Tutkimus: Ilmasto-olosuhteet vaikuttavat sähköautojen latausratkaisuihin

LUT-yliopiston tutkimushanke ”Sähköautojen latauksen muodostama kuormitus- ja mitoitusteho erilaisissa toimintaympäristöissä” tarjoaa vastauksia sähköautojen latauspisteiden mitoituksen tueksi ja antaa hyvän yleiskuvan kylmien olosuhteiden vaikutuksesta lataukseen.

− Mittasimme joukon sähköautoja laboratoriossa ja havaitsimme, että autojen latauksen tehoprofiili on hyvin lämpötilariippuvainen. Lisäksi autojen kuluttama energia lisääntyy ajon aikana kylmissä olosuhteissa, projektipäällikkö Ville Tikka sanoo.

Kovien pakkasten aiheuttama lisäkuormitus on tärkeää ottaa huomioon sähköautojen latausalueita suunniteltaessa, sillä lämpötilariippuvainen lisäkuormitus on merkittävää.

Kuormituksen kasvua voidaan hallita älykkäillä ohjausratkaisuilla

Kiinteistöjä ei voida käsitellä yhtenä massana, sillä jokaisen kiinteistön lähtökohdat ovat erilaiset. Suunnittelussa on tukeuduttava sähköalan ammattilaisen apuun. On tärkeää, että latauspaikan toimintaan voi luottaa kaikissa oloissa.

− Olemme tehneet läheistä yhteistyötä esimerkiksi Sähköinfon ja Kiinteistöliiton kanssa, jotta projektin tuottama tieto saataisiin jalkautettua kentälle mahdollisimman tehokkaasti, Tikka toteaa.

Sähkönjakeluverkko on keskeisessä roolissa sähköautojen lataamisen näkökulmasta. Kiinteistöjen tasolla tehtävät ratkaisut näkyvät merkittävissä määrin sähkönjakeluverkon kapasiteetin käytössä. Sähköisen liikenteen lisäksi myös kiinteistöjen muun sähkönkäytön muuttuminen ja kehittyminen luovat lisähaasteita kuormituksen hallintaan. On tärkeää varmistua, että myös jakeluverkkojen investointien tukena on luotettavaa tutkimustietoa.

− Jakeluverkkoinvestointien tekninen pitoaika on vuosikymmeniä, joten nyt tehtävien investointien ja saneerausten on pystyttävä vastaamaan kustannustehokkaasti kovalla tahdilla kasvavan sähköisen liikenteen tarpeisiin vielä vuosikymmenien päästä, toteaa apulaisprofessori Jukka Lassila LUTin energiajärjestelmien yksiköstä.

Sähköautojen latauksen muodostama kuormitus ja mitoitusteho erilaisissa toimintaympäristöissä –tutkimushanke päättyi elokuussa 2021. Tutkimusta rahoittivat Sähkötekniikan ja energiatehokkuuden edistämiskeskus STEK ry, Sähkötutkimuspooli ja Kiinteistöliitto ry.

Latauspisteet yhteistyössä muiden taloyhtiöiden kanssa

Yhteistyö lähellä sijaitsevien taloyhtiöiden kanssa voi helpottaa sekä latauspisteiden suunnittelua että vähentää kustannuksia, kun urakalle saadaan useampi maksaja. Suunnittelu- ja urakointityöt kannattaa tehdä kerralla koko kortteliin.

− Taloyhtiöiden on järkevää selvittää, voisivatko ne laatia yhdessä tarjouspyyntöjä tai jakaa jollakin muulla tavalla kustannuksia. Tämä on fiksua esimerkiksi silloin, jos energiakatselmuksessa selviää, että kortteliin on vedettävä pääkaapelilta uusi syöttökaapeli, joka vaatii kaivuu- ja asfaltointitöitä, Etelä-Savon energianeuvoja Jukka Sairanen sanoo.

Energiaviraston rahoittama valtakunnallinen Asiaa energiasta -neuvonta ja maakunnissa toimivat energianeuvojat antavat maksutonta ja puolueetonta neuvontaa mm. sähköautojen latauksesta ja auttavat taloyhtiöiden yhteistyössä.

Sähköautojen latauspisteiden rakentamista varten on mahdollista saada tukea Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Aralta maksimissaan 35 % kustannuksista. Laskennassa huomioidaan kulut enintään 4000 euroon asti per latausvalmius.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

ilmastoviisas taloyhtiö

12.9.2022

Ilmastoviisautta taloyhtiöille

Suomen Kiinteistöliitto on käynnistänyt Ilmastoviisas taloyhtiö -kiertueen, jossa vieraillaan yhdeksällä paikkakunnalla ympäri Suomen. Kiertueella keskustellaan taloyhtiöiden kanssa ja kartoitetaan yhdessä parhaita ilmastoviisaita tekoja asumisessa.

2.6.2022

Kaupallinen yhteistyö

Vantaalainen lämpö on ilmastoystävällinen ja hintavakaa lämmitysratkaisu

Vantaan Energia etenee kohti hiilinegatiivisuutta. Se tuottaa lämpöenergiansa kotimaisista polttoaineista, muun muassa sekajätteestä. Sen lämpö on kivihiiletöntä jo nyt ja fossiilitonta se tulee olemaan vuonna 2026.

Vantaan Energia

4.4.2022

Kadunvarsilatauspisteiden puute hidastaa sähköautojen yleistymistä

Suomessa latausta tarvitsevien autojen määrä kasvaa latauspisteitä rivakammin. Kun vuoden 2020 lopussa täyssähköautojen määrä yhtä pika- ja suurteholatauspistettä kohti oli 27 autoa, niin vastaava vertailuluku viime vuoden lopussa oli 33 autoa. Tiedot ilmenevät Sähköinen liikenne -yhdistyksen keräämistä tiedoista.

taloyhtiöiden energiatehokkuus

24.11.2022

Taloyhtiöiden energiatehokkuus ei vaadi suuria korjauksia

Taloyhtiön energiatehokkuutta voi parantaa myös ilman suuria energiaremontteja. Kiinteistöliiton energia- ja ilmastokyselystä selviää, että kiinteistöjen sisäilmassa ja lämpötilassa on toivomisen varaa erityisesti kesäisin. Taloyhtiöiden kannattaakin varautua helteisiin.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti