YM: Rakennusalalla kriisin vaikutukset näkyvät pitkällä aikavälillä

Ympäristöministeriö on julkaissut ensimmäisen tilannekuvan koronakriisn vaikutuksista rakentamiseen. Tilanne rakennusalalla on toistaiseksi kohtuullisen hyvä, rakentamisen volyymien odotetaan kuitenkin laskevan esimerkiksi asuntorakentamisen osalta huomattavasti jo kuluvana vuonna.

Rakentamista ylläpitävät ennen kriisiä käynnistetyt hankkeet, ja nykyinen työkanta on hyvä. Työmaat toimivat ja hankkeet etenevät. Työvoima on riittänyt, kun ulkomaiset työntekijät jäivät Suomeen liikkumisrajoitusten aikana. Työvoiman saatavuuden uskotaan myös pysyvän hyvällä tasolla, sillä työmatkaliikenne Suomen ja Viron välillä on taas sallittua.

Rakentamisen lähisuhdannenäkymät ovat pudonneet nopeasti ja voimakkaasti. Valtiovarainministeriö arvioi rakentamissektorin volyymin laskevan tänä vuonna 5,5 prosenttia ja ensi vuonna 3 prosenttia. Pudotus voi olla arvioitua jyrkempi, jos uusien hankkeiden käynnistyminen ei virkisty syksyllä. Rakennustuoteteollisuudessa suurimman pudotuksen arvioidaan tulevan vuonna 2021.

Korjausrakentamisen määrän ennakoidaan pysyvän vakaana kuluvana vuonna ja säilyvän nousutrendillä. Yhtiökokousten lykkääntyminen on kuitenkin viivästyttänyt korjauspäätösten tekemistä taloyhtiöissä, ja korjausten käynnistyminen suunnitellusti on epävarmaa.
Rakentamisen työllisyys laskee rakentamismäärän laskiessa, vuosina 2020–2021 jopa 20 000 henkilöllä.

Tilannekuvan on laatinut ympäristöministeriön asettama rakennusalan seuranta- ja toimenpideryhmä kiinteistö- ja rakennusalan toimijoita ja muita tahoja kuullen.

Lue ympäristöministeriön tiedote.

 

Artikkeli: Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

10.3.2022

HYPO: Ukrainan sota synkensi asuntomarkkinat – kauppojakin peruttu

Venäjän hyökkäys Ukrainaan toi Suomen asuntomarkkinoille poikkeuksellista epävarmuutta jo toisen kerran 2020-luvulla, arvioi asuntorahoitukseen erikoistunut Hypo-pankki katsauksessaan. Epävarmuus iskee ensin ostajiin: myyntiajat pitenevät ja kauppamäärät laskevat. Myyjät eivät heti anna alennusta, eikä laajempaa laskua nähdä hinnoissa, ellei talouskehitys käänny selvästi surkeampaan suuntaan.

9.2.2022

Uusi ohjelma tunnistaa kiinteistö- ja rakennusalalla kasvupotentiaalia

Kiinteistö- ja rakentamisalaa laajasti edustava KIRA-foorumi tunnistaa uudessa kasvuohjelmassaan 13 mahdollisuutta alan yritysten kasvuun ja kansainvälistymiseen rakennetun ympäristön koko elinkaarella. – Rakennettu ympäristö vastaa hieman yli kolmasosasta energiankulutuksestamme, joten sen kehittämisessä on erittäin suuri potentiaali esimerkiksi päästöjen vähentämisessä, kertoo ohjelmavalmistelusta vastannut kasvuohjelmatyön vetäjä, SRV:n kehitysjohtaja Miimu Airaksinen. Ilmastokäännettä ei tehdä rakentamista vähentämällä, vaan rakennettua ympäristöä […]

4.3.2022

Ukrainan sodan vaikutukset asuntomarkkinaan ovat kahdensuuntaisia

Alkuvuosi on ollut asuntomarkkinoilla hyvin vilkasta. Pulaa myytävistä halutuista isommista asunnoista ja erityisesti uudemmista omakotitaloista on edelleen. Usko koronan väistymiseen on tuonut jonkin verran lisää myytävää markkinoille ja kauppoja on tehty nopeasti omakoti- ja rivitaloista.

asumismenot nousevat

24.8.2022

Asumismenot nousevat tänä vuonna rajusti

Asumismenot kasvavat tänä vuonna merkittävästi, mikä johtuu energian kallistumisesta. Asumismenojen kehitys riippuu asumis- ja lämmitysmuodosta. Myös ruoan ja liikkumisen kallistuminen syö kotitalouksien ostovoimaa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti