Sähkön hinnan nousu ja tarve säästää energiaa on saanut kuluttajat kiinnostumaan yhä enemmän aurinkosähköjärjestelmistä. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes muistuttaa, että sähkö- ja paloturvallisuuden kannalta on erittäin tärkeää, että aurinkosähköjärjestelmien asennuksissa käytetään järjestelmiin perehtynyttä sähköalan ammattilaista.
Oikein mitoitettu, asennettu ja huollettu aurinkosähköjärjestelmä on turvallinen, kustannustehokas ja pitkäikäinen tapa tuottaa puhdasta energiaa. Sen sijaan virheellinen asennus voi aiheuttaa järjestelmässä vikoja, toimimattomuutta ja vaaratilanteita. Ennen aurinkosähköjärjestelmän hankkimista kannattaa perehtyä kunnolla aiheeseen. Tukesin verkkosivulle on koottu perustietoa aurinkopaneelien asennusoikeuksista ja niitä koskevista teknisistä vaatimuksista.
Tukesin tietoon tullut asennusvirheitä ja laiminlyöntejä
Tukesin tietoon on tullut tapauksia, joissa aurinkosähköjärjestelmiä on asennettu virheellisesti ja ammattitaidottomasti. Huolimattomuutta on ilmennyt sekä asennustöissä että käyttöönottotarkastuksissa. Järjestelmää koskevista teknisistä vaatimuksista ei ole aina ollut tietoa.
– Ongelmia on ollut esimerkiksi kaapelien kiinnityksessä ja suojauksessa. Kaapelien kiinnitys on voinut jäädä kokonaan tekemättä tai kaapeleita on kytketty toisiinsa vääränlaisilla liittimillä. Järjestelmän pitäisi kestää mekaanista rasitusta vuosikymmeniä ja myös talviolosuhteita, sanoo Tukesin ylitarkastaja Sakari Hatakka.
Asennuksia on tehty ilman tarvittavaa oikeutta kiinteistöjen sähköasennuksiin. Tukesin tietoon on tullut ja valvonnassa ilmennyt tapauksia, että sähköturvallisuuslaissa edellytetty sähköurakoitsijan käyttöönottotarkastus on tehty vakavan puutteellisesti tai jäänyt tekemättä kokonaan, Hatakka kertoo. Aurinkosähköjärjestelmälle on tehtävä käyttöönottotarkastus ennen laitteiston käyttöönottoa.
Järjestelmissä toistaiseksi melko vähän tulipaloja
Aurinkosähköjärjestelmään, kuten muihinkin sähköjärjestelmiin, liittyy tulipalon riski.
– Aurinkosähköjärjestelmistä alkaneita tulipaloja on Suomessa vielä melko vähän, noin kymmenen vuodessa, sanoo riskienhallintapäällikkö Jani Jämsä Etelä-Savon pelastuslaitokselta.
Tiedossa olevia palon syttymissyitä ja palovaaraa aiheuttavia vikaantumisia ovat viat kaapeloinneissa ja liitoksissa sekä järjestelmän akustopalot. Yleisiä syttymissyitä ovat myös järjestelmien vikaantuminen mekaanisen vaurion seurauksena, huolimattomat tai omatoimiset asennukset sekä järjestelmän riittämätön kunnon seuranta.
– Järjestelmien yleistyessä paloturvallisuuteen on syytä kiinnittää huomiota. Pelastuslaitokset ovat valmistelemassa yhteistä ohjetta aurinkosähköturvallisuuden parantamiseksi, Jämsä kertoo.
Lue lisää:
Aurinkosähkömarkkinat ylikuumentuneet
Vältä virheet aurinkopaneelien asennuksessa
Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään