Vedenkulutus seurantaan

155 litraa – niin paljon vettä kuluttaa jokainen suomalainen joka päivä. Vedenkulutusmittari avaa silmät ja säästää euroja asukkaan ja taloyhtiön arjessa.

Veden osuus modernin kerrostalon ylläpitokustannuksista on vähintään 40 %. Kotitalouksien lämmityskuluistakin kolmannes menee veden lämmitykseen.

– Suomalainen kuluttaa keskimäärin 156 litraa vettä per vuorokausi eli vedenkulutuksen todelliset kustannukset ovat noin 30 euroa per henkilö. Taloyhtiö laskuttaa noin 20 euroa kuukaudessa kiinteää vesimaksua per asukas. Se tarkoittaa, että vesimaksu ei kata vedenkulutuksen todellisia kustannuksia, etenkin kun veden lämmitystä ei yleensä huomioida kiinteää vesimaksua määritettäessä. Nyt siihen löytyy keino, sillä Verto-järjestelmän huoneistokohtainen vesimittari kertoo, kuinka paljon lämmintä vettä taloyhtiössä todellisuudessa käytetään, liiketoimintajohtaja Marko Paasu kertoo.

Tunne todellisuus, tee muutos

Vedenkulutuksella on tutkitusti väliä: lämpimässä suihkussa euro kuluu kahdessatoista minuutissa, televisio voi pauhata samalla rahalla yötä päivää viikon, hehkulamppu loistaa puoli kuukautta ja jääkaappi hurista kolme viikkoa.

– Ainut keino muuttaa todellisuutta, on tuntea todellisuus. Pienilläkin veden kulutustottumusten muutoksilla voidaan saavuttaa suuria säästöjä. Jos kolmihenkinen talous käyttää suihkussa käyntiin neljä minuuttia per henkilö, se maksaa vuositasolla noin 500 euroa. Mikäli suihkuttelua vähennetään minuutti per henkilö, saavutetaan 100–150 euron vuosisäästöt.

Verto tarjoaa ratkaisun todellisuuden tuntemiseen ja kulutustottumusten muutoksiin, joiden avulla säästyy niin euroja kuin luontoakin.

– On hyvä muistaa, että vesituotanto ja jakelu saavat aikaan runsaasti hiilidioksidipäästöjä.

Euroista on helpompi keskustella

Vedenkulutuksesta on Paasun mukaan taloyhtiötasolla myös huomattavasti helpompi keskustella, kun kaikki ymmärtävät, mitä se konkreettisesti tarkoittaa.

– Ongelma on useimmiten se, että suurin osa kuluttajista ei tiedä omaa vedenkulutustaan ja sen todellisia kustannuksia.

Verto-järjestelmän käyttäjinä on Paasun mukaan Suomessa jo yli 300 000 taloyhtiöasukasta.

– He ovat saavuttaneet yli 30 % säästöt vedenkulutuksessa. Se tarkoittaa neljän hengen taloudessa useamman sadan euron vuosittaisia säästöjä.

Tutustu järkevän vedenkäytön oppaaseen

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

vesivuoto

13.11.2023

Kaupallinen yhteistyö

Havaitse kiinteistön vesivuoto ajoissa

Piilevä vesivuoto voi huomaamatta tehdä pitkään tuhojaan. Smartvattenin päävesimittauspalvelu valvoo vedenkulutusta ja auttaa estämään mittavat korjauskustannukset.

Smartvatten

Tilakohtainen vedenmittaus

3.10.2023

Kaupallinen yhteistyö

Tilakohtainen vedenmittaus auttaa muuttamaan kulutustottumuksia

Vesi on yksi suurimmista taloyhtiöiden kulueristä. Kun vedenkulutuksen näkee todellisina litroina ja euroina, on helpompaa tehdä vastuullisia valintoja. Tilakohtaisella vedenmittauksella on mahdollista säästää selvää rahaa.

Smartvatten

puhdas vesi

31.8.2023

Kaupallinen yhteistyö

Puhdas vesi ei ole itsestäänselvyys

Suomessa veden saatavuus saattaa tuntua itsestäänselvyydeltä, mutta maailmalla miljoonat ihmiset kärsivät veden puutteesta päivittäin. Vedenkäytön mittaaminen ja optimointi auttaa säästämään rahaa ja suojelemaan sinistä planeettaamme.

Smartvatten

12.7.2023

Kaupallinen yhteistyö

Vedensäästöpalvelu maksaa itsensä takaisin parissa vuodessa

Vedenkulutus muodostaa yhden kiinteistöjen suurimmista kulueristä. Vanhat vesikalusteet ja liian suuri vedenpaine saattavat aiheuttaa jopa satoja litroja vedenhukkaa päivittäin. Yksinkertaisilla toimenpiteillä vettä on kuitenkin mahdollista säästää jopa 20 prosenttia.

Smartvatten

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti