaa kylpyhuoneen seinä- ja lattiapinnat käytön jälkeen lastalla. Pidä myös venttiilit auki. Ilmanvaihdon on oltava kunnossa, jotta ilma pääsee huonetilaan ja sieltä pois.

Lue Talouselämän artikkeli täältä.

 

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

22.1.2018

Kiinteistölehden lakipähkinät 2017

Kiinteistölehden lakipähkinät on koonti vuonna 2017 Suomen Kiinteistölehdessä julkaistuista lakipähkinöistä. Kysymyksiin vastaavat Suomen Kiinteistöliiton, Kiinteistöliitto Uusimaan ja Suomen Vuokranantajien asiantuntijat. Kuka maksaa hissin?

1.4.2016

Kasvukeskuksissa vuokra-asuntotarjonta lisääntyy

RAKLIn vuokra-asuntobarometrin vastaajat arvioivat asuntotarjonnan jatkavan voimakasta kasvuaan. Myös kansainvälisten sijoittajien uskotaan lisäävän omistustaan suomalaisilla vuokra-asuntomarkkinoilla. Vuokrien nousuvauhti alkaa barometrin vastaajien mukaan hiljentyä myös pääkaupunkiseudulla, vaikka lähes 90 prosenttia vastaajista arvioi nousun kuitenkin yhä jatkuvan.

8.5.2020

Väestön ikääntyminen merkittävin asumisen tulevaisuuteen vaikuttava ilmiö

Väestön ikääntyminen nousi ilmiöistä merkittävimmäksi, kun Kiinteistöliitto, Vuokranantajat ja Kiinteistöliitto Uusimaa selvittivät jäsentensä näkemyksiä asumisen tulevaisuudesta vuoteen 2040 saakka. Ikääntymistä piti asumisen tulevaisuuden kannalta merkittävimpänä asiana 69 prosenttia kyselyn vastaajista. Maaliskuussa tehtyyn verkkokyselyyn vastasi runsaat 4400 ihmistä, joista suurin osa toimii taloyhtiön hallituksessa, yksityisenä vuokranantajana tai isännöitsijänä.

27.4.2017

Asuntojen saatavuus paranee, vuokrat kehittyvät maltillisesti

Vuokra-asuntojen kysyntä on edelleen suurta ja etenkin vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen tarjonta jatkaa kasvuaan. Asuntovuokrien odotetaan tarjonnan kasvusta huolimatta nousevan maltillisesti. Vilkas rakentaminen näkyy nyt markkinoilla rakennuskustannusten nousuna ja työvoiman saatavuuden heikentymisenä, mikä haittaa asuntorakentamista.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti