Vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat suurimmissa kaupungeissa

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat ensimmäisellä neljänneksellä ja maaliskuussa viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna kaikissa suurimmissa kaupungeissa. Asuntokauppoja tehtiin kiinteistönvälittäjien kautta ensimmäisellä neljänneksellä 20 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

Vanhojen osakeasuntojen hintojen kehitys neljänneksittäin suurissa kaupungeissa, indeksi 2015=100

Pääkaupunkiseudulla hinnat nousivat ensimmäisellä neljänneksellä 5,4 prosenttia ja maaliskuussa 6,0 prosenttia vuodessa. Muualla Suomessa hinnat pysyivät ensimmäisellä neljänneksellä ennallaan ja laskivat maaliskuussa prosentin. Maakunnittain tarkasteltuna hinnat nousivat viime vuoteen nähden ensimmäisellä neljänneksellä eniten Uudellamaalla, Etelä-Pohjanmaalla ja Pirkanmaalla. Hinnat laskivat eniten Keski-Pohjanmaalla, Keski-Suomessa ja Etelä-Karjalassa.

Uusien osakeasuntojen hinnat nousivat vuoden 2021 ensimmäisellä neljänneksellä viime vuoden vastaavan ajankohtaan verrattuna pääkaupunkiseudulla 6,5 prosenttia ja muualla Suomessa 3,4 prosenttia. Uudiskohteiden hinnat nousivat viime vuoteen nähden eniten Helsingissä, Oulussa ja Vantaalla.

Asuntokaupan arvo viime vuonna 17 miljardia euroa
Vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat koko viime vuonna edellisvuoteen verrattuna 1,5 prosenttia. Pääkaupunkiseudulla hinnat nousivat 3,6 prosenttia ja laskivat muualla Suomessa 0,6 prosenttia. Vuoteen 2015 verrattuna vanhojen osakeasuntojen hinnat ovat nousseet eniten Helsingissä, Turussa ja Tampereella.

Suurista kaupungeista ja maakuntakeskuksista hinnat laskivat vuoteen 2019 verrattuna eniten Kouvolassa, Mikkelissä ja Lahdessa. Vuoteen 2015 verrattuna hinnat ovat laskeneet eniten Kokkolassa, Kouvolassa ja Hämeenlinnassa.

Vanhojen osakeasuntojen hintojen muutokset vuoteen 2015 verrattuna, prosenttia

Vanhojen osakeasuntojen hinnat ovat viime vuosina laskeneet, mutta huomioitava on suuret alueittaiset ja kaupunkien sisäiset erot hintakehityksessä ja hintatasoissa. Esimerkiksi Turun keskustassa hinnat ovat nousseet vuoteen 2015 verrattuna 23 prosenttia ja kauempana keskustasta 8,5 prosenttia.

Asuntokaupan kokonaisarvo oli viime vuonna käytettävissä olevien tietojen mukaan lähes 17 miljardia euroa. Arvosta 69 prosenttia muodostui vanhojen osakeasuntojen kaupasta. Pääkaupunkiseudulla syntyi 46 prosenttia kokonaisarvosta.

Vuonna 2020 tehtyjä asuntokauppoja on Tilastokeskuksen tiedossa 96 729.

Osakeasuntojen hintatiedot ovat saatavissa eri alueilta ja talotyypeittäin osoitteesta tilastokeskus.fi/til/ashi/tau.html

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

vanhojen osakeasuntojen hinnat

27.10.2023

Vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat heinä-syyskuussa

Vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat tämän vuoden kolmannella neljänneksellä 7,3 prosenttia edellisestä vuodesta ja 2 prosenttia edellisestä neljänneksestä, kertoo Tilastokeskus. Erityisesti hinnat laskivat pääkaupunkiseudulla. Uusien asuntojen kauppa käy yhä heikosti.

29.12.2022

Vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat marraskuussa

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat marraskuussa ympäri Suomea. Suurista kaupungeista hinnat laskivat eniten Helsingissä ja Tampereella. Suurten kaupunkien ulkopuolella hinnat laskivat maltillisemmin.

taloyhtiöiden kustannukset

12.9.2023

Indeksitalo-tutkimus: Taloyhtiöiden kustannukset nousseet laajasti

Kuntakohtaiset kiinteistökustannukset ovat nousseet tänäkin vuonna tuntuvasti, ja nousu on ollut aiempaa laaja-alaisempaa. Vertailun kalleimmat kunnat ovat Helsinki, Järvenpää ja Hämeenlinna. Sähköenergia on halventunut, mutta perusmaksut ja siirtohinnat nousseet.

asuntokauppa käänne parempaan

29.11.2023

Asuntokauppa käy edelleen heikosti

Asuntokaupassa ei ole tapahtunut kauan odotettua käännettä parempaan. Kiinteistönvälittäjien kautta tehtiin lokakuussa 10 prosenttia vähemmän vanhojen asuntojen kauppoja kuin vuotta aikaisemmin. Tampereella uudisasuntojen kauppa käy hyvin.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti