Vuokrayksiöitä ja -kaksioita on nyt myynnissä poikkeuksellisen paljon

Pääkaupunkiseudun markkinoille on tullut runsaan rakentamisen ansiosta tuhatmäärin uusia vuokra-asuntoja. Siksi osalla asuntosijoittajista on ongelmia vuokralaisten löytämisessä vanhoihin asuntoihin. Kun kysyntä vuokramarkkinoilla hiipuu, varsinkin piensijoittajat panevat yksiöitään ja kaksioitaan myyntiin.

− Pieniä vuokra-asuntoja on vapaana todella paljon. Jos vuokralaista ei löydy ja tuotto jää saamatta, pieni asunto myydään. Nyt on ostajan markkinat, Suomen Kiinteistönvälittäjät SKVL:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg kertoo Talouselämä-lehdelle.

Pieniä vuokrayksiöitä ja -kaksioita on Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla tyhjänä tai vapautumassa yhteensä useita tuhansia. Asuntoja nyt myyvät ovat selvästi huomanneet, kuinka yksikin tyhjä kuukausi romuttaa tuottolaskelmat.

− Vuokraovi.com kertoo, että Helsingissä on tällä hetkellä vapaana tai vapautumassa yhteensä 1600 vuokrayksiötä. Tammikuussa määrä näyttää kasvaneen selvästi, ja viime syksynä lukema oli selvästi alempi, Mannerberg arvioi.

Myynnissä erityisesti vanhaa asuntokantaa

Mannerbergin mukaan sijoittajat myyvät ennen kaikkea vanhaa, ”ei niin haluttua” vuokra-asuntokantaa. Suuriin remontteihin ei ole valmiutta. Tilalle halutaan uudempia ja houkuttelevampia asuntoja. Kyse on normaalista ylitarjonnan purkautumisesta.

− Markkinatalous toimii ja tarjonnan ylittäessä koronapandemian vuoksi laskeneen kysynnän, vuokrat ovat kääntyneet laskuun myös kasvukeskuksissa, kommentoi Suomen Vuokranantajat ry:n päälakimies Tarik Ahsanullah tiedotteessa, jota Talouselämä siteeraa.

Esimerkiksi vuoden 2021 alussa solmituissa uusissa vapaarahoitteisissa vuokrasopimuksissa neliövuokra oli Suomen Vuokranantajien mukaan noin kaksi prosenttia alempi kuin vuoden 2020 alussa.

Vaikeutuneessa markkinatilanteessa moni vuokranantaja on laskenut vuokrapyyntejä ja jättänyt korottamatta vuokria.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

4.4.2022

Yksiöistä halutaan nyt eroon

Yksiöiden tarjonnan kasvu näkyy asuntojen myyntisivustolla. Etuovi.comissa oli tammi–maaliskuussa myynnissä yksiöitä 10 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan ja Helsingissä peräti 33 prosenttia enemmän. Kokonaisuudessaan asuntoja oli myynnissä 7 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna.

18.2.2022

Kokonaisia kerrostaloja myydään nyt myös kuluttajille

Etuovessa tai Oikotiessä tulee harvemmin vastaan myynti-ilmoituksia, joissa myydään kokonaisia kerrostaloja. Viime aikoina kuluttajasivustoille on kuitenkin ilmestynyt keskikokoisissa suomalaiskaupungeissa sijaitsevia kerrostalokohteita, jotka seisovat kohtuullisen hyvillä paikoilla. Talouselämä-lehti kertoo Rovaniemen keskustassa helmikuun alussa myynnissä olevasta 15 asuinhuoneistosta ja kahdesta liiketilasta pyydetään 2,85 miljoonaa euroa.

28.3.2022

Hangon asuntomarkkinoilla on nyt imua

Asuntomarkkinat jatkuvat kuumana tänäkin vuonna Hangossa, jossa kohteita on myynnissä selvästi vähemmän kuin on kysyntää. Koronapandemia toi etätyöläiset Hankoon jo yli vuosi sitten, mikä on myös näkynyt asuntokaupassa. Etenkin omakotitalojen kysyntä on merkittävästi kasvanut.

18.2.2022

Jos haluat ostaa mieleisesi asunnon, kannattaa toimia nopeasti

Viime vuosi oli kaikkien aikojen vilkkain asuntokauppavuosi. Taloustaito-lehti kertoo, että kiinteistönvälittäjien välittämiä kauppoja tehtiin noin 85 000. Pitkän aikavälin keskiarvo on 60 000‒65 000 kauppaa vuodessa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti