Venäjän hyökkäys ei juuri vaikuta asunnon osto- ja myyntisuunnitelmiin

Etuovi.com toteutti asunnon osto- ja myyntiaikeita kartoittavan kyselynsä 10.-21.3.2022, jolloin Venäjän hyökkäyksen alkamisesta oli kulunut aikaa 2–3 viikkoa. Kyselyyn vastasi 2 770 satunnaisesti poimittua sivuston kävijää.

Vastaajista 50 % suunnitteli omistusasunnon ostamista, 14 % sijoitusasunnon ostamista ja 13 % loma-asunnon ostamista. Ostoaikeissa ei ollut nähtävissä hiipumista ja ne olivat samalla tasolla kuin vuosi sitten maaliskuussa. 30 % vastaajista suunnitteli puolestaan asunnon myymistä ja myös myyntiaikeissa oltiin viime vuoden tasolla ja vähän ylikin.

Omistusasuntoa ollaan edelleen myös ostamassa heti kun oikea asunto vain löytyy. Asunnon myyntiin laittamisen esteenä on edelleen, ettei uutta ostettavaa asuntoa ole löydetty. Suurin osa aikoo antaa asunnon kiinteistönvälittäjälle myytäväksi.

Asunnon ostoa suunnittelevista 54 % arvioi, ettei Venäjän hyökkäyksestä seurannut Ukrainan kriisi ja sen seuraukset vaikuta heidän asunnon ostosuunnitelmiinsa. 11 % vastaajista arvioi tilanteen vaikuttavan ja 27 % vastaajista arvioi ehkä vaikuttavan. 8 % ei osannut sanoa.

Asunnon myymistä suunnittelevista 64 % arvioi, ettei Venäjän hyökkäys vaikuta heidän asunnon myyntisuunnitelmiinsa. 11 % vastaajista arvioi tilanteen vaikuttavan ja 20 % vastaajista arvioi ehkä vaikuttavan. 6 % ei osannut sanoa.

Loma-asunnon ostoa suunnittelevista 47 % arvioi, ettei Venäjän hyökkäys vaikuta heidän loma-asunnon ostosuunnitelmiinsa. 16 % vastaajista tilanteen vaikuttavan ja 28 % vastaajista arvioi ehkä vaikuttavan. 9 % ei osannut sanoa.

Venäjän hyökkäyksen vaikutus ostamista suunnitteleviin näkyy yleisimmin ostamisen siirtämisellä myöhemmäksi ja pienemmän asuntolainan ottamisena. Sota vaikuttaa myös hankittavan asunnon sijaintiin, jonka ei haluta olevan lähellä itärajaa. Myymistä suunnittelevilla mahdollinen vaikutus näkyy yleisimmin myynnin siirtämisellä myöhemmäksi (52 %), mutta osalla (24 %) myös myynnin nopeuttamisena.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

lainakatto

13.10.2022

VATT: Lainakatto vaikeuttaa pienituloisten ensiasunnon ostoa

Lainakaton käyttöönotto vähensi ensiasunnon ostajien määrää pienituloisissa kotitalouksissa, kertoo VATT. Lainakattouudistus onnistui kuitenkin vähentämään kotitalouksien velkaantumista.

18.10.2022

Danske Bank: Suomalaisnuoret haaveilevat yhä omistusasunnosta

Suomalaisnuorten haave omistusasunnosta ei ole kaatunut vaikeina aikoina, vaan päinvastoin voimistunut. Suurin osa alle 30-vuotiaista aikoo ostaa omistusasunnon tulevaisuudessa. Asunto on nuorille sekä koti että sijoitus.

huoneistotietojärjestelmä

17.2.2023

Venäjän valtion omistus ei estä taloyhtiön lainansaantia

Lainan myöntämiselle ei ole estettä, jos Venäjän valtio omistaa usean huoneiston taloyhtiössä vain joidenkin huoneistojen hallintaan oikeuttavat osakkeet, mutta ei osakkeiden enemmistöä.

taloyhtiö palvelut kiinteistöala

27.5.2022

Mitä taloyhtiön kannattaa muistaa palveluita ostaessa?

Taloyhtiöt tarvitsevat monia ulkopuolisten tuottamia palveluita muun muassa kiinteistön ylläpitoon ja korjaushankkeisiin. Siksi ne ovat merkittävä kiinteistöalan työllistäjä. Mutta mitä palveluita ostaessa on hyvä muistaa?

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti