Vuokralainen nukahti suihkuun ja siitä seurasi vesivahinko

Matti vuokraa yksiönsä kaverilleen Simolle. Simo pitää asunnosta hyvää huolta, kunnes saapuu marraskuu ja Simon työpaikan pikkujoulut. Tullessaan yöllä kotiin Simo menee suihkuun. Seuraavan kerran hän havahtuu aamun lehden kolahdukseen postiluukusta. Suihku on päällä ja kylpyhuone lainehtii vedestä.

Vahingon toteaminen ja siitä ilmoittaminen

Tolpilleen päästyään Simo huomaa, että on nukahtanut suihkuun lattiakaivon päälle ja aiheuttanut pienoisen tulvan kylpyhuoneeseen. Vesi on levinnyt kylpyhuoneesta myös muualle asuntoon. Simo ryhtyy epätoivoiselta näyttävään kuivausurakkaan.

Aamulla Simo soittaa vuokranantajalleen ja kertoo, mitä on tapahtunut. Matti tulee saman tien tarkistamaan tilanteen. Hän näkee jo kaukaa, että asunnon parketti on uusittava. Matin mieleen hiipii myös pelko siitä, että vettä on voinut päästä asunnon seinä- ja lattiarakenteisiin.

Matti ilmoittaa vahingosta huoltoyhtiöön ja isännöitsijälle, ja isännöitsijä tulee huoltomiehen kanssa tarkistamaan tilanteen parin tunnin kuluttua. Isännöitsijä vahvistaa, että tällaisissa vahinkotapauksissa kastuvat yleensä paitsi asunnon pinnat myös rakenteet. Asunnon lattiapinnat ja kylpyhuone joudutaan vahinkojen kartoittamiseksi purkamaan.

  • Kuivaa vedet asunnosta niin hyvin kuin pystyt; kutsu apua paikalle tarvittaessa (esim. päivystävä huoltomies).
  • Ilmoita tapahtuneesta välittömästi vuokranantajallesi, huoltoyhtiöön ja isännöitsijälle.
  • Tarkistakaa vuokranantajan ja isännöitsijän kanssa vahingon laajuus.

Vahingon korjaaminen

Matti, Simo ja isännöitsijä sopivat, että purkutyöt aloitetaan seuraavana päivänä. Taloyhtiöllä on kiire selvittää, miten pahasti rakenteet ovat kostuneet. Simo pääsee onneksi evakkoon tyttöystävänsä luo. Tavaransa hän saa säilöön läheiseen vuokravarastoon.

Kun asunnon lattiapinnat sekä kylpyhuoneen pinnat ja vedeneristeet on purettu, huomataan, että vesi on kostuttanut rakenteita koko asunnossa vähäisissä määrin. Asuinhuoneen teräsbetonista lattiarakennetta on suojannut kastumiselta osin se, että rakenteen ja parketin välissä on ollut muovimatto. Kylpyhuoneessa vesi on päässyt valumaan rakenteisiin vain yhden, asuinhuoneeseen päin olevan seinän puolelta.

Asunto kuivataan koneellisesti. Tämän jälkeen asennetaan asuinhuoneeseen uusi parketti sekä kylpyhuoneeseen vedeneristeet ja pinnoitteet. Myös kylpyhuoneen kalusteet palautetaan paikoilleen.

Koska vesivahinko ei ole johtunut taloyhtiön vastuulle kuuluvan rakenteen tai eristeen rikkoontumisesta eikä muustakaan taloyhtiön toiminnasta, yhtiö ei vastaa asunnon pinnoille aiheutuneiden vahinkojen korjaamisesta. Isännöitsijä kuitenkin ehdottaa Matille, että yhtiö hoitaa asunnon korjauksen kokonaisuudessaan. Taloyhtiöhän joutuu joka tapauksessa korjaamaan rakenteet ja eristeet, joten samalla on järkevää asentaa uudet pinnoitteet. Matti suostuu ehdotukseen.

  • Anna vuokranantajan (osakkaan) ja taloyhtiön sopia asunnon korjauksista keskenään.
  • Varaudu siihen, että asunto menee kokonaan remonttiin ja joudut muuttamaan väliaikaisesti muualle.

Vesivahinkojen yhteydessä asuntoa joudutaan kuivattamaan. Tämä voi viedä muutamasta viikosta kuukausiin, vahingon laajuudesta riippuen.

Kuka korjauksen maksaa?

Korjauskustannukset jakautuvat lain mukaisen vastuunajon perusteella, eli taloyhtiö maksaa rakenteiden kuivaamisesta ja eristämisestä koituneet kustannukset ja Matti puolestaan uuden parketin sekä kylpyhuoneen uudet laatat.

Simo (vuokralainen) myöntää menneensä juopuneena suihkuun ja hänen voidaan täten katsoa toimineen huolimattomasti. Näin ollen sekä taloyhtiö että osakas voivat vaatia häneltä vahingonkorvausta aiheutuneista korjauskustannuksista. Taloyhtiö ja Matti tekevätkin näin. Käytännössä korjauskustannukset lankeavat vahingonkorvauksen muodossa Simon maksettaviksi.

  • Selvitä vuokranantajan ja taloyhtiön edustajan kanssa, kuka korjaukset maksaa.
  • Maksa taloyhtiön ja vuokranantajan mahdollisesti vaatimat vahingonkorvaukset.

Taloyhtiö maksaa korjaukset vain, jos vahinko on aiheutunut yhtiön vastuulle kuuluvan rakenteen, eristeen tai perusjärjestelmän rikkoutumisesta. Jos vaurio ulottuu taloyhtiön vastuulle kuuluviin rakenteisiin, taloyhtiö voi hoitaa niiden korjauksen. Korjauskustannukset peritään kuitenkin vahingon aiheuttajalta (tässä vuokralainen), jos taloyhtiö pystyy osoittamaan tämän toimineen huolimattomasti tai tahallisesti.

Vahingon korvaaminen vakuutuksesta

Simolla on kattava kotivakuutus Vakuutusyhtiö Kotiturvasta. Hän soittaa vakuutusyhtiöön ja kertoo tapahtuneesta.

Simo saa helpotuksekseen kuulla, että hänen kotivakuutuksensa korvaa vahingon, jos hän on ollut tilanteessa huolimaton. Simo tunnustaa reilusti, ettei kyse ollut esimerkiksi sairaskohtauksesta, vaan että alkoholilla oli osuutta asiaan.

Simo tekee vahinkoilmoituksen vakuutusyhtiölle. Muutaman päivän kuluttua hän saa vakuutusyhtiöstään tiedon, että asunnon remonttikustannukset korvataan vakuutuksesta.

  • Pidä huoli siitä, että sinulla on voimassa oleva kotivakuutus.
  • Ota yhteyttä vakuutusyhtiöösi ja tee vahinkoilmoitus.

Kaikki kotivakuutukset eivät korvaa vesivahinkoja, jotka ovat aiheutuneet suihkuun nukahtamisesta. Tarkista oman vakuutuksesi korvauskäytäntö vakuutusyhtiöstäsi.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

1.7.2015

Vuokralaisen remonttivimma

Vuokralainen on asettunut aloilleen ja viihtyy uudessa kodissaan hyvin. Elämää nähneet seinät ovat kuitenkin alkaneet vähitellen tympiä, ja vuokralainen päättääkin pirauttaa vuokranantajalle. Vuokranantaja suostuu empimättä maalausaikeisiin, saahan hän valkoiset seinät kellastuneiden tilalle, ja vieläpä ilmaiseksi.

20.9.2016

Vuokratun huoneiston edelleenluovutus

Pääsääntöisesti vuokratussa huoneistossa asuu vuokrasopimuksen allekirjoittanut vuokralainen. Joskus kuitenkin saattaa tulla tilanne, että huoneisto luovutetaan kolmannen henkilön käyttöön. On vuokranantajan ja vuokralaisen etu tietää ja erottaa erilaiset tilanteet toisistaan turhien väärinymmärrysten syntymiseksi.

23.6.2015

Vuokralainen rivitalossa – kuka hoitaa piha-alueen?

Rivitalohuoneistoon sovelletaan samaa lainsäädäntöä kuin kerroshuoneiston vuokraukseen. Vuokrattaessa rivitalohuoneistoa vuokranantajan on syytä muistuttaa vuokralaista piha-alueen hoidosta. Osakkaan hallinta Lähtökohtaisesti yhtiöjärjestyksessä määritellään, että osakkeet tuottavat oikeuden hallita tiettyä piha-alueetta taikka se, että huoneistoihin kuuluu piha-alue.

25.1.2017

Opiskelijoiden kimppa-asunnon sopimus

Mediassa on kohkattu paljon opiskelijoiden siirtymisestä yleisen asumistuen piiriin elokuun alusta ja sen vaikutuksista vuokrasopimuksiin. Kimppa-asunnossa asuville opiskelijoille on aiemmin tehty yleensä yksi yhteinen tai erilliset yhteisvastuulliset sopimukset. Sopimuksessa kaikki vuokralaiset ovat yhdessä vastanneet vuokranmaksusta ja asunnon tavanomaisen kulumisen ylittävistä vahingoista ja sopimus on ollut mahdollista irtisanoa vain kokonaisuutena.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti