Tukes varoittaa aurinkopaneelien virheellisistä asennuksista

aurinkosähköjärjestelmä

Sähkön hinnan nousu ja tarve säästää energiaa on saanut kuluttajat kiinnostumaan yhä enemmän aurinkosähköjärjestelmistä. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes muistuttaa, että sähkö- ja paloturvallisuuden kannalta on erittäin tärkeää, että aurinkosähköjärjestelmien asennuksissa käytetään järjestelmiin perehtynyttä sähköalan ammattilaista.

Oikein mitoitettu, asennettu ja huollettu aurinkosähköjärjestelmä on turvallinen, kustannustehokas ja pitkäikäinen tapa tuottaa puhdasta energiaa. Sen sijaan virheellinen asennus voi aiheuttaa järjestelmässä vikoja, toimimattomuutta ja vaaratilanteita. Ennen aurinkosähköjärjestelmän hankkimista kannattaa perehtyä kunnolla aiheeseen. Tukesin verkkosivulle on koottu perustietoa aurinkopaneelien asennusoikeuksista ja niitä koskevista teknisistä vaatimuksista. 

Tukesin tietoon tullut asennusvirheitä ja laiminlyöntejä

Tukesin tietoon on tullut tapauksia, joissa aurinkosähköjärjestelmiä on asennettu virheellisesti ja ammattitaidottomasti. Huolimattomuutta on ilmennyt sekä asennustöissä että käyttöönottotarkastuksissa. Järjestelmää koskevista teknisistä vaatimuksista ei ole aina ollut tietoa.

– Ongelmia on ollut esimerkiksi kaapelien kiinnityksessä ja suojauksessa. Kaapelien kiinnitys on voinut jäädä kokonaan tekemättä tai kaapeleita on kytketty toisiinsa vääränlaisilla liittimillä. Järjestelmän pitäisi kestää mekaanista rasitusta vuosikymmeniä ja myös talviolosuhteita, sanoo Tukesin ylitarkastaja Sakari Hatakka.

Asennuksia on tehty ilman tarvittavaa oikeutta kiinteistöjen sähköasennuksiin. Tukesin tietoon on tullut ja valvonnassa ilmennyt tapauksia, että sähköturvallisuuslaissa edellytetty sähköurakoitsijan käyttöönottotarkastus on tehty vakavan puutteellisesti tai jäänyt tekemättä kokonaan, Hatakka kertoo. Aurinkosähköjärjestelmälle on tehtävä käyttöönottotarkastus ennen laitteiston käyttöönottoa.

Järjestelmissä toistaiseksi melko vähän tulipaloja

Aurinkosähköjärjestelmään, kuten muihinkin sähköjärjestelmiin, liittyy tulipalon riski.

– Aurinkosähköjärjestelmistä alkaneita tulipaloja on Suomessa vielä melko vähän, noin kymmenen vuodessa, sanoo riskienhallintapäällikkö Jani Jämsä Etelä-Savon pelastuslaitokselta.

Tiedossa olevia palon syttymissyitä ja palovaaraa aiheuttavia vikaantumisia ovat viat kaapeloinneissa ja liitoksissa sekä järjestelmän akustopalot. Yleisiä syttymissyitä ovat myös järjestelmien vikaantuminen mekaanisen vaurion seurauksena, huolimattomat tai omatoimiset asennukset sekä järjestelmän riittämätön kunnon seuranta.

– Järjestelmien yleistyessä paloturvallisuuteen on syytä kiinnittää huomiota. Pelastuslaitokset ovat valmistelemassa yhteistä ohjetta aurinkosähköturvallisuuden parantamiseksi, Jämsä kertoo.

Lue lisää:

Aurinkosähkömarkkinat ylikuumentuneet

Vältä virheet aurinkopaneelien asennuksessa

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

vääräntyyppiset ruuvit

17.11.2022

Tukes varoittaa vääräntyyppisistä ruuveista

Vääräntyyppisen ruuvin käyttö voi aiheuttaa puurakenteisten telineiden ja rakennelmien sortumisia, kertoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes). Ulkotiloissa sijaitseviin puurakenteisiin myydään usein sisätiloihin tarkoitettuja ruuveja, jolloin liitokset pettävät helposti. Rautakaupassa kannattaa olla tarkkana ruuveja ostaessa.

aurinkopaneelien asennus

19.8.2022

Vältä virheet aurinkopaneelien asennuksessa

Aurinkopaneeleihin kannattaa perehtyä huolellisesti ennen niiden hankkimista. Muuten asennuksessa voi ilmetä ongelmia. Aurinkopaneelit kannattaa asentaa kattoremontin yhteydessä, ja sähköasennukset tulee jättää alan ammattilaiselle.

11.3.2022

Videolta vinkkejä taloyhtiöille leikki- ja ulkokuntoilupaikkojen turvallisuudesta

Taloyhtiön on huolehdittava yhteiskäytössä olevan leikki- ja ulkokuntoilupaikan turvallisuudesta kuluttajaturvallisuuslain mukaisesti. Taloyhtiön vastuulla on muun muassa suunnitella leikki- ja ulkokuntoilupaikka turvalliseksi ja huolehtia sen turvallisuudesta koko elinkaaren ajan. Tukes valvoo kuluttajaturvallisuuslain noudattamista.

lämminvesivaraaja

19.10.2022

Tukes varoittaa lämminvesivaraajien riskeistä

Lämminvesivaraajat voivat aiheuttaa onnettomuuksia ja vaaratilanteita, ellei niitä huolleta ja käytetä oikein. Tukes kertoo ohjeet lämminvesivaraajan turvalliseen käyttöön.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti