Vuokralainen sai oikeuden päätöksellä häädön siivottomasta asumisesta

Riitaisa vuokrasuhteen purkaminen päättyi Helsingin hovioikeudessa vuokranantajan hyväksi, kun Helsingin kaupungin asunnot Oy eli Heka voitti kiistan vuokrasuhteen purkamisesta.

Helsinkiläinen mies muutti noin 90 neliömetrin kokoiseen vuokra-asuntoon vuonna 2001. Keväällä 2018 Hekan omistaman asuintalon talotoimikunnan puheenjohtaja oli ilmoittanut isännöitsijälle epäilystä, että vuokralainen hoitaa asuntoaan huonosti.

Kun Hekan isännöitsijä kävi tarkastuskäynnillä, hän havaitsi asunnon huonon hoidon sekä suuret tavaramäärät. Isännöitsijän mukaan huoneistossa oli tavaraa niin paljon, että vapaata lattia- tai pöytätilaa ei ollut lainkaan näkyvissä ja asunnossa kulkeminen oli erittäin hankalaa.

Asunto oli päässyt erittäin epäsiistiin kuntoon, sillä tavaramäärän vuoksi siivoaminen oli ollut mahdotonta. Vesivahinkojen tai tuhoeläinten havaitseminen ajoissa olisi ollut isännöitsijän havaintojen mukaan vaikeaa. Isännöitsijän mielestä tavaramäärä oli myös riski tulipalon syttymiselle ja pelastustehtävien hoitamiselle.

Isännöitsijä suositteli vuokralaiselle raivaussiivousta, joka auttaisi tyhjentämään asuntoa ylimääräisestä tavarasta.

Tilanne ei muuttunut

Isännöitsijän mukaan tammikuussa 2019 asunnossa oli merkittävä määrä tavaraa. Vuokralaiselle oli annettu varoitukset vuokrasopimuksen purkamisesta jo edellisen kesän ja loppusyksyn aikana, joten tässä vaiheessa Heka purki vuokrasopimuksen vuokralaisen kanssa.

Vuokralaiselle annettiin puoli vuotta aikaa tyhjentää ja siivota asunto. Vuokralainen pettyi päätökseen, sillä hänen mielestään syytä vuokrasuhteen päättämiselle ei ollut.

Vuokralainen itse oli sitä mieltä, että hän ei ollut hoitanut asuntoa huonosti. Hän oli maksanut vuokran ajallaan, ja lisäksi hän oli tehnyt asunnossa pintaremontteja vuokranantajan suostumuksella.

Vuokralaisen mukaan vuokranantaja ei ollut missään vaiheessa antanut vuokralaiselle kirjallista ohjeistusta siitä, minkälaista tavaramäärää huoneistossa saisi säilyttää. Hän myönsi harrastaneensa aikaisemmin keräilyä, joka oli paisunut liialliseksi. Huoneistoon oli kertynyt muun muassa kirjasto, arvokkaita soittimia sekä vinyylilevykokoelma.

Helsingin hovioikeus päätti isännöitsijän, vuokralaisen ja todistajan kertomusten sekä asunnosta otettujen valokuvien perusteella, että Hekalla oli oikeus purkaa vuokrasopimus ja irtisanoa vuokralainen.

Käräjäoikeus oli aiemmin katsonut vuokrasopimuksen purkamisen ja irtisanomisen kohtuuttomiksi. Vuokralainen joutuu korvaamaan kolmasosan Hekan oikeudenkäyntikuluista.

Lue Helsingin Sanomien kirjoittama juttu kokonaisuudessaan tästä!

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

7.10.2022

Kaupallinen yhteistyö

Kierrättäminen siirtyi joensuulaisissa taloyhtiöissä 2020-luvulle

Kahdessa joensuulaisessa taloyhtiössä siirryttiin yhteiseen syväkeräysjärjestelmään. Uuden jätepisteen myötä kierrättäminen monipuolistui.

Molok

vanha hevostalli

18.11.2022

Vanha hevostalli muuttui asunnoiksi

Helsinkiläisen taloyhtiön sisäpihalla on vanha hevostalli, joka on muutettu asuinkäyttöön. Talli oli jo purku-uhan alla, mutta Helsingin kaupungin suojelu pelasti sen. Uudistetussa tallissa on säilytetty yli sadan vuoden takainen henki.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

liikunnallisten apuvälineiden

11.1.2023

Missä sähkömopoa voi säilyttää?

Yhdenvertaisuuslain mukaan taloyhtiön tulisi tarjota mahdollisuus liikunnallisten apuvälineiden säilytykseen ja lataukseen yhtiön varastotiloissa. Mikäli säilytystila on määritelty paloturvallisuuden kannalta turvattomaksi, taloyhtiö ei voi sallia apuvälineiden latausta.

korvauksia isännöintikartellista

10.2.2023

Haetko korvauksia isännöintikartellista? Toimi näin

Taloyhtiö voi nostaa vahingonkorvauskanteen isännöintikartellipäätöksessä mainittuja toimijoita vastaan. Perusedellytyksenä on, että taloyhtiö pystyy näyttämään kartellista sille syntyneen vahingon toteen. Jos oikeuteen päädytään, taloyhtiön kannattaa hankkia itselleen kartellivahingonkorvauksiin erikoistunut juristi.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti