Vain oikein asennettu vesimittari täyttää vaatimukset

Huoneistokohtaisten vesimittareiden valmistajien antamia ohjeita mittarin asennuksesta on ehdottomasti noudatettava. Vesimittareiden oikea asennus vaikuttaa mittareiden luotettavuuteen. Asennuksessa tai mittaripaikan suunnittelussa tapahtuneiden virheiden korjaaminen jälkikäteen on kallista ja hankalaa. Jos valmistajan asennusohjeita ei noudateta, valmistaja ei voi taata, että huoneistokohtainen vesimittari toimii luotettavasti.

Vain oikein asennettu vesimittari täyttää mittauslaitelain vaatimukset. Vesimittarin on täytettävä vaatimukset, jotta sitä saa käyttää laskutettavan vedenkulutuksen mittaukseen. Asukkaan laskutuksen oikeellisuus riippuu hänen asuntonsa mittarin luotettavuudesta.

Asennusohjeet voivat koskea esimerkiksi vesimittarin asennusasentoa, mittaria ympäröivien putkistojen suoria osuuksia tai takaisinvirtausta estävien venttiilien asentamista. Asennusohjeissa voidaan kuvata myös, kuinka putkiston paineistus on tehtävä, jotta mittari ei vaurioidu.

Riittävästi tilaa mittarin asennukselle

Huoneistokohtaisten vesimittareiden asennuspaikka on suunniteltava niin, että vesimittari voidaan asentaa oikein. Tilaa on oltava riittävästi, jotta

  • mittari voidaan helposti asentaa, lukea, huoltaa ja vaihtaa
  • vesimittari voidaan asentaa oikeaan asentoon
  • vesimittarin lisäksi tilaan mahtuu valmistajan ohjeiden mukainen riittävän pitkä suora putkiosuus ennen ja jälkeen mittarin.

Mahdollisen huoltoluukun on oltava riittävän suuri, jotta esimerkiksi mittarin vaihto onnistuu. Mittarin valmistaja voi antaa suosituksen mittarin teknistä käyttöiästä. Mekaanisten vesimittareiden tyypillinen tekninen käyttöikä on noin 10 vuotta.

Merkintä kertoo asennusasennon

Vesimittareiden asennusohjeissa on kuvattu vesimittarityypille sallitut asennusasennot. Vesimittareiden sallittu asennusasento on merkitty myös vesimittarin mittaritauluun kirjaimilla H (vaakaputki) tai V (pystyputki) alla olevan taulukon mukaisesti.

Jos H/V-merkintää ei ole, saa vesimittarin asentaa sekä pysty- että vaakaputkeen. Vesimittarin, jossa on H/V-merkintä, voi asentaa vaakasuoraan putkeen näyttö sivulle.

 

Vesimittarin sallitut asennusasennot ja niiden merkinnät
Merkintä
vesimittarissa
Sallittu asennusasento Näyttötaulun suunta
H Vain vaakaputkeen Ylös
V Vain pystyputkeen Vapaa
H/V Vaaka- tai pystyputkeen Vaakaputkessa ylös tai sivulle
Pystyputkessa vapaa
Ei H-, V- tai H/V-merkintää Vaakaputkeen

Pystyputkeen

Vinoputkeen

Ylös tai sivulle

Vapaa

Ylös tai sivulle

 

Mekaanisia vesimittareita ei saa asentaa vaakaputkeen näyttötaulu alaspäin, ellei sellaista ole kuvattu mittarin hyväksynnässä ja asennusohjeessa.

Muilla mittarityypeillä, esimerkiksi ultraääni- ja turbiinimittareilla, mittarin sallittu asennusasento ja näyttötaulun suunta on kuvattu asennusohjeessa.

Nykyään asennettavissa vesimittareissa on asennusasennon merkinnän yhteydessä R-merkintä, esimerkiksi R80H. R-luvun tulee olla vähintään 40. R-luku kertoo vesimittarin virtausalueesta. Pystyputkeen asennettuna vesimittarin R-luku on yleensä pienempi kuin vaakaputkeen asennettuna, jolloin mittari toimii pystyputkessa kapeammalla virtausalueella kuin vaakaputkeen asennettuna.

Vastuut asennetun vesimittarin toiminnasta

Mittarin valmistaja vastaa siitä, että CE M -merkinnöillä varustettu vesimittari täyttää vaatimukset ennen käyttöönottoa ja asennusohje on asianmukainen. Mittarin tai mittarierän mukana on toimitettava valmistajan vaatimustenmukaisuusvakuutus.

Vesimittarin käyttäjä vastaa siitä, että käyttöön otetaan soveltuva mittari ja että mittari toimii luotettavasti koko käytössäoloajan. Vesimittarin käyttäjä on taho, joka käyttää vesimittarin lukemaa laskutuksen perusteena. Huoneistokohtaisten vesimittareiden käyttäjä on yleensä taloyhtiö.

Vesimittarin käyttäjä vastaa myös siitä, että vesimittarin asennusta koskeva suunnittelu ja asennustyö on tehty niin, että säädösten vaatimukset täyttyvät. Taloyhtiön kannattaa käyttää ammattilaisia suunnitteluun ja toteutukseen.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

vesimittarit

19.4.2023

Vesimittari näyttää väärin – tarkista nämä asiat

Helsinkiläinen taloyhtiö huomasi joidenkin asukkaiden vesilaskujen olevan poikkeuksellisen pieniä. Syynä oli vika lämpimän veden mittareissa. Asiantuntijan mukaan vesimittarit asennetaan usein väärin.

16.1.2023

Asumisviihtyvyys huomioon

Rakennuksen asumisviihtyvyyteen vaikuttavat keskeisesti asumisterveys ja esteettömyys. Muun muassa sisäilman laadulla ja äänieristyksellä on paljon merkitystä. Asumisviihtyvyyteen tulee panostaa jo rakennusvaiheessa.

Tilaajille

esteettömyyskartoitus

4.1.2023

Esteettömyyskartoitus osaksi remonttia

Lainsäädäntö edellyttää esteettömyyden huomioimista linjasaneerauksen ja muiden isojen remonttien yhteydessä. Asiantuntija auttaa kartoittamaan, mitä remontissa pitäisi huomioida.

turvallinen katto

8.2.2023

Onko taloyhtiön katto turvallinen?

Taloyhtiöiden katoilla tehdään monenlaisia töitä, muun muassa nuohousta ja lumenpudotusta. Taloyhtiön hallituksen tehtävänä on varmistaa katon työskentelyturvallisuus. Selvitimme, mitä katon turvallisuudesta pitää tietää.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti