Vuokranantajat: taloyhtiölainojen veronkiristys iskisi kovaa korjaamiseen

Valtiovarainministeriö kaavailee asuntosijoittamisen verotuksen kiristämistä. Valtiovarainministeriössä laaditussa selvityksessä taloyhtiölainojen verovähennysoikeuden rajaamiseksi ehdotetaan tuloverolain muuttamista siten, että rakentamiseen tai peruskorjauksiin otettujen taloyhtiölainojen lyhennyksiä ei jatkossa voisi enää vähentää suoraan vuokratuloista. Yksityisiä vuokranantajia edustava Suomen Vuokranantajat kehottaa malttiin erityisesti tässä suhdannetilanteessa.

-Nyt kannattaa harkita uudelleen. Jopa valtiovarainministeriön oma rakennusalan suhdanneryhmä on uusimmassa katsauksessaan todennut heikkenevässä suhdannetilanteessa olevan tärkeää, ettei asuntokysyntää heikennetä esimerkiksi veroratkaisuilla. Vaikka ehdotusta perustellaan makrovakaudella ja kotitalouksien velkaantumisen hillitsemisellä, kyse on todellisuudessa asuntosijoittajille esitetystä veronkiristyksestä, jolla aiheutettaisiin paljon sotkua asuntomarkkinoille, toteaa Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Sanna Hughes.

Muutoksella olisi Vuokranantajien tiedotteen mukaan iso vaikutus sekä uudis- että korjausrakentamiseen. Monissa uudiskohteissa juuri piensijoittajat käynnistävät hankkeen. Suomi tarvitsee enemmän koteja, ei vähemmän. Myöskään olemassa olevaa rakennuskantaa ei pitäisi päästää rapistumaan, vaan korjauksiin tulisi kannustaa kaikin keinoin.

Valtiovarainministeriön mukaan tavoitteena on löytää uudistukseen malli, joka kohtelisi eri sijoitusmuotoja mahdollisimman neutraalisti. Muistiossa ehdotettu muutos kuitenkin heikentäisi pienten yksityisten asuntosijoittajien asemaa verrattuna kokonaisia kiinteistöjä omistaviin tai rakennuttaviin tahoihin, koska kiinteistön omistajilla säilyisi edelleen mahdollisuus tehdä poistoja rakennusten hankintahinnasta.

Taloyhtiölainojen kasvu on puhututtanut viime vuosina. Suomen Vuokranantajat muistuttaa, että veronkiristyksiä tarkoituksenmukaisempia keinoja hallita rahoitusmarkkinoiden vakauteen liittyviä riskejä on esimerkiksi suoraan säätää taloyhtiölainoille enimmäismäärä ja rajoittaa lyhennysvapaita. Kuluttajansuojaa voidaan parantaa säätämällä kattavammat tiedot rahoitusvastikkeen kehityksestä pakollisiksi myyntitilanteessa.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

29.11.2019

Velkaantumistyöryhmän esitysten toteuttaminen tekisi vuokraustoiminnasta hyvätuloisten etuoikeuden

Kotitalouksien velkaantumista ja velkaantumisen syitä pohtineen työryhmän esitysten toimeenpano tekisi ensiasunnon ostamisesta ja yksityisen vuokraustoiminnan aloittamisesta huomattavasti vaikeampaa. Suomen Vuokranantajat on huolissaan ensiasunnon ostajien asemasta ja asuntosijoittamisen aloittamisen vaikeutumisesta erityisesti pääkaupunkiseudulla. Järjestön mukaan ensisijaisesti pitäisi kiirehtiä positiivista luottorekisteriä ja tehdä riittävät vaikutusarviot muista ehdotetuista esityksistä.

22.1.2018

Kiinteistölehden lakipähkinät 2017

Kiinteistölehden lakipähkinät on koonti vuonna 2017 Suomen Kiinteistölehdessä julkaistuista lakipähkinöistä. Kysymyksiin vastaavat Suomen Kiinteistöliiton, Kiinteistöliitto Uusimaan ja Suomen Vuokranantajien asiantuntijat. Kuka maksaa hissin?

1.10.2019

Ehkäistäänkö kotitalouksien ylivelkaantumista vai vaikeutetaanko perheiden kodin hankintaa?

Valtiovarainministeriön kotitalouksien velkaantumista pohtineen työryhmän ehdotukset vaikeuttaisivat toteutuessaan asuntolainan saamista ja asunnon ostamista, esittää Suomen Vuokranantajat. Valtiovarainministeriön kotitalouksien velkaantumista pohtinut työryhmä jätti tänään raporttinsa. Raportissa esitetään runsaasti keinoja kotitalouksien velkaantumisen ehkäisyyn.

19.1.2017

Tällaisia ovat yksityiset vuokranantajat

Suomen Vuokranantajat ry:n tekemä laaja kyselytutkimus paljastaa, että yksityiset vuokranantajat ovat asiakaspalveluhenkisiä, joustavia ja näkevät asuntosijoittamisen kannattavana sijoitusmuotona. Kyselytutkimuksen tarkoituksena oli selvittää suomalaisten vuokranantajien toimintatapoja ja näkemyksiä vuokra-asuntomarkkinoista. Yksityiset vuokranantajat ovat merkittävä asuntopoliittinen toimija, ja heidän omistuksessaan on kaksi kolmasosaa vapaarahoitteisista vuokra-asunnoista.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti