Venäjän hyökkäys ei juuri vaikuta asunnon osto- ja myyntisuunnitelmiin

Etuovi.com toteutti asunnon osto- ja myyntiaikeita kartoittavan kyselynsä 10.-21.3.2022, jolloin Venäjän hyökkäyksen alkamisesta oli kulunut aikaa 2–3 viikkoa. Kyselyyn vastasi 2 770 satunnaisesti poimittua sivuston kävijää.

Vastaajista 50 % suunnitteli omistusasunnon ostamista, 14 % sijoitusasunnon ostamista ja 13 % loma-asunnon ostamista. Ostoaikeissa ei ollut nähtävissä hiipumista ja ne olivat samalla tasolla kuin vuosi sitten maaliskuussa. 30 % vastaajista suunnitteli puolestaan asunnon myymistä ja myös myyntiaikeissa oltiin viime vuoden tasolla ja vähän ylikin.

Omistusasuntoa ollaan edelleen myös ostamassa heti kun oikea asunto vain löytyy. Asunnon myyntiin laittamisen esteenä on edelleen, ettei uutta ostettavaa asuntoa ole löydetty. Suurin osa aikoo antaa asunnon kiinteistönvälittäjälle myytäväksi.

Asunnon ostoa suunnittelevista 54 % arvioi, ettei Venäjän hyökkäyksestä seurannut Ukrainan kriisi ja sen seuraukset vaikuta heidän asunnon ostosuunnitelmiinsa. 11 % vastaajista arvioi tilanteen vaikuttavan ja 27 % vastaajista arvioi ehkä vaikuttavan. 8 % ei osannut sanoa.

Asunnon myymistä suunnittelevista 64 % arvioi, ettei Venäjän hyökkäys vaikuta heidän asunnon myyntisuunnitelmiinsa. 11 % vastaajista arvioi tilanteen vaikuttavan ja 20 % vastaajista arvioi ehkä vaikuttavan. 6 % ei osannut sanoa.

Loma-asunnon ostoa suunnittelevista 47 % arvioi, ettei Venäjän hyökkäys vaikuta heidän loma-asunnon ostosuunnitelmiinsa. 16 % vastaajista tilanteen vaikuttavan ja 28 % vastaajista arvioi ehkä vaikuttavan. 9 % ei osannut sanoa.

Venäjän hyökkäyksen vaikutus ostamista suunnitteleviin näkyy yleisimmin ostamisen siirtämisellä myöhemmäksi ja pienemmän asuntolainan ottamisena. Sota vaikuttaa myös hankittavan asunnon sijaintiin, jonka ei haluta olevan lähellä itärajaa. Myymistä suunnittelevilla mahdollinen vaikutus näkyy yleisimmin myynnin siirtämisellä myöhemmäksi (52 %), mutta osalla (24 %) myös myynnin nopeuttamisena.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

15.11.2021

Asianajaja kertoo, mitä asunnon lyhytaikaisessa vuokraamisessa pitää ottaa huomioon

Hämeenlinnalainen asianajaja Kimmo Koskentausta kertoo Hämeen Sanomissa, että perinteinen pitkäaikainen asunnon vuokraus on yleensä riidattomasti luvallista. Asunto-osakeyhtiön yhtiöjärjestyksessä saattaa kuitenkin olla määräys, että vain yhtiön osakkeenomistajat saavat asua yhtiön omistamassa rakennuksessa olevissa huoneistoissa. Hyvin lyhytaikaisen vuokraustoiminnan osalta asunnon sijaintialueen kaavamääräykset saattavat kieltää asunnon lyhytaikaisen vuokrauksen.

18.11.2021

Muista tehdä taustaselvitykset ostaessasi uudiskohdetta!

Uudiskohteita markkinoidaan näyttävin havainnekuvin hyviltä paikoilta. Hintakin saattaa vastata alueen muuta tarjontaa. Ostohalut nousevat, mutta ennen kaupoille kiirehtimistä kannattaa rauhassa selvittää muutama asia.

19.11.2021

Nuoria kiinnostavat etupäässä uudehkot asunnot

Asunnon omistaminen nähdään Suomessa yhä todella tärkeänä. JM Suomen kyselytutkimukseen vastanneista tuhannesta 18-75 -vuotiaasta suomalaisesta 67 prosenttia oli sitä mieltä, että oman asunnon omistaminen on joko todella tärkeää tai melko tärkeää. Lähes puolet (47 %) vastasi, että olisi tällä hetkellä valmis ostamaan 90- tai 2000 -luvulla rakennetun asunnon.

28.1.2022

Vuokranantajakysely 2022: Uuden sijoitusasunnon ostoaikeet laskussa

Vuokranantajakyselyssä kysyttiin uuden sijoitusasunnon ostoaikeista tulevan vuoden aikana. Noin puolet yli 2100 vastaajasta arvioi, etteivät he aio hankkia uutta sijoitusasuntoa, vaikka sopivakin kohde ilmaantuisi myyntiin. Vastaajien osuus, jotka eivät aio ostaa uutta asuntoa seuraavan vuoden aikana, kasvoi edellisen vuoden kyselystä noin viidellä prosenttiyksiköllä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti