Vuokra-asuntotarjonnan kasvuvauhti hiipuu

vuokra-asunto

Vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen tarjonta jatkaa toistaiseksi kasvuaan vuoden 2022 alkupuoliskon suuren aloitusmäärän vuoksi, selviää ammattimaisia kiinteistönomistajia ja rakennuttajia edustavan Raklin Vuokra-asuntobarometristä.

Epävarma tilanne on kuitenkin painanut vuokra-asuntotarjonnan kasvunäkymät matalimmilleen kymmeneen vuoteen.

Odotukset eri ammattisijoittajaryhmien vuokra-asuntosijoitusten kasvusta ovat maltillisempia kuin kertaakaan sitten vuoden 2015. Suurin pudotus nähtiin ulkomaisten sijoittajien investointiodotuksissa, joissa saldoluku putosi negatiiviseksi.

Odotukset yksityissijoittajien sijoitushaluista ja -mahdollisuuksista kääntyivät laskuun jo huomattavasti ammattisijoittajia aiemmin. Lähes 70 prosenttia vastaajista ennakoi yksityissijoittajien vähentävän vuokra-asuntosijoituksiaan tulevan vuoden aikana. Kunnallisten vuokra-asuntoyhtiöiden odotetaan sen sijaan kasvattavan asuntotarjontaansa.

Rakentamisen rahoitus ja työvoima kallistuvat

Rakennusmateriaalien pahin nousupiikki ja suurin työvoimapula näyttäisivät olevan ohi. Seuraavaksi vuokra-asuntorakentamista vaikeuttavat puolestaan rahoituksen saatavuus ja sen kustannukset.

– Venäjän hyökkäyssodan seurauksena kiihtyvä inflaatio ja nousevat korot ovat nostaneet rakentamisen kustannuksia, mikä on yhdessä heikentyneen vuokramarkkinan kanssa huonontanut vuokra-asuntorakentamisen edellytyksiä viimeisen vuoden aikana, toteaa Raklin asumisen johtaja Aija Tasa.

Kustannuspaineita tuovat myös palkkaratkaisujen myötä nousevat työvoimakustannukset. Tonttien huono saatavuus on vaikeuttanut vuokra-asuntorakentamista vuosikausia, mutta se ja tonttien hintapaineet arvioidaan selkeästi pienemmiksi haasteiksi kuin kertaakaan aiemmin.

Vuokrien nousuodotukset vahvistuvat

Taloustilanne ja rahoitusmarkkinat ohjaavat osaltaan asuntokysyntää vahvemmin vuokra-asumiseen, ja kysynnän arvioidaan vahvistavan vuokra-asuntotuotannon edellytyksiä. Tämä näkyy myös Vuokra-asuntobarometrin vuokraodotuksissa, jotka ovat lähes kaikissa suurissa kaupungeissa nousujohteisempia kuin edellisessä, viime syksynä toteutetussa kyselyssä.

Helsingissä lähes 70, Espoossa 60 ja Vantaallakin yli 50 prosenttia vastaajista ennakoi pienten asuntojen vuokrien nousevan tulevan vuoden aikana. Enemmistö vastaajista ennakoi nousun kuitenkin jäävän huomattavasti nykyistä inflaatiovauhtia matalammaksi, alle viiteen prosenttiin.

Koronapandemian aikana ja sen jälkeen suurten vuokra-asuntojen kysyntä on noussut yksiöitä ja kaksioita enemmän. Tämä näkyy myös barometrin vuokraodotuksissa, jotka olivat pääkaupunkiseudulla paremmat kuin koskaan aiemmin.

Raklin Vuokra-asuntobarometriin vastasi 59 vuokra-asuntomarkkinoiden ammattilaista. Kyselyn toteutti Raklin toimeksiannosta KTI Kiinteistötieto Oy.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

vuokralainen vuokrasopimus

2.5.2023

Milloin vuokralainen voi purkaa vuokrasopimuksen ennenaikaisesti?

Vuokralainen purki vuokrasopimuksen, kun taloyhtiö uhkasi ottaa huoneiston hallintaansa. Vuokrasopimus koski liiketoiminnan aloittamista huoneistossa, vaikka taloyhtiö oli kieltänyt liiketoiminnan kyseisessä huoneistossa. Asiaa puitiin käräjäoikeudessa ja hovioikeudessa.

Tilaajille

17.5.2023

Takausta ei ole tarkoitettu säännölliseen vuokranmaksuun

Korkein oikeus päätyi ennakkoratkaisussaan kohtuullistamaan yksityishenkilön vuokrasopimuksen velvoitteiden vakuudeksi antamaa takaussitoumusta. Vuokranantajien mukaan henkilötakaus on yhä varteenotettava vakuusmuoto.

vuokranantajan vakuutus

2.11.2022

Vuokranantajan syytä perehtyä vakuutusturvaan

Vuokralaiselta vaadittava kotivakuutus ei aina riitä kattamaan kaikkia vuokranantajan riskejä. Siksi vuokranantajan kannattaa ottaa itselleen vakuutus tuomaan lisäturvaa. Vakuutus on hyvä valita oma sijoitusstrategia mielessä pitäen.

vastuuvapaus

4.5.2023

Näin ilmoitat vuokratulosi verottajalle

Vuokratuloja tai -tappioita ilmoitetaan joka vuosi enemmän, kertoo Verohallinto. Myös lyhytaikaisesta vuokraamisesta, kuten Airbnb:n kautta vuokratusta asunnosta saadut tulot pitää ilmoittaa. Vuokratulojen ilmoittaminen onnistuu helpoiten OmaVerossa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti