Älytolpista ratkaisu sähköautojen lataukseen?

Janne Käpylehto ja Vesa Linja-aho ottavat Talouselämän Tebatissa kantaa sähköautojen lataustolppien taloyhtiöissä aiheuttamiin ongelmiin. Heidän mukaansa älyteknologian avulla ohjattu lataus voisi olla ratkaisu kiistakysymyksiin.

Taloyhtiöissä ongelmia aiheuttavat eritoten osakkaiden yhdenvertaisuutta koskevat tulkinnat ja lataustolppien asennuksen vaatimien kustannusten jako. Sähkökaapelointi jouduttaisiin usein uusimaan lataustolppien edellyttämän kapasiteetin takia ja tolpat asentamaan taloyhtiön kustannuksella.

Käpylehto ja Linja-aho ehdottavat ratkaisuksi älyteknologiaa. Esimerkiksi ottamansa Parkkisähkö Oy:n mallissa auton lämmitys ja sähköauton lataus hoidetaan etäohjauksella ja järjestelmää ohjataan kokonaisuutena, jolloin taloyhtiön sähköverkko ei ylikuormitu. Mallissa parkkiruudun käyttäjä maksaisi kustannukset kokonaisuudessaan. Käpylehto ja Linja-aho peräänkuuluttavat myös asunto-osakeyhtiölainsäädännön uudistamista ottamaan paremmin huomioon sähköautoilun tarpeet.

Lue Janne Käpylehdon ja Vesa Linja-ahon koko puheenvuoro Talouselämän Tebatista.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

Valaistuksen uusiminen

21.9.2023

As Oy Talvimaijan valaistus uusittiin kestäväksi

Hyvinkääläisessä As Oy Talvimaijassa päätettiin uusia vanhentunut valaistustekniikka. Tilalle vaihdettiin led-lamput. Remontin jälkeen taloyhtiön energiankulutus on pienentynyt, ja yhtiö on entistäkin turvallisempi ja viihtyisämpi.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

sähköauto paloturvallisuus

27.11.2023

Kuukauden kasvo: Paloturvallisuutta sähköautojen lataukseen

Sähköautopalot voivat lisääntyä autokannan vanhetessa. Erityisen hankalasti sammutettavia palot ovat maanalaisissa pysäköintitiloissa. Siksi taloyhtiöiden parkkihallien paloturvallisuuteen on kiinnitettävä erityisen paljon huomiota.

2.5.2023

Taloyhtiöiden korjausrakentamisessa ei näy kasvua

Taloustilanne varjostaa edelleen raskaasti korjausrakentamisen näkymiä, käy ilmi Kiinteistöliiton korjausrakentamisbarometristä. Pääkaupunkiseudulla näkymät ovat heikentyneet vähiten.

kestävä asuminen

12.9.2023

Lakimuutos kannustaa kestävään asumiseen

Kesäkuussa voimaan tullut lakimuutos kannustaa taloyhtiöitä kestävää asumista edistäviin hankkeisiin. Uudistuksista, joilla parannetaan merkittävästi kiinteistön tai rakennuksen käytön kestävyyttä, voidaan vastedes päättää enemmistöpäätöksellä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti