Asiantuntija varoittaa: Väärä pumppumalli voi käydä kalliiksi

Lämpöpumppujen myynti kasvoi viime vuonna 25 prosenttia, kertoo Suomen lämpöpumppuyhdistys. Eniten suosiotaan kasvattivat ilma-vesilämpöpumput, joiden myynti paisui yli 50 prosenttia edeltävään vuoteen verrattuna. Maalämpöjärjestelmien kasvu oli 20 prosentin luokkaa.

Ilma-vesilämpöpumppujärjestelmä maksaa arvoilta 10 000–12 000 euroa ja maalämpöpumppujärjestelmä 16 000–18 000 euroa, kertoo Talouselämä-lehti.

Ilma-vesilämpöpumppujen suosiosta selittää, että ne ovat maalämpöjärjestelmää pienempi kertainvestointi. Jos suunnitelmissa on myydä talo esimerkiksi 10 vuoden päästä, ihmiset toivovat lämmitysjärjestelmän maksavan itsensä tässä ajassa takaisin.

Maalämmössäkin on omat ongelmansa. Helsinkiläinen putkimies arvioi Kiinteistölehdelle, että jopa kolme prosenttia porauksista tavalla tai toisella epäonnistuu. Hän kertoo korjaavansa myös  sortuneita lämpökaivoja aika ajoin.

Maantieteellä on merkitystä

− Moni kohtuullisen hyväkuntoisenkin öljykattilan omistaja on vaihtanut lämmitystavan ilma-vesilämpöpumppuun tai maalämpöpumppuun. Ensin mainittu voi kuitenkin olla huono ratkaisu Pohjois-Suomessa, sanoo Motivan asuinrakennusten energiatehokkuuden asiantuntija Teemu Kettunen.

Ilma-vesilämpöpumppu ottaa lämmitysenergiaa ulkoilmasta ja siirtää sitä vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään. Mitä kylmempi ilma ulkona on, sitä enemmän laitteen hyötysuhde ja teho heikkenevät. Tämän vuoksi järjestelmä tarvitsee rinnalleen aina toisen lämmitysjärjestelmän, tyypillisimmin tätä virkaa hoitavat vesi-ilmalämpöpumpun omat sähkövastukset.

− Pohjoisessa on oltava varma siitä, että sähkövastukset ovat riittävät tehokkaat, sillä omakotitalon lämmöntuotanto on täysin niiden varassa 25 pakkasasteen tuntumassa. Silloin järjestelmä on käytännössä sähkölämmitys, Kettunen sanoo.

Sähkön hinta on tyypillisesti korkeimmillaan kovilla pakkasilla. Siksi laskut voivat nousta korkeiksi.

Uusi järjestelmä ei ole välttämättä halvempi

Toimivaa järjestelmää ei aina kannata vaihtaa. Lämmitystavan vaihtaminen on taloudellisinta, kun vanha lämmitysmuoto on tullut käyttöikänsä päähän. Maaseudulla hyväkuntoisen puuta käyttävän järjestelmän käyttö voi olla hyvinkin edullista.

Jos talo on rakenteellisesti energiatehokas ja lämmitystarve on pieni, poistoilmalämpöpumppu voi olla hyvä vaihtoehto. Eniten niitä käytetään uusissa pientaloissa.

Poistoilmalämpöpumppu ottaa lämmitysenergian talosta poistettavasta ilmasta, joten se tuottaa lähes vakioteholla lämpöä vuodenajasta riippumatta. Jos lämmitystarve on suuri, lisälämpö pitää silti tuottaa sähkövastuksilla.

Perinteinen ilmalämpöpumppu taas puhaltaa ulkoa otetun lämmön sisäilmaan. Se on kaikkein kustannustehokkain vaihtoehto suorasähkölämmittäjälle.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

vesimittarit

19.4.2023

Vesimittari näyttää väärin – tarkista nämä asiat

Helsinkiläinen taloyhtiö huomasi joidenkin asukkaiden vesilaskujen olevan poikkeuksellisen pieniä. Syynä oli vika lämpimän veden mittareissa. Asiantuntijan mukaan vesimittarit asennetaan usein väärin.

taloyhtiön vakuutukset

1.3.2023

Taloyhtiön vakuutukset kannattaa kilpailuttaa

Taloyhtiön kannattaa kilpailuttaa vakuutuksensa säännöllisesti. Tinkiminen ei vakuutusasioissa kannata. Erityisesti ison ja kalliin korjaushankkeen lähestyessä taloyhtiön hallituksen on huolehdittava, että kiinteistövakuutus on voimassa.

myrkylliset kasvit

27.6.2022

Taloyhtiön pihan myrkylliset kaunottaret

Monet kauniit, taloyhtiöidenkin pihoilla suositut kasvit ovat myrkyllisiä. Viherammattilainen suosittelee välttämään niitä leikkipaikkojen lähellä, mutta muuten niistä ei tarvitse kokonaan luopua. Vaarallisimmat myrkkymarjat sen sijaan kannattaa jättää istuttamatta.

varaudu poikkeustilanteisiin

6.10.2022

Viisas varautuu poikkeustilanteisiin

Suomessakin tulee joskus erilaisia häiriötilanteita. Valtaosassa niistä riittää sisätiloihin suojautuminen. Kotiin on hyvä varata ruokaa ja tarvikkeita riittävästi 72 tunnin ajaksi.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti