Vuokrien nousu taittui pääkaupunkiseudulla ja Tampereella

Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat koko maassa 1,7 prosenttia tammi-maaliskuussa vuodentakaiseen nähden, kertoo Tilastokeskus. Vuokrat nousivat pääkaupunkiseudulla 1,0 ja muualla Suomessa 2,1 prosenttia.

Edelliseen vuosineljännekseen verrattuna vuokrat jopa hieman laskivat pääkaupunkiseudulla ja Tampereella.

Eniten vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat Hämeenlinnassa (3,1 prosenttia), Oulussa (2,9 prosenttia) sekä Rovaniemellä (2,9 prosenttia). Vähiten ne nousivat Raumalla (0,4 prosenttia), Porissa (0,4 prosenttia) ja Mikkelissä (0,5 prosenttia).

Vantaalla vuokrat nousivat 1,9 prosenttia, mikä on vuodentakaiseen verrattuna selvästi ripeämpää kuin Helsingissä (0,8 prosenttia) ja Espoossa (1,0 prosenttia). Tampereella vuokrat nousivat 2,7 prosenttia eli nousu oli hivenen Turkua (2,4 prosenttia) nopeampaa.

Vuokrien nousu vauhdittui viime vuoden lopussa pääkaupunkiseudulla, mutta kasvu on taittunut. Kuluvan vuoden tammi-maaliskuussa vuokrataso jopa hieman laski (-0,1 prosenttia) edelliseen vuosineljännekseen verrattuna.

Suurten asuntojen vuokrakehitys yksiöitä nopeampaa

Vaikka vapaarahoitteiset vuokrat nousivat edellisvuoteen nähden sekä pääkaupunkiseudulla että Tampereella, Helsingin, Espoon, Vantaan ja Tampereen vuokramarkkinoilla tapahtui alkuvuonna selvä käänne, arvioi Suomen Vuokranantajien analyytikko Antti Luukkanen.

– Viime vuoden lopun nopea nousu vuokrissa vaihtui alkuvuonna pieneksi vuokrien laskuksi. Tärkein selittäjä on vuokra-asuntojen hyvä tarjontatilanne näissä kaupungeissa, Luukkanen sanoo.

Vuodentakaiseen verrattuna suurten vuokra-asuntojen vuokrakehitys oli edelleen kaksioita ja yksiöitä nopeampaa. Koko maassa kolmioiden ja suurempien asuntojen vuokrat nousivat 2,3 prosenttia. Yksiöiden vuokrien kallistuivat 1,2 prosenttia ja kaksioiden 1,6 prosenttia.

Sama kehitys näkyi myös pääkaupunkiseudulla, jossa yksiöiden vuokrat nousivat 0,5 prosenttia, kaksioiden 0,8 prosenttia ja kolmioiden sekä suurempien asuntojen 1,9 prosenttia.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

rakentaminen pääkaupunkiseudulla

2.6.2023

Rakentaminen vähenee voimakkaasti pääkaupunkiseudulla

Rakentamisen määrä pääkaupunkiseudulla vähenee Raklin mukaan voimakkaasti tänä vuonna. Asuntoaloitusten määrä on rajussa laskussa, mutta korjausrakentamisella on kysyntää. Rakennuskustannusten nousu hidastui kiivaan alkuvuoden jälkeen.

vähentää rakentamista

1.12.2022

Rakli: Talouden epävarmuus vähentää rakentamista

Korkojen ja kustannustason nousu sekä talouden epävarmuudet vähentävät rakentamisen ja kiinteistökauppojen määrää, kertoo Rakli. Rakennuskustannusten raju nousu kuitenkin hiipuu. Vuokra-asuntojen kysyntä vilkastuu ja vuokrat nousevat suurissa kaupungeissa.

Vuokrat nousivat

19.1.2023

Vuokrat nousivat loppuvuonna erityisesti Tampereella ja Vantaalla

Vuokrien vuosikasvu oli pääkaupunkiseudulla hitaampaa kuin muualla Suomessa, mutta vauhdittui loppuvuodesta erityisesti Vantaalla. Eniten vuokrat nousivat vuodessa Rovaniemellä, Tampereella sekä Turussa.

rakennuskustannukset

16.9.2022

Kustannukset rajoittavat vuokra-asuntojen rakentamista

Rakennuskustannusten arvioidaan vaikeuttavan uusien vuokra-asuntojen rakentamista, selviää Raklin vuokra-asuntobarometrista. Ammattimaiset toimijat kuitenkin jatkavat sijoitustensa kasvattamista epävarmoista ajoista huolimatta.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti