Vuokranantajat: taloyhtiölainojen veronkiristys iskisi kovaa korjaamiseen

Valtiovarainministeriö kaavailee asuntosijoittamisen verotuksen kiristämistä. Valtiovarainministeriössä laaditussa selvityksessä taloyhtiölainojen verovähennysoikeuden rajaamiseksi ehdotetaan tuloverolain muuttamista siten, että rakentamiseen tai peruskorjauksiin otettujen taloyhtiölainojen lyhennyksiä ei jatkossa voisi enää vähentää suoraan vuokratuloista. Yksityisiä vuokranantajia edustava Suomen Vuokranantajat kehottaa malttiin erityisesti tässä suhdannetilanteessa.

-Nyt kannattaa harkita uudelleen. Jopa valtiovarainministeriön oma rakennusalan suhdanneryhmä on uusimmassa katsauksessaan todennut heikkenevässä suhdannetilanteessa olevan tärkeää, ettei asuntokysyntää heikennetä esimerkiksi veroratkaisuilla. Vaikka ehdotusta perustellaan makrovakaudella ja kotitalouksien velkaantumisen hillitsemisellä, kyse on todellisuudessa asuntosijoittajille esitetystä veronkiristyksestä, jolla aiheutettaisiin paljon sotkua asuntomarkkinoille, toteaa Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Sanna Hughes.

Muutoksella olisi Vuokranantajien tiedotteen mukaan iso vaikutus sekä uudis- että korjausrakentamiseen. Monissa uudiskohteissa juuri piensijoittajat käynnistävät hankkeen. Suomi tarvitsee enemmän koteja, ei vähemmän. Myöskään olemassa olevaa rakennuskantaa ei pitäisi päästää rapistumaan, vaan korjauksiin tulisi kannustaa kaikin keinoin.

Valtiovarainministeriön mukaan tavoitteena on löytää uudistukseen malli, joka kohtelisi eri sijoitusmuotoja mahdollisimman neutraalisti. Muistiossa ehdotettu muutos kuitenkin heikentäisi pienten yksityisten asuntosijoittajien asemaa verrattuna kokonaisia kiinteistöjä omistaviin tai rakennuttaviin tahoihin, koska kiinteistön omistajilla säilyisi edelleen mahdollisuus tehdä poistoja rakennusten hankintahinnasta.

Taloyhtiölainojen kasvu on puhututtanut viime vuosina. Suomen Vuokranantajat muistuttaa, että veronkiristyksiä tarkoituksenmukaisempia keinoja hallita rahoitusmarkkinoiden vakauteen liittyviä riskejä on esimerkiksi suoraan säätää taloyhtiölainoille enimmäismäärä ja rajoittaa lyhennysvapaita. Kuluttajansuojaa voidaan parantaa säätämällä kattavammat tiedot rahoitusvastikkeen kehityksestä pakollisiksi myyntitilanteessa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

vuokranantajat riskejä

12.1.2023

Yksityiset vuokranantajat kaihtavat riskejä

Vuokranantajat ottavat nyt velkaa ja korottavat vuokria maltillisesti, selviää Suomen Vuokranantajien tuoreesta jäsenkyselystä. Riskejä halutaan välttää hoitokulujen ja korkojen noustessa. Into uusien sijoitusasuntojen ostoon on laskenut.

rahan hinta maaliskuussa

20.3.2023

Kiinteistölehden vertailu: Korot nousseet taloyhtiölainoissa

Uusien taloyhtiölainojen kokonaiskorot ovat nousseet, käy ilmi Suomen Kiinteistölehden lainavertailusta. Myös sijoitusasunnon omistajalle on tulossa arkisempi vuosi.

lainavertailu

6.9.2023

Kiinteistölehden lainavertailu: Korjauslainat kallistuivat

Uusien taloyhtiölainojen keskimääräinen kokonaiskorko oli pääkaupunkiseudun pankkien tarjouksissa 5,17 prosenttia, selviää syyskuun lainavertailusta. Suomen Kiinteistölehti julkaisee Suomen Rahatiedon Seppo Rekosen laatimia lainakorkojen vertailuja.

5.10.2023

Kysely: Vuokranantajat pärjänneet kohonneessa korkotasossa

Sijoitusasuntojen myyntiaikeet ovat laskussa, eikä vuokranantajilla ole suuria vaikeuksia vastikkeiden maksamisessa, selviää Suomen Vuokranantajien kyselystä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti