ARA-asuntorakentaminen kääntyi viime vuonna laskuun

ARA-asuntorakentaminen

Rakennuskustannusten kallistuminen ja korkotason nousu vähensivät selvästi valtion tukeman kohtuuhintaisen ARA-asuntotuotannon aloituksia vuonna 2022. Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen ARAn selvityksen mukaan korkotukilainaa myönnettiin 37 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2021.

Kohteista lähes puolet eli 2 620 asuntoa rakennetaan pääkaupunkiseudulle. Viime vuonna aloitetuista uusista ARA-asunnoista 50 prosenttia oli tavallisia vuokra-asuntoja, 22 prosenttia asumisoikeusasuntoja ja 28 prosenttia erityisryhmien, kuten ikääntyneiden, asuntoja. Uusien ARA-asuntojen keskikoko oli 47 neliömetriä, kun se vuotta aiemmin oli 50 neliötä.

Myös vapaarahoitteinen rakentaminen väheni

Pitkään korkealla tasolla jatkunut asuntorakentaminen kääntyi laskuun loppuvuoden aikana. Kaikista Suomessa aloitetuista 39 000 asunnosta vapaarahoitteisia eli ilman valtion tukea rakennettuja oli noin 33 000. Määrä on 15 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna.

ARA-tuotannon osuus Suomen uudistuotannosta oli 15 prosenttia, mikä on pienin osuus vuoden 2007 jälkeen.

ARA-hankkeisiin saatiin rakentamisen korkeasuhdannetilanteessa heikosti urakkatarjouksia erityisesti pääkaupunkiseudulla. Rakennuskustannusten kallistuminen vaikeutti ARA-hankkeiden hyväksymistä.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan nosti energian hintaa ja kiihdytti inflaatiota, mikä vaikeutti rakennuttajien ja asuntoyhtiöiden tilannetta. Korkotason nousu loppuvuoden 2022 aikana puolestaan vaikeutti kohtuullisen vuokratason saavuttamista erityisesti lyhyen korkotuen ARA-tuotannossa.

Käyttösuunnitelma ohjaa ARA-asuntotuotantoa

ARA-asuntojen rakentamiseen tarkoitetun lainoituksen määrästä ja painotuksista päättää eduskunta vuosittain. Valtioneuvoston antaman käyttösuunnitelman mukaan valtaosa asuntotuotannosta kohdistetaan suurimpiin kasvukeskuksiin, erityisesti Helsingin seudulle.

Tukea voidaan kuitenkin erityistapauksissa antaa esimerkiksi väestöltään väheneville alueille, joille syntyy paljon uusia työpaikkoja. Lisäksi tukea voidaan antaa erityisryhmien asuntojen rakentamiseen tai kunnan asuntokannan sopeuttamiseen.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

7.4.2022

OP: Mökkilainojen kysyntä yhä korkealla – myrskyjen aiheuttamat vahingot lisääntyneet viime vuosina

Koronapandemiaa edeltävään aikaan verrattuna mökkilainan suosio on edelleen korkealla, sillä vapaa-ajan asuntojen lainoja on haettu kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 13 prosenttia enemmän kuin vastaavaan aikaan vuonna 2020. Viime vuoden huippulukemiin verrattuna vapaa-ajan asuntojen ostoon ja rakentamiseen haettujen lainojen määrä kuitenkin laski alkuvuonna lähes kolmanneksella. – Viime vuoden ensimmäisinä kuukausina vapaa-ajan asuntoihin haettujen lainahakemusten määrä oli […]

Kiinteistökauppa

20.10.2022

Kiinteistökauppojen määrät ja hinnat laskussa

Maanmittauslaitoksen mukaan kiinteistöjen kauppamäärät ovat laskeneet selvästi. Kauppamääriin heijastuu Ukrainan sodan aiheuttama epävarmuus markkinoilla. Pientalojen kauppamäärät ovat pandemiaa edeltävällä tasolla.

22.3.2022

Kustannusten nousu ja materiaalipula jarruttavat rakentamista

Kauppalehti kirjoittaa Venäjän sotatoimien osuvan myös rakennusalaan. Teräksen, alumiinin, lasin ja puutavaran saatavuus on heikentynyt ja hinnat nousseet. Myös energian kallistuminen, sirupula ja työvoimapula koettelevat rakennusalaa.

sähkölaitteesta

2.3.2023

Sähkölaitteesta alkaneet palot lisääntyivät viime vuonna

Sähkölaitteesta tai sähköasennuksesta alkaneiden tulipalojen määrä on lisääntynyt kahdessa vuodessa noin parilla sadalla, kertoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes). Eniten paloja saa alkunsa lieden huolimattomasta käytöstä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti