Vuokralainen sai oikeuden päätöksellä häädön siivottomasta asumisesta

Riitaisa vuokrasuhteen purkaminen päättyi Helsingin hovioikeudessa vuokranantajan hyväksi, kun Helsingin kaupungin asunnot Oy eli Heka voitti kiistan vuokrasuhteen purkamisesta.

Helsinkiläinen mies muutti noin 90 neliömetrin kokoiseen vuokra-asuntoon vuonna 2001. Keväällä 2018 Hekan omistaman asuintalon talotoimikunnan puheenjohtaja oli ilmoittanut isännöitsijälle epäilystä, että vuokralainen hoitaa asuntoaan huonosti.

Kun Hekan isännöitsijä kävi tarkastuskäynnillä, hän havaitsi asunnon huonon hoidon sekä suuret tavaramäärät. Isännöitsijän mukaan huoneistossa oli tavaraa niin paljon, että vapaata lattia- tai pöytätilaa ei ollut lainkaan näkyvissä ja asunnossa kulkeminen oli erittäin hankalaa.

Asunto oli päässyt erittäin epäsiistiin kuntoon, sillä tavaramäärän vuoksi siivoaminen oli ollut mahdotonta. Vesivahinkojen tai tuhoeläinten havaitseminen ajoissa olisi ollut isännöitsijän havaintojen mukaan vaikeaa. Isännöitsijän mielestä tavaramäärä oli myös riski tulipalon syttymiselle ja pelastustehtävien hoitamiselle.

Isännöitsijä suositteli vuokralaiselle raivaussiivousta, joka auttaisi tyhjentämään asuntoa ylimääräisestä tavarasta.

Tilanne ei muuttunut

Isännöitsijän mukaan tammikuussa 2019 asunnossa oli merkittävä määrä tavaraa. Vuokralaiselle oli annettu varoitukset vuokrasopimuksen purkamisesta jo edellisen kesän ja loppusyksyn aikana, joten tässä vaiheessa Heka purki vuokrasopimuksen vuokralaisen kanssa.

Vuokralaiselle annettiin puoli vuotta aikaa tyhjentää ja siivota asunto. Vuokralainen pettyi päätökseen, sillä hänen mielestään syytä vuokrasuhteen päättämiselle ei ollut.

Vuokralainen itse oli sitä mieltä, että hän ei ollut hoitanut asuntoa huonosti. Hän oli maksanut vuokran ajallaan, ja lisäksi hän oli tehnyt asunnossa pintaremontteja vuokranantajan suostumuksella.

Vuokralaisen mukaan vuokranantaja ei ollut missään vaiheessa antanut vuokralaiselle kirjallista ohjeistusta siitä, minkälaista tavaramäärää huoneistossa saisi säilyttää. Hän myönsi harrastaneensa aikaisemmin keräilyä, joka oli paisunut liialliseksi. Huoneistoon oli kertynyt muun muassa kirjasto, arvokkaita soittimia sekä vinyylilevykokoelma.

Helsingin hovioikeus päätti isännöitsijän, vuokralaisen ja todistajan kertomusten sekä asunnosta otettujen valokuvien perusteella, että Hekalla oli oikeus purkaa vuokrasopimus ja irtisanoa vuokralainen.

Käräjäoikeus oli aiemmin katsonut vuokrasopimuksen purkamisen ja irtisanomisen kohtuuttomiksi. Vuokralainen joutuu korvaamaan kolmasosan Hekan oikeudenkäyntikuluista.

Lue Helsingin Sanomien kirjoittama juttu kokonaisuudessaan tästä!

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

13.10.2017

Pääkaupunkiseudulla maksetaan kodin säilytystilasta keskimäärin yli 40 000 euroa

Elfan toteuttaman kyselyn mukaan suomalaiset ovat turhautuneimpia säilytystilan niukkuuteen Pohjoismaissa. Sauna onkin suomalaisten asuntojen yleisimmin käytetty lisäsäilytystila. Yli puolet suomalaisista (51 %) on turhautuneita säilytystilan puutteesta kodissaan ja lähes joka neljäs (23 %) onkin valjastanut saunan säilytystilaksi.

22.11.2021

Saako ja kannattaako ulkovarastossa tai parvekkeella säilyttää mitä tahansa? – Asiantuntijat vastaavat

Mitä voi säilyttää talvella ulkona ja mitä ei? Mikäli varasto tai ullakko on kunnolla tiivistetty, lämpötilojen vaihtelun tai kosteuden ei pitäisi vaikuttaa sisäilmaan tai sen laatuun. Useimmissa asuinrakennuksissa näin ei kuitenkaan ole, jolloin useimpien tavaroiden pitkäaikainen säilyttäminen kylmänkosteissa tiloissa voi mahdollisesti pilata ne täysin.

14.4.2015

Kohti graniittilinnaa

Suomen Kiinteistölehti tenttasi kantoja asumista koskettaviin kysymyksiin kahdeksan eduskuntavaaleihin osallistuvan puolueen ehdokkailta. Painotuksissa on eroja, mutta esimerkiksi asumiskustannusten nousun hillitsemisessä moni vastaajista koki tärkeäksi säätelyn vähentämisen. Myös kaavoitukseen haluttiin aktiivisempaa otetta, jotta asumiseen tarkoitettuja tontteja olisi tarjolla riittävästi.

22.1.2018

Kiinteistölehden lakipähkinät 2017

Kiinteistölehden lakipähkinät on koonti vuonna 2017 Suomen Kiinteistölehdessä julkaistuista lakipähkinöistä. Kysymyksiin vastaavat Suomen Kiinteistöliiton, Kiinteistöliitto Uusimaan ja Suomen Vuokranantajien asiantuntijat. Kuka maksaa hissin?

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti