Rakennuskustannusten kallistuminen ja korkotason nousu vähensivät selvästi valtion tukeman kohtuuhintaisen ARA-asuntotuotannon aloituksia vuonna 2022. Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen ARAn selvityksen mukaan korkotukilainaa myönnettiin 37 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2021.
Kohteista lähes puolet eli 2 620 asuntoa rakennetaan pääkaupunkiseudulle. Viime vuonna aloitetuista uusista ARA-asunnoista 50 prosenttia oli tavallisia vuokra-asuntoja, 22 prosenttia asumisoikeusasuntoja ja 28 prosenttia erityisryhmien, kuten ikääntyneiden, asuntoja. Uusien ARA-asuntojen keskikoko oli 47 neliömetriä, kun se vuotta aiemmin oli 50 neliötä.
Myös vapaarahoitteinen rakentaminen väheni
Pitkään korkealla tasolla jatkunut asuntorakentaminen kääntyi laskuun loppuvuoden aikana. Kaikista Suomessa aloitetuista 39 000 asunnosta vapaarahoitteisia eli ilman valtion tukea rakennettuja oli noin 33 000. Määrä on 15 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna.
ARA-tuotannon osuus Suomen uudistuotannosta oli 15 prosenttia, mikä on pienin osuus vuoden 2007 jälkeen.
ARA-hankkeisiin saatiin rakentamisen korkeasuhdannetilanteessa heikosti urakkatarjouksia erityisesti pääkaupunkiseudulla. Rakennuskustannusten kallistuminen vaikeutti ARA-hankkeiden hyväksymistä.
Venäjän hyökkäys Ukrainaan nosti energian hintaa ja kiihdytti inflaatiota, mikä vaikeutti rakennuttajien ja asuntoyhtiöiden tilannetta. Korkotason nousu loppuvuoden 2022 aikana puolestaan vaikeutti kohtuullisen vuokratason saavuttamista erityisesti lyhyen korkotuen ARA-tuotannossa.
Käyttösuunnitelma ohjaa ARA-asuntotuotantoa
ARA-asuntojen rakentamiseen tarkoitetun lainoituksen määrästä ja painotuksista päättää eduskunta vuosittain. Valtioneuvoston antaman käyttösuunnitelman mukaan valtaosa asuntotuotannosta kohdistetaan suurimpiin kasvukeskuksiin, erityisesti Helsingin seudulle.
Tukea voidaan kuitenkin erityistapauksissa antaa esimerkiksi väestöltään väheneville alueille, joille syntyy paljon uusia työpaikkoja. Lisäksi tukea voidaan antaa erityisryhmien asuntojen rakentamiseen tai kunnan asuntokannan sopeuttamiseen.
Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään