Voiko hallitus periä ylimääräisiä vastikkeita?

Taloyhtiön tulisi pyrkiä mitoittamaan vastikkeet siten, että vastiketuotot vastaavat yhtiön kuluja. Toisinaan kuitenkin esimerkiksi yllättävät korjaustarpeet tai muut ennakoimattomat menot voivat horjuttaa yhtiön taloustilannetta, ja syntyy tarve periä ylimääräinen vastike. Ylimääräisen vastikkeen perimiseen on suositeltavaa varautua tekemällä tarvittavat valtuutuspäätökset ennakollisesti.

Kunkin yhtiön yhtiöjärjestyksessä määrätään yhtiövastikkeiden perusteet sekä se, kuka määrää vastikkeen suuruuden ja maksuajan. Pääsääntöisesti vastikkeen määrästä päättää yhtiökokous ja vastikkeen maksutavasta hallitus. Yhtiökokouksessa voidaan antaa hallitukselle valtuudet periä tarvittaessa ylimääräinen vastike, jos yhtiön taloudellinen asema ja maksuvalmius niin vaativat.

Valtuutuksen sisältö ja voimassaoloaika on yksilöitävä ja kirjattava yhtiökokouksen pöytäkirjaan huolellisesti. Tyypillinen käytäntö on myöntää hallitukselle valtuudet periä ylimääräinen vastike 1–2 kuukauden ajalta. Hallitukselle ei voida antaa vapaata oikeutta harkintansa mukaan päättää vastikkeiden korottamisesta tai ylimääräisten vastikkeiden perimisestä rajoituksetta. Valtuutuksen voimassaoloaika voi kattaa esimerkiksi tilikauden taikka ajanjakson seuraavaan yhtiökokoukseen saakka.

Artikkeli on tilaajille

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaamalla Suomen Kiinteistölehden saat lukuoikeuden kaikkiin artikkeleihin. Sinun tarvitsee vain luoda käyttäjätunnus ja kirjautua sisään!

Sanni Nuutinen

Kirjoittaja on lakimies Kiinteistöliitto Uusimaa ry:ssä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

20.4.2022

Taloyhtiön hallitustyöskentelystä maksetut palkkiot ovat maltillisia – tyydyttää suurinta osaa

Kokouskohtainen palkkio on yleisin vaihtoehto hallitustyöskentelykorvaukseksi taloyhtiöissä, selviää Kiinteistöliiton jäsenkyselystä. Hallituksen puheenjohtaja saa keskimäärin sadan euron korvauksen jokaisesta kokouksesta. Toiseksi yleisin vaihtoehto, vuosipalkkio, on mediaaniltaan 370 euroa.

taloyhtiön hallitus

25.5.2022

Uuden hallituksen toimintatavat selviksi heti hallituskauden alussa

Kun taloyhtiöön on valittu uusi hallitus, se kokoontuu järjestäytymiskokoukseen. Siellä kannattaa sopia pelisäännöistä, viestinnästä ja uusien jäsenten perehdyttämisestä.

Mukana päätöksissä

17.8.2022

Kuukauden kasvo: Mukana taloyhtiön päätöksissä

Monessa taloyhtiössä valitaan keväällä uusi hallitus. Pitkäaikainen taloyhtiönhallitusaktiivi Seppo Simola antaa vinkkejä hallitustyöskentelyyn uusille ja vanhoille hallituksen jäsenille.

29.3.2022

Taloyhtiöiden hallitusten jäsenet keskimäärin lähellä eläkeikää

Kiinteistöliiton selvityksen mukaan taloyhtiöiden hallitusten jäsenistä ainoastaan 12 prosenttia on alle 44-vuotiaita. 65–74-vuotiaita on 39 prosenttia, 55–64-vuotiaita 23 prosenttia ja yli 75-vuotiaita 13 prosenttia. Pääkaupunkiseudulla keski-ikä on noin 60 ja muualla Suomessa 63 vuotta.