Uudistetulla ARA-avustuksella tukea ikääntyneiden asumiseen

Suomen väestö ikääntyy vauhdilla, ja erityisesti kaikkein vanhimpien kansalaisten osuus kasvaa nopeasti. Samalla myös ikääntyneille sopivia asuntoja ja asuinympäristöjä kaivataan yhä enemmän – arvioiden mukaan Suomi tulee tarvitsemaan vuoteen 2030 mennessä yli puoli miljoonaa esteetöntä asuntoa lisää. Niistä yli puolet syntyy vanhoja asuntoja korjaamalla.

Asuntojen muuttamiseen ikäystävällisiksi kannustetaan valtioneuvoston 3.6.2021 antamalla asetuksella, jolla ARA-asuntojen korjaamiseen tarkoitetun avustuksen asuntokohtaista enimmäismäärää nostetaan 10 000 eurosta 16 000 euroon. Avustuksen ehtoihin tehtyjen muutosten toivotaan lisäävän avustusta hakevien hankkeiden määrää. Avustus on tarkoitettu seuduille, joilla väestön määrä vähenee, mutta joilla on kuitenkin tarvetta esteettömille asunnoille lähellä palveluita.

− Haluamme varmistaa, että iäkkäät kansalaisemme voivat asua omassa kodissaan mahdollisimman pitkään, asuinpaikasta riippumatta. Siksi kodit pitää saada toimiviksi ja palvelut riittäviksi paitsi kaupunkien uusissa rakennuskohteissa, myös pienemmillä paikkakunnilla, sanoo ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen.

Avustusta voidaan myöntää asuntojen sisätiloissa tai vuokratalon yhteisissä tiloissa ja piha-alueella tehtäviin korjauksiin. Avustettavia korjauksia ovat esimerkiksi tukikaiteiden ja muiden varusteiden asentaminen, oviaukkojen leventäminen sekä wc- ja pesutilojen remontoiminen esteettömiksi.

Avustuksen piiriin lisättiin myös aiempaa laajemmin erilaisia muutostöitä, jotka liittyvät asuntojen korjauksiin. Tietyin edellytyksin avustusta voidaan jatkossa myöntää myös valtion tukemien asuntojen käyttö- ja luovutusrajoituksista vapautuneisiin kohteisiin.

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA on voinut myöntää avustusta vuoden 2020 alusta lähtien. Nyt annettu asetusmuutos astuu voimaan 15.6.2021. Avustukseen on varattu vuosina 2020–2022 yhteensä 25 miljoonaa euroa, josta 10 miljoonaa voidaan myöntää vuonna 2021.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

24.11.2017

Kehittämisohjelma nosti esille ikääntyneiden asumistarpeet

Ennusteiden mukaan Suomessa on vuonna 2030 noin 1,5 miljoonaa yli 65-vuotiasta asukasta. Tämä näkyy myös asumistarpeiden muutoksena. Ikääntyneiden nykyisiin ja tulevien asumistarpeisiin vastaaminen on ollut nyt päättyvän Ikääntyneiden asumisen kehittämisohjelman tärkeimpiä tavoitteita.

2.3.2022

Lähes 9 000 uutta asuntoa rakennettiin viime vuonna valtion tuella

Vuoden 2021 ARA-tuotanto koostui 8 889 uudesta asunnosta ja 3 994 vanhan asunnon perusparantamisesta. ARAn korkotukivaltuus vuodelle 2021 oli 1 800 miljoonaa euroa. Valtuutta käytettiin 1 748 miljoonaa euroa, mikä on 221 miljoonaa euroa enemmän kuin vuotta aiemmin.

28.6.2017

Ikääntyneet kaupungistuvat

Tulevaisuudessa yhä suurempi osa ikääntyvistä asuu kaupunkialueilla, kertoo uusi ”Ikääntyneiden asuinpaikat nyt ja tulevaisuudessa ”-selvitys.  Kaupunkialueiden suunnittelussa hyvin saavutettavat ja esteettömät asuinympäristöt korostuvat.  Myös tarve ikääntyneiden itsenäistä asumista tukeville palveluille ja asumisratkaisuille on kasvussa. Kaupunkimaiset asuinympäristöt vetävät ikääntyneitä voimakkaimmin puoleensa.

25.5.2015

Tärkeä hovioikeuden periaatteellinen päätös: väärinkäytettyjä tukia maksettava 3,6 miljoonaa takaisin

Rovaniemen hovioikeus on antamassaan tuomiossa määrännyt Riihi säätiön entisen puheenjohtajan maksamaan vahingonkorvauksena 3,6 miljoonaa euroa väärinkäytettyjä tukia takaisin. Summa on Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (ARA) vahingonkorvauksena vaatima pääoma ilman korkoja. Riihi säätiö oli erehdyttänyt ARAa myöntämään taloudellista tukea toimintaan, johon sitä ei olisi voitu myöntää.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti