Asokodit työllistää korjausrakentamisellaan

Asokotien ensi vuoden budjetissa on korjauskuluihin varattu 20,4 miljoonaa euroa. Korjaustoiminnalla on merkittävä työllistämisvaikutus

– Asokodit pyrkii pitämään kiinteistöt ennakoiden ja pitkäjänteisesti hyvässä kunnossa, jotta vältetään kalliit yllätysremontit. Samalla ennaltaehkäistään myös asukkaille koituvia asumisen haittoja, kertoo Asokotien kiinteistöjohtaja Henrik Hämäläinen.

Ennakoivaan toimintaan kuuluu Hämäläisen mukaan muun muassa kiinteistöjen eri osa-alueiden säännölliset tarkastukset ja niissä havaittujen vikojen välittömät korjaustoimet. Korjaustoiminta työllistää lukuisan joukon korjaus- ja huoltotoiminnan ammattilaisia ympäri Suomea. Asokodeilla on asuntoja 31 paikkakunnalla.

– Ennakoiva toiminta on välttämätöntä vanhenevassa asuntokannassa, jotta vältetään laajat peruskorjaukset mahdollisimman pitkään. Ennakointi tuo myös kustannustehokkuutta, mikä on tarpeen vastikkeiden pitämiseksi kohtuullisina. Asumisen yleiskustannukset nousevat koko ajan muutenkin viranomaisten määräämien verojen ja maksujen kautta, toteaa Hämäläinen

Hämäläisen mukaan ennakoiva kiinteistöjen ylläpito auttaa yhtiötä saamaan ajoissa tietoon kunnossapitotarpeet ja helpottaa varautumista niihin sekä budjetoinnissa että työvoiman osalta.

Urakat voidaan suunnitella sekä kilpailuttaa kunnolla ja mukaan saadaan parhaat tekijät.

Myös Asokotien asukkaat pääsevät vaikuttamaan siihen, mihin yhtiön korjaustoimintaan budjetoituja rahoja käytetään.

– Asukkaat voivat ehdottaa asukastoimikunnan tai asukaskokouksen kautta isännöitsijälle kiinteistöjen korjaustoimenpiteitä seuraavalle budjettikaudelle. Yhtiö huomioi asukkaiden toiveet aina kun se on mahdollista, vakuuttaa Hämäläinen.

20,4 miljoonan euron summaan sisältyvät perusvastikkeen kautta maksettavat suuremmat kiinteistöjen kunnossapitokulut. Perusvastikkeen kulut kuuluvat vastikkeiden tasausjärjestelmän piiriin eli ne jaetaan kaikkien kohteiden kesken.

– Tasausjärjestelmä vaikuttaa siten, että isokaan remontti ei nosta yhtäkkiä kohteen vastiketta kuten tapahtuu omistusasunnoissa. Tasausjärjestelmästä pääsevät hyötymään kaikki asukkaat omalla vuorollaan, kun taloon tehdään isompia korjaustoimenpiteitä, toteaa Hämäläinen.

Kohdekohtaisella hoitovastikkeella katetaan pienemmät korjauskulut vastuunjakotaulukon mukaisesti. Kohdekohtainen korjauskulu määräytyy sen mukaan, minkälaisia asumisesta aiheutuvia korjaustoimia kohteessa joudutaan vuoden aikana tekemään. Kohdekohtaisen budjetoinnin isännöitsijä hoitaa yhdessä asukastoimikunnan kanssa.

Asokodit on Suomen suurin asumisoikeusasuntoja omistava yhtiö, jolla on omistuksessaan 13 914 asuntoa 31 paikkakunnalla. Asumisoikeusasunnot on valtion tuella rakennutettuja kohtuuhintaisia asuntoja, joiden hintaa ja kuukausivastiketta säädellään lailla.Asunnot ovat kaikkien yli 18-vuotiaiden haettavissa. Yli 55-vuotiailla ei ole varallisuusrajoja.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

3.12.2021

Isännöinnin pitää tuottaa taloyhtiölle lisäarvoa

Asunto-osakeyhtiölaki antaa yhtiön johdolle eli hallitukselle ja isännöitsijälle selkeän tehtävän. Heidän on huolellisesti toimien edistettävä yhtiön etua. Lainsäädännöllistä viitekehystä peilaten hallitus ja isännöitsijä istuvat samalla puolella pöytää päätöksiä tehdessä.

5.4.2022

Kaupallinen yhteistyö

Vastuullinen Saumalaakso

Yritysvastuu on yrityksen lupaus käyttäytyä vastuullisesti yhteiskunnan velvoittamin pelisäännöin. Vastuullinen yritys toimii mahdollisimman kestävällä tavalla: taloudellisen kannattavuuden lisäksi se ottaa huomioon sidosryhmien, ympäristön ja yhteiskunnan edut. Saumalaakson missiona on toimia alan vastuullisena edelläkävijänä nyt ja jatkossa.

Saumalaakso

asiakasvaikuttaja-tiimin

5.10.2022

Kaupallinen yhteistyö

Tule kehittämään tulevaisuuden energiapalveluita kanssamme!

Vantaan energia haluaa kutsua asiakkaansa mukaan kehittämään energiapalveluita. Asiakasvaikuttaja-tiimin jäsenenä pääsee ideoimaan uudenlaisia ilmastoystävällisiä palveluita.

Vantaan Energia

17.1.2022

Vuokrayksiöitä ja -kaksioita on nyt myynnissä poikkeuksellisen paljon

Pääkaupunkiseudun markkinoille on tullut runsaan rakentamisen ansiosta tuhatmäärin uusia vuokra-asuntoja. Siksi osalla asuntosijoittajista on ongelmia vuokralaisten löytämisessä vanhoihin asuntoihin. Kun kysyntä vuokramarkkinoilla hiipuu, varsinkin piensijoittajat panevat yksiöitään ja kaksioitaan myyntiin.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti