Asiakohdan käsittely yhtiökokouksessa

Kokouksessa käsitellään asiat yksi kerrallaan ja kustakin asiasta keskustellaan siinä kohdassa kokousta kuin kyseistä asiaa käsitellään. Näin kokous etenee johdonmukaisesti ja osallistujien on mahdollista paremmin osallistua käytävään keskusteluun ja päätöksentekoon kokouksessa.

Yhtiökokouksen puheenjohtaja ilmoittaa esityslistan kunkin kohdan osalta käsiteltävän asian. Tämän jälkeen asian esittelee, samoin kuin hallituksen päätösehdotuksen, henkilö jolle kokouksen puheenjohtaja on antanut puheenvuoron. Yleensä asian esittelyn tekee isännöitsijä tai joku hallituksen jäsenistä.

Esittelyn jälkeen puheenjohtaja avaa keskustelun. Tässä kohden osakkeenomistajat voivat pyytää puheenvuoroja ja esittää kysymyksiä asiasta, tehdä muutosesityksiä, ehdottaa esityksen hylkäämistä tai lykkäämistä tai kannattaa tehtyjä esityksiä. Kokouksen puheenjohtaja jakaa puheenvuoroja, kunnes kaikki halukkaat ovat saaneet pidettyä puheenvuorot.

Puheenjohtaja päättää keskustelun ja toteaa tehdyt esitykset. Mikäli on tehty vain yksi ehdotus, puheenjohtaja toteaa sen tulleen päätökseksi. Tarvittaessa puheenjohtaja selvittää osakkaan kantaa kysymyksillä, jotta kokouksessa tiedetään mitä kukin on esittänyt. Ellei päätös synnyn yksimielisesti, suoritetaan äänestys asian päättämiseksi.

Ennen varsinaista äänestystä puheenjohtaja voi ehdottaa koeäänestystä esim. käsiä nostamalla, jola selvitetään alustavasti kokouksen kanta ja äänten jakauma. Jos koeäänestyksen tulos on selvä, puheenjohtaja tiedustelee kultakin vähemmistöön jääneeltä vaatiiko hän varsinaista äänestystä suoritettavaksi. Mikäli joku vaatii äänestystä, se suoritetaan.

Puheenjohtaja tekee ehdotuksen äänestysjärjestyksestä ja -tavasta. Suoritetaan äänestys, ääntenlaskijat laskevat äänet ja ilmoittavat äänestyksen tuloksen kokouksen puheenjohtajalle joka ilmoittaa äänestystuloksen yhtiökokoukselle.

Tarvittaessa suoritetaan useampia äänestyksiä, kunnes päätös saadaan tehdyksi.

Puheenjohtaja julistaa yhtiökokouksen päätöksen asiassa. Asian tultua päätetyksi siirrytään käsittelemään seuraavaa asiaa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

julkisivun kunnossapito

22.7.2022

Tarkista julkisivusi

Kiinteistön julkisivuihin kertyy jatkuvasti likaa, levää, hometta, sammalta ja jäkälää. Ne kannattaa siivota säännöllisesti pois, jotta pinta pysyy pidempään kunnossa. Näin taloyhtiö säästää myös rahaa, kun julkisivua ei tarvitse olla jatkuvasti uusimassa.

26.4.2022

Ulkokalusteita kannattaa huoltaa

Rakentaja.fi: Ympäri vuoden ulkona olevat kalusteet kannattaa käsitellä kalvoa muodostamattomilla tuotteilla ohjeiden mukaisesti. Seuraa pinnan kuntoa ja suorita huoltokäsittely, kun pinta on kuluneen ja kuivan näköinen. Valitse aina sävytetty tuote, sillä väritön tuote ei anna riittävää UV-suojaa.

21.6.2022

Huoneiston omistuksen rekisteröinti nopeutunut

Huoneistojen omistusten rekisteröintien käsittelyaika Maanmittauslaitoksessa on lyhentynyt huomattavasti, virasto tiedottaa. Ratkaisun voi tällä erää saada keskimäärin kahdeksassa vuorokaudessa hakemuksen saapumisesta. Käsittelyä voi tarvittaessa kiirehtiä, jos päätöstä tarvitaan pikaisesti esimerkiksi asuntokaupan vuoksi.

14.2.2022

Ostitko kiinteistön? Muistithan maksaa varainsiirtoveron ja hakea omistuksen rekisteröintiä

Kiinteistökaupan jälkeen ostajan tulee rekisteröidä kiinteistön uudet omistustiedot Maanmittauslaitoksen ylläpitämään lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin. Aikaa rekisteröinnille eli lainhuudon hakemiselle on kuusi kuukautta kauppakirjan tai muun sopimuksen allekirjoittamisesta. Jotta omistus voidaan rekisteröidä, varainsiirtoveron täytyy olla lainhuutohakemusta vireille laitettaessa maksettu.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti