Vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen tarjonta jatkaa toistaiseksi kasvuaan vuoden 2022 alkupuoliskon suuren aloitusmäärän vuoksi, selviää ammattimaisia kiinteistönomistajia ja rakennuttajia edustavan Raklin Vuokra-asuntobarometristä.
Epävarma tilanne on kuitenkin painanut vuokra-asuntotarjonnan kasvunäkymät matalimmilleen kymmeneen vuoteen.
Odotukset eri ammattisijoittajaryhmien vuokra-asuntosijoitusten kasvusta ovat maltillisempia kuin kertaakaan sitten vuoden 2015. Suurin pudotus nähtiin ulkomaisten sijoittajien investointiodotuksissa, joissa saldoluku putosi negatiiviseksi.
Odotukset yksityissijoittajien sijoitushaluista ja -mahdollisuuksista kääntyivät laskuun jo huomattavasti ammattisijoittajia aiemmin. Lähes 70 prosenttia vastaajista ennakoi yksityissijoittajien vähentävän vuokra-asuntosijoituksiaan tulevan vuoden aikana. Kunnallisten vuokra-asuntoyhtiöiden odotetaan sen sijaan kasvattavan asuntotarjontaansa.
Rakentamisen rahoitus ja työvoima kallistuvat
Rakennusmateriaalien pahin nousupiikki ja suurin työvoimapula näyttäisivät olevan ohi. Seuraavaksi vuokra-asuntorakentamista vaikeuttavat puolestaan rahoituksen saatavuus ja sen kustannukset.
– Venäjän hyökkäyssodan seurauksena kiihtyvä inflaatio ja nousevat korot ovat nostaneet rakentamisen kustannuksia, mikä on yhdessä heikentyneen vuokramarkkinan kanssa huonontanut vuokra-asuntorakentamisen edellytyksiä viimeisen vuoden aikana, toteaa Raklin asumisen johtaja Aija Tasa.
Kustannuspaineita tuovat myös palkkaratkaisujen myötä nousevat työvoimakustannukset. Tonttien huono saatavuus on vaikeuttanut vuokra-asuntorakentamista vuosikausia, mutta se ja tonttien hintapaineet arvioidaan selkeästi pienemmiksi haasteiksi kuin kertaakaan aiemmin.
Vuokrien nousuodotukset vahvistuvat
Taloustilanne ja rahoitusmarkkinat ohjaavat osaltaan asuntokysyntää vahvemmin vuokra-asumiseen, ja kysynnän arvioidaan vahvistavan vuokra-asuntotuotannon edellytyksiä. Tämä näkyy myös Vuokra-asuntobarometrin vuokraodotuksissa, jotka ovat lähes kaikissa suurissa kaupungeissa nousujohteisempia kuin edellisessä, viime syksynä toteutetussa kyselyssä.
Helsingissä lähes 70, Espoossa 60 ja Vantaallakin yli 50 prosenttia vastaajista ennakoi pienten asuntojen vuokrien nousevan tulevan vuoden aikana. Enemmistö vastaajista ennakoi nousun kuitenkin jäävän huomattavasti nykyistä inflaatiovauhtia matalammaksi, alle viiteen prosenttiin.
Koronapandemian aikana ja sen jälkeen suurten vuokra-asuntojen kysyntä on noussut yksiöitä ja kaksioita enemmän. Tämä näkyy myös barometrin vuokraodotuksissa, jotka olivat pääkaupunkiseudulla paremmat kuin koskaan aiemmin.
Raklin Vuokra-asuntobarometriin vastasi 59 vuokra-asuntomarkkinoiden ammattilaista. Kyselyn toteutti Raklin toimeksiannosta KTI Kiinteistötieto Oy.
Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään