5 vinkkiä sujuvaan taloyhtiöasumiseen

Taloyhtiöasuminen on välillä aikamoista taiteilua. Omista asumistavoistaan ei voi päättää vapaasti, vaan asumisessa on otettava huomioon naapurit ja taloyhtiön rooli kiinteistön omistajana. Parhaimmillaan taloyhtiössä asuminen on kuitenkin huoletonta ja mukavaa. Seuraavassa on listattu viisi vinkkiä kitkattomaan taloyhtiöasumiseen.

1. Älä metelöi yöaikaan

Useimmissa taloyhtiössä on niin sanottu hiljaisuusaika öisin, iltakymmenen ja aamuseitsemän välillä. Tällöin tulee välttää kaikenlaista tekemistä, josta aiheutuu melua – esimerkiksi pyykkien linkoamista, remontointia ja äänekästä musiikin soittoa.

Jos aiot pitää illalla kotonasi juhlat, on fiksua ilmoittaa siitä etukäteen naapureille. Kiinnitä esimerkiksi rappukäytävän ilmoitustaululle lappu, jossa kerrot juhlista ja pahoittelet mahdollista häiriötä. Muista kirjata lappuun asuntosi numero ja puhelinnumero, jotta naapurit saavat tarvittaessa sinuun yhteyttä.

Hiljaisuusaika ei koske normaaleja elämisen ääniä. Yöaikaan saa esimerkiksi käydä vessassa tai suihkussa, eikä kukaan voi sitä kieltää.

2. Tupakoi ja grillaa siihen varatuilla paikoilla

Jos tupakoit, tee se siihen varatuilla paikoilla. Asunnon sisällä ei tule tupakoida, sillä savu kulkeutuu ilmanvaihtokanavia pitkin naapuriasuntoihin. Tupakointi on kokonaan kielletty yhteisissä tiloissa, kuten rappukäytävissä ja saunatiloissa, ja lasten leikkialueilla.

Aurinkoisella kesäsäällä grillaaminen on mukavaa ja se on sallittua myös taloyhtiössä. Voit grillata yhtiön grillipaikalla, jos sellainen on, tai omalla pihallasi. Myös parvekkeella grillaaminen on periaatteessa sallittua, kunhan siitä ei aiheudu tulipalon vaaraa. Käytännössä tämä tarkoittaa, että parvekkeella on käytettävä sähkögrilliä. Kun grillaat, muista huomioida naapurisi – grillaa siis nopeasti äläkä käryytä grilliä tarpeettomasti.

3. Pidä lemmikit talutushihnassa

Kesäaikaan on mukava viettää koiran tai kissan kanssa aikaa ulkosalla. Lemmikkiä ei kuitenkaan saa päästää vapaaksi, vaan kaikista tottelevaisimmatkin yksilöt on pidettävä talutushihnassa taajama-alueilla, siis myös taloyhtiön pihalla. Näin määrää järjestyslaki.

Lemmikkien ulkoiluttaminen on kokonaan kielletty lasten leikkeihin varatuilla paikoilla ja niiden välittömässä läheisyydessä. Toki lapset voi kutsua rapsuttamaan esimerkiksi koiraa ja leikkimään sen kanssa muualla pihalla.

4. Säilytä tavaroitasi ja autoasi niille varatuilla paikoilla

Taloyhtiön rappukäytävissä sekä ullakon ja varastotilojen käytävillä ei saa säilyttää tavaroita. Esimerkiksi lastenvaunujen säilyttäminen rappukäytävässä on kielletty tuhopolttoriskin takia.

Säilytä kaikkia tavaroitasi niille varatuissa varastotiloissa. Huolehdi myös tilojen lukituksesta, jotta pitkäkyntiset eivät pääse käsiksi tavaroihin.

Taloyhtiön parkkipaikat on tarkoitettu käytössä oleville ajoneuvoille. Ajoneuvojen pysäköinti on sallittu yhtiön luvalla vain niille varatuilla ja merkityillä paikoilla. Pysäköi vain omalle paikallesi. Huolehdi myös, etteivät vieraasi pysäköi asukkaille varatuille paikoille.

5. Lajittele jätteesi

Noudata taloyhtiösi jätteenlajitteluohjeita. Vie talousjätteet ja muut roskat pakattuina jäteastioihin. Jos taloyhtiössä kerätään erikseen sekajaetta sekä paperi-, pahvi-, bio-, metalli- ja lasijätettä, lajittele jätteet oikeisiin astioihin.

Huonekalujen, kodinkoneiden ja muiden vastaavien poiskuljetuksesta sinun on huolehdittava itse. Älä jätä niitä taloyhtiön jätekatokseen, koska tästä aiheutuu yhtiölle (ja sinulle) kallis lisälasku.

Vaaralliset jätteet on palautettava niitä vastaanottaviin paikkoihin.

Lue lisää taloyhtiöasumisesta taloyhtiöaiheisista kirjoistamme.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

muutostyöpalvelu

20.2.2023

Kaupallinen yhteistyö

Muutostyöpalvelun ABC

Taloyhtiön putkiremontti saattaa tuntua stressaavalta, mutta Laattapisteen muutostyöpalvelu helpottaa kaikkien remontin osapuolten arkea. Muutostyöpalvelun avulla persoonallisen kylpyhuoneen suunnittelu ja toteuttaminen sujuvat vaivattomasti.

Laattapiste

selkeä viestintä

15.2.2023

Selkeä viestintä opastaa asumisessa

Aktiivinen asukasviestintä säästää taloyhtiön hallitukselta aikaa ja rahaa. Joistakin asioista kannattaa muistuttaa joka vuosi, sillä asukkaat vaihtuvat ja monet asiat toistuvat vuosittain. Viestinnän selkeyteen kannattaa panostaa, sillä helppolukuiset viestit menevät varmimmin perille.

kynttilät

7.12.2022

Polta kynttilöitä aina valvotusti

Joulukuussa sattuu eniten kynttilöiden aiheuttamia tulipaloja koko vuonna. Kynttilöitä on aina poltettava valvotusti, ja ne on sammutettava huoneesta lähtiessä. Myös ulkolyhtyjen turvallisuuteen on syytä kiinnittää huomiota.

taloyhtiön lumi

13.12.2022

Taloyhtiön lumimuistio

Taloyhtiön vastuulla on jään ja lumen poisto sekä hiekoitus taloyhtiön piha-alueella. Lumet tulee kasata oman pihan alueelle niin, että pelastustiet jäävät vapaiksi. Lumenpudotuksen voi tilata ammattilaiselta.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti