Vuotohälytin voi tuoda taloyhtiölle selvän säästön vakuutuslaskuun

Vakuutusyhtiöt huomioivat yhä useammin vesivahinkoja estävän vuotohälytystekniikan taloyhtiöiden vakuutusten hinnoittelussa. Kevään yhtiökokoukset ovat hyvä tilaisuus keskustella taloyhtiön vakuutusten kilpailuttamisesta ja vuotohälyttimen käyttöönotosta.

Vedenkulutuksen seurantaan perustuva vesivuotohälytin voi paitsi pelastaa taloyhtiön isolta vahingolta, myös pienentää taloyhtiöiden vakuutusmaksuja. Suomessa yhä useampi vakuutusyhtiö huomioi nykyisin vesivuotohälyttimet kiinteistöjen vakuutusmaksua tai omavastuuosuutta alentavana tekijänä.

– Vesivahingot ovat Suomessa valitettavan yleisiä ja niillä on valtava taloudellinen vaikutus. Suomessa tapahtuu päivittäin noin sata vesivahinkoa ja niiden aiheuttamia vaurioita korvataan noin 400 000 euron arvosta joka päivä. Jopa 70 prosenttia kiinteistövakuutusten korvaussummista liittyy vesivahinkoihin, kertoo Fiksuveden toimitusjohtaja Henri Kajula.

Nykyaikainen vuotohälytin ilmoittaa vuodoista nopeasti. Se hälyttää isoista vuodoista muutaman minuutin sisällä ja pienistäkin jo seuraavana aamuna, eikä vasta päivien tai viikkojen viiveellä. Taloyhtiölle turva on edullinen. Esimerkiksi Fiksuveden etäseurantapalvelun yhden vuoden kustannus taloyhtiölle on pienempi kuin yhdestä vuotavasta WC-pöntöstä vuositasolla aiheutuva lisäys vesilaskuun.

– Omavastuuosuuden pienentyminen tietenkin hyödyttää taloyhtiötä vasta vesivahingon tapahduttua. Edullisemman vakuutusmaksun ansiosta investointi vuotohälytintekniikkaan voi kuitenkin tuoda konkreettisen säästön, vaikkei isoja vuotoja pääsisi ikinä edes sattumaan, Kajula sanoo.

Vahinkovakuutusmeklari Howden Finlandin maaliskuussa tekemään kartoitukseen kuuluneista yhdeksästä vakuutusyhtiöstä jo kolme antaa vuotohälytintä käyttäville taloyhtiöille alennusta kiinteistön vahinkovakuutusmaksusta. Viiden vakuutuksenantajan tapauksessa vuotohälytin on puolestaan korvaustilanteessa vakuutuksen omavastuusumman huojennusperuste.

– Taloyhtiö hyötyy vakuutusten kilpailuttamisesta eniten esimerkiksi putkiremontin jälkeen, jolloin vakuutusmaksun alennus voi olla useita kymmeniä prosentteja. Isännöitsijöiden kannattaa silti ilman muuta ilmoittaa vakuutusyhtiölle myös vuotohälyttimen käyttöönotosta, sillä sen mahdollisesti vakuutusmaksuun tuoma 5–10 prosentin säästökin on aina kotiinpäin, Howden Finlandin palvelujohtaja Jani Korhonen sanoo.

– Kevään ja alkukesän yhtiökokoukset ovat erinomainen tilaisuus ottaa puheeksi sekä taloyhtiön vakuutustilanne että vuotojen havainnointi. Kun vuotohälytinten käyttö yleistyy, epäilemättä myös nykyistä useampi vakuutusyhtiö havahtuu tarkistamaan niiden vaikutusta vakuutusmaksuihin, Henri Kajula sanoo.

Lue lisää aiheesta Suomen Kiinteistölehdestä 9/2016.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

lattiaremontti

10.8.2023

Ota nämä huomioon lattiaremontissa

Lattiaremonttiin ryhtyessään osakkaan on tehtävä taloyhtiölle muutostyöilmoitus. Myös asbesti- ja haitta-ainekartoitus on tehtävä, jos niitä ei ole taloyhtiössä jo tehty. Remontissa kannattaa käyttää apuna suunnittelijaa.

28.10.2022

Kaupallinen yhteistyö

Mitä kannattaa ottaa huomioon taloyhtiön energiaremontissa?

Taloyhtiön kannattaa korjaushankkeen aikana parantaa myös energiatehokkuuttaan, sillä energiatehokas rakennus tuo säästöä tulevaisuudessa. Energiaremonttia voi rahoittaa avustuksilla.

Raksystems

vuokralaisen vastuu

24.4.2023

Nämä viisi asiaa kuuluvat vuokralaisen vastuulle

Vuokralaisella on velvollisuus hoitaa vuokraamansa asuntoa hyvin ja pitää se kunnossa. Useimmat vuokralaisen kunnossapitovastuulle kuuluvat asiat voi tarkastaa vaikka kevätsiivouksen yhteydessä. Hoitovelvoitetta ei pidä laiminlyödä, sillä siitä voi joutua vahingonkorvausvastuuseen.

13.4.2023

Asuntosijoittaja: Huomioi nämä seikat yhtiökokouksessa

Yhtiökokous on taloyhtiön ylin päättävä elin. Siihen kannattaa osallistua, jos yhtiön tulevaisuus kiinnostaa. Kokouksessa asuntosijoittaja pystyy käyttämään kyselyoikeuttaan yhtiön talousasioista sekä vaikuttamaan päätöksiin.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti