Vedenkulutus on laskenut uusien tekniikoiden ja käyttötapojen muutosten ansiosta

Motivan ja Työtehoseuran tekemä selvitys suomalaisten vedenkäytöstä yllätti positiivisesti. Tutkijat olettivat, että suihkujen, porealtaiden ja paljujen lisääntyminen olisi pitänyt kulutuksen vähintään ennallaan, mutta tulokset kertovatkin selkeästä laskusta.

Mistä muutos sitten johtuu?

− Astianpesukone, joka alkaa löytyä nykyisin kaikista talouksista. Sen kanssa vettä kuluu huomattavasti vähemmän kuin käsinpesussa. Aiempaa vähemmän vettä kuluttavat myös nykyiset pyykinpesukoneet, Työtehoseuran tutkimuspäällikkö Minna Kuusela toteaa.

Merkittäviä ovat myös vesikalusteiden tekniset ratkaisut, kuten vettä säästävät suihkupäät ja hanat.

Huomiota on kiinnitetty myös veden virtaamaa vähentävään teknologiaan. Jos painetaso on korkealla, on taloyhtiöissä asennettu paineenalennusventtiilejä, jotka pienentävät ylisuurta virtaamaa sopivaksi kaikissa huoneistoissa.

Kerrostaloissa alemmissa kerroksissa voidaan käyttää hanakohtaisia vakiovirtaussuuttimia tai säätää hanojen kääntörajoitusta.

Tämä hyvä saadaan kyllä pilattua tiputtavalla hanalla tai vuotavalla vessanpöntöllä. Salakavalasti vuotava wc-istuin voi tuoda jopa yli 1 000 euron lisän vuoden vesilaskuun.

Laitteiden pitää toimia

Laitteiden huolto, kunnossapito sekä välitön reagointi vikatilanteessa on tärkeää.

− Oman tarkistuksen apuna voi käyttää reaaliaikaisia vedenkulutuksen seurantapalveluita, jotka hälyttävät automaattisesti, jos syntyy jatkuvaa vuotoa, asiantuntija Teemu Kettunen Motivasta ehdottaa.

Yksinkertainen, mutta tärkeä toimenpide on myös seurata asunnon vesimittarin liikkeitä. Mikäli viisari liikkuu, vaikka vettä ei käytetä, on syytä epäillä vuotoa.

Etenkin jatkossa iso merkitys on myös siirtymisellä huoneistokohtaisiin vesimittareihin perustuvaan laskutukseen. Mittareiden asentaminen uusiin taloihin ja putkiremontoitaviin asuntoihin tulee taloyhtiöille energiatehokkuusdirektiivin myötä entistä pakollisemmaksi.

Käyttötavoilla merkitystä

Kehittyneistä koneista huolimatta ratkaiseva rooli kulutuksessa on myös käyttötavoilla. Säästötoimet ovat usein pieniä arjen yksityiskohtia. Huomiota kannattaa kiinnittää muun muassa suihkuttelun pituuteen ja veden tarpeettomaan juoksutukseen hampaiden pesun tai astioiden huuhtelun yhteydessä.

Uutta laitetta hankittaessa kannattaa tutkia laitteiden energiamerkinnän tiedot. Niistä ilmenee myös vedenkulutus.

Pesukoneista löytyy usein automaattiohjelma, joka optimoi veden kulutusta, mutta edelleen täysien koneellisten peseminen, pesuaineen yliannostelun välttäminen, tarkoituksenmukaiset ohjelmavalinnat sekä koneiden säännöllinen hoito ja puhdistus ovat olennaisia toimia. Vähän likaisille vaatteille voi riittää pelkkä tuuletus.

Remontin yhteydessä kannattaa harkita uusien vesikalusteiden hankintaa, koska ne kuluttavat jopa puolet vähemmän vettä kuin vanhat vesikalusteet.

Mihin sitä vettä kuluu?

Hygienian hoito on pysynyt suurimpana vedenkulutuskohteena. Suurin vesisyöppö on suihku.

Keittiössä käytetty vesi on edelleen toiseksi suurin vedenkulutuskohde, mutta sen osuus kokonaiskulutuksesta on pienentynyt. Vettä kuluu keskimäärin 19 litraa/henkilö/vrk. Keittiössä käytetystä vedestä huomattava osa kuluu käsien tai keittiöpyyhkeen huuhtomiseen juoksevan veden alla.

Pyykinpesukoneiden vedenkulutus pesukertaa kohden on edelleen laskenut, mutta pyykkiä pestään hieman useammin, keskimäärin 2,8 kertaa viikossa. Siihen kului 11,5 litraa/henkilö/vrk.

Wc:n huuhteluun käytetyn veden osuus ja vesimäärä on pysynyt suunnilleen ennallaan viimeisten 20 vuoden aikana, sillä uusien wc-istuinten vedenkulutus ei ole enää laskenut. Kaikki eivät hyödynnä kaksitoimisien wc-istuimien vettä säästäviä ominaisuuksia.

Lue koko juttu tästä!

Artikkeli: Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

23.3.2022

Kaupallinen yhteistyö

Vedenmittauspalvelut kannattaa huomioida kiinteistön energiaremontissa

Suuri osa asuinkiinteistön energiakustannuksista syntyy käyttövedestä, käyttöveden lämmityksestä ja jätevedestä. Koska vesi on kallista, on veden säästäminen kannattava energiainvestointi. Tämä kannattaa ottaa huomioon kiinteistön energiaremonttia suunniteltaessa.

Verto

16.12.2021

Kaupallinen yhteistyö

Kiinteistön omistajien on priorisoitava ihmiset suhteessa työpaikan tekniikkaan

Vuosina 2020–21 kiinteistöala on joutunut muuttamaan toimintatapojaan koko maailmaa koettelevassa ennennäkemättömässä tilanteessa. Elämä, työnteko ja yhteydenpitotavat ovat mullistuneet, ja siksi arkielämämme on muuttunut olennaisesti ja ehkä myös pysyvästi. Saadakseen tietoja näiden muutosten vaikutuksista kiinteistöalaan ja koko yhteiskuntaan WiredScore tilasi tutkimuksen Live.

WiredScore

aurinkovoimala

23.5.2022

Hietalahden Puistikossa otetaan kaikki aurinkosähkö hyötykäyttöön

Asunto-osakeyhtiö Hietalahden Puistikossa tehtiin linjasaneerauksen yhteydessä energiaremontti, jonka loppuvaiheessa rakennuksen katolle asennettiin aurinkopaneelit. Hyvityslaskennan ansiosta aurinkovoimalasta voitiin tehdä ajateltuakin suurempi.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

27.1.2022

Myytävistä asunnoista on nyt kova pula

Myytävien asuntojen tarjonnan hiipumisesta ja kauppatahdin hidastumisesta huolimatta markkinaodotukset tälle vuodelle ovat positiiviset, kertoo Helsingin uutiset. Myös kuluttajien asunnonostoaikeet ovat edelleen korkealla. – Vaikka tänä vuonna kasvu hidastuu, se ei tule hyytymään.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti