Vältä virheet aurinkopaneelien asennuksessa

aurinkopaneelien asennus

Aurinkopaneelien suosio kasvaa sähkön hinnan jatkaessa nousuaan. Aurinkopaneelien asennukseen ja asennusajankohdan valitsemiseen voi kuitenkin liittyä ongelmia.

Ennen ostopäätöstä aurinkopaneeleihin kannattaa tutustua huolella. Kattavalla perehtymisellä saa käsityksen aurinkosähköjärjestelmän laitteistosta, ohjeita järjestelmän suunnittelussa huomioitavista seikoista sekä vinkkejä tarjousten pyytämiseen.

Paneelijärjestelmien hankinnassa suunnittelulla on merkitystä, muistuttaa Keskuskauppakamarin hyväksymä tavarantarkastaja Jukka Itkonen.

– Hyvin tehty suunnitelma sisältää määritykset paneelien rakennusteknisestä asennuksesta, järjestelmän vaatimukset sähköturvallisuudesta sekä laitteiston komponenttien ja johdotusten määritykset, Itkonen sanoo.

Hankinnassa tulee perehtyä myös paneelijärjestelmien toimittajaan. Alalle on tullut lisää yrityksiä kysynnän kasvaessa. Vertailemalla voi varmistua sopivasta yrityksestä.

Paneelijärjestelmien sähköasennuksissa tulee aina käyttää alan ammattilaista.

– On tärkeää, että esimerkiksi johtojen vahvuudet valitaan oikein. Liian pienet johtopoikkipinnat aiheuttavat jännitehäviöitä, jolloin osa paneelilta saatavasta sähköenergiasta hukkuu matkalla. Ne ovat myös paloturvallisuusriski, Itkonen kertoo.

– Järjestelmän invertterin teho tulee valita oikein ja laite asentaa siten, että siitä ei aiheudu meluhaittaa. Mikäli järjestelmä sisältää akkuja, akkutyypin valinnassa on hyvä käyttää asiantuntijaa sekä valita akkujen sijainti niin, että se ei vaaranna paloturvallisuutta. 

Katto kuntoon ennen paneelien asennusta

Aurinkopaneelien asennus sopii parhaiten kattoremontin yhteyteen. Aurinkopaneelien asennus ei ole järkevää, jos katon korjaus tulee ajankohtaiseksi lähitulevaisuudessa.

– Olisi hyvä ymmärtää, missä vaiheessa paneelin asennus kannattaa tehdä. Katon kunto vaikuttaa merkittävästi siihen, kannattaako paneelia ylipäätään asentaa. Kattoremontista tulee erityisen kallis, jos huonokuntoiselle katolle on ensin asennettu paneelit ja viiden vuoden päästä joudutaankin uusimaan sekä katto että paneelit, toteaa Keskuskauppakamarin lakimies Raisa Harju.

Suunnitteluvaiheessa tulee huomioida käyttötarpeeseen sopiva mitoitus, katemateriaalille ja kattorakenteelle sopiva paneelityyppi, sen kiinnitystapa, vedenpitävyys ja elinkaari. Myös veden tulee päästä poistumaan katolta esteettömästi.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

aurinkosähköjärjestelmä

26.9.2022

Tukes varoittaa aurinkopaneelien virheellisistä asennuksista

Aurinkosähköjärjestelmän virheellinen asennus voi aiheuttaa järjestelmässä vikoja ja paloturvallisuusriskin. Siksi järjestelmien asennuksissa on käytettävä aina niihin perehtynyttä sähköalan ammattilaista, muistuttaa Tukes.

16.5.2022

Suorituskyvyttömyysvakuus – todellista turvaa vai sanahelinää?

Miten ratkesi vaasalaisen pientaloyhtiön vuosia kestänyt taisto vakuutusyhtiötä vastaan? Entä miten ratkaisu selkeytti RS-virhevastuujärjestelmää?

tarjouspyyntöön panostus

9.9.2022

Tarjouspyyntöön syytä panostaa

Taloyhtiön kannattaa tehdä tarjouspyyntö laajaan korjaushankkeeseen vasta sitten, kun on tehty purku- ja korjaustyöselvitys kaikkine piirustuksineen ja liitteineen. Jos tarjouspyynnön tekeminen tuottaa hankaluuksia, kannattaa kysyä apua Kiinteistöliiton neuvonnasta.

virhevastuu

11.11.2022

Mitä tarkoittaa 10-vuotisvastuu uudessa taloyhtiössä?

Perustajaurakoitsijan virhevastuu jatkuu takuuajan jälkeen piilevien virheiden osalta kymmenen vuotta. Virheistä on ilmoitettava heti kun ne havaitaan, hyvissä ajoin ennen kymmenen vuoden rajaa. Sen jälkeen ilmoitetut virheet eivät enää ole perustajaurakoitsijan vastuulla.

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti