Vapaa-ajan asunnossa asuva on virallisesti asunnoton

Maistraattien vuodesta 2014 asti voimassa olleen käytännön mukaan vapaa-ajan asunnossaan vakituisesti asuva merkitään väestötietojärjestelmään vailla vakinaista asuntoa olevaksi, kertoo Ilkka.

Käytäntö perustuu maistraattien yhtenäistämisohjeeseen ja sen mukaan rakennusvalvonnan vapaa-ajan asunnoksi määrittämää asuntoa ei voi kirjata väestötietojärjestelmään henkilön vakituiseksi asunnoksi. Vapaa-ajan asunnoissa vakituisesti asuville koituu käytännöstä useita hankaluuksia muun muassa lainan saannissa. Kelan asumistukea ei myöskään voi saada vapaa-ajan asuntoon, vaikka maistraatin tallettama asumismerkintä ei olekaan muita viranomaisia juridisesti sitova.

Ongelma ratkeaisi maistraattien kirjaamiskäytännön muuttamisen lisäksi ainakin asunnon käyttötarkoituksen muutoksella, mutta suuremmissa kunnissa tämä edellyttäisi käytännössä kaavamuutosta. Vaikka maistraatti ei hyväksykään vapaa-ajan asuntoa vakituiseksi asunnoksi, voi sen sijaintikunnan saada merkityksi kotikunnakseen.

Lue lisää Ilkan artikkelista.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

yhtiökokouksen puheenjohtaja

21.3.2023

Onnistu yhtiökokouksen puheenjohtajana

Hyvä yhtiökokouksen puheenjohtaja pitää huolen kokouksen sujuvasta etenemisestä ja osakkaiden tahdon toteutumisesta. Puheenjohtaja varmistaa myös, että kokouksesta poissa olleetkin saavat tiedot päätöksistä.

taloyhtiötsemppari

16.12.2022

Vapaaehtoinen talotsemppari liikuttaa iäkkäitä

Vapaaehtoiset talotsempparit järjestävät toimintaa As Oy Koivistonmäen ikäihmisille Riihimäellä. Aivojumpparyhmä kokoontuu viikoittain huoltamaan osallistujien muistia liikunnan ja visailun parissa. Muistiklubiin ovat tervetulleita kaikki.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

urakoitsijan konkurssi

6.11.2023

Urakoitsijan konkurssi korjaushankkeen aikana – mitä tehdä?

Tämänhetkisessä taloudellisessa ympäristössä ei ole ollenkaan tavatonta, että urakoitsija menee konkurssiin kesken korjaushankkeen. Urakoitsijan taloudellista tilannetta arvioidessa työmaalta saatu käytännön informaatio on usein keskeisessä asemassa.

Tilaajille

vuokranantajan vakuutus

31.10.2023

Vuokranantajan vakuutus tuo lisäturvaa

Vuokralaiselta vaadittava kotivakuutus ei aina riitä kattamaan kaikkia vuokranantajan riskejä. Vuokranantajien tarpeisiin on kuitenkin tarjolla vakuutuksia, jotka täyttävät vuokralaisen kotivakuutuksen ja taloyhtiön kiinteistövakuutuksen aukkoja.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti