Valtion vuokrataloyhtiö helpottamaan asuntopulaa?

Valtio voisi perustaa vuokra-asuntoyhtiön pääkaupunkiseudulla, pohtii Olli Ainola Iltalehden kolumnissaan. Vuokra-asuntojen kysyntä on pääkaupunkiseudulla huomattavasti tarjontaa suurempi. Vuokra-asuntoja tarvittaisiinkin kiireesti lisää.

Vuokrien hinnat ovat myös kasvukeskuksissa nousseet. Isot vuokrataloyhtiöt eivät halua kasvattaa asuntotarjontaansa, sillä se voisi vaarantaa heidän voittonsa. Ainola ehdottaakin ratkaisuksi valtion vuokra-asuntoyhtiötä, jonka kokonaisbudjetti olisi kaksi miljardia euroa. Yhtiö kilpailuttaisi 10 000 asunnon tuotannon. Yhden asunnon keskiarvokustannus olisi 200 000 euroa.

Valtion suora pääomasijoitus olisi yhtiöön puoli miljardia. Kunnat antaisivat apporttina puolen miljardin euron tontit, joka olisi kuntien rahoitusosuus. Yhtiö ottaisi markkinoilta miljardin velan. Luoton korko olisi 0,12 prosenttia vuodessa. Asunnot rakennetaan kolmessa neljässä vuodessa ja ne vuokrattaisiin vapailla markkinoilla.

Vaikka asunto maksaisi 4 000 euroa neliö, korko olisi vain 50 senttiä neliöltä kuukaudessa. Ulosvuokraus tapahtuisi markkinahintaan. Marginaali jäisi omistajille eli valtiolle ja kunnille tuotoksi sekä lainojen lyhennykseksi.

Lue koko kolumni Iltalehden nettisivuilta.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

huoneistotietojärjestelmä

17.2.2023

Venäjän valtion omistus ei estä taloyhtiön lainansaantia

Lainan myöntämiselle ei ole estettä, jos Venäjän valtio omistaa usean huoneiston taloyhtiössä vain joidenkin huoneistojen hallintaan oikeuttavat osakkeet, mutta ei osakkeiden enemmistöä.

15.3.2023

Kiinteistölehden vaalikysely: Hanna Kosonen / Keskusta

Keskustan Hanna Kososen vastaukset Kiinteistölehden eduskuntavaalikyselyyn.

15.3.2023

Kiinteistölehden vaalikysely: Maria Ohisalo / Vihreät

Vihreiden Maria Ohisalon vastaukset Kiinteistölehden eduskuntavaalikyselyyn.

ARA-asuntorakentaminen

1.3.2023

ARA-asuntorakentaminen kääntyi viime vuonna laskuun

Rakennuskustannusten kallistuminen ja korkotason nousu vähensivät valtion tukeman kohtuuhintaisen ARA-asuntotuotannon aloituksia vuonna 2022. Aloitetuista kohteista puolet rakennetaan pääkaupunkiseudulle. Myös vapaarahoitteinen asuntorakentaminen väheni.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti