Tuholaiset

Erilaisia tuhoeläinlajeja on olemassa tuhansia ja ne voivat aiheuttaa ongelmia esimerkiksi ihmisen terveydelle, asunnolle, kotieläimille, elintarvikkeille ja vaatteille. Suomessa tavanomaisimpia tuholaisia ovat rotta, muurahainen, ampiainen, sokeritoukka, lude ja turkiskuoriainen, mutta myös matkustelun ja ulkomaankaupan mukanaan tuomat tuholaisongelmat ovat selvästi lisääntyneet.

Tuhoeläinten torjunta on yksinkertaista, mutta tuholaisten lopullinen hävittäminen onnistuu vain, kun niiden lisääntyminen estetään. Ennen kuin nitistät, myrkytät tai alat muuten hävittää haittaeläimiä tai hyönteisiä, käytä hetki omaehtoiseen kartoitustyöhön. Tuholaiset esimerkiksi lisääntyvät paikoissa, joita et välttämättä näe – näköpiirissäsi on näin ollen vain jäävuoren huippu.

Tuholaisiin liittyvää lainsäädäntöä

Asunnon tai muun oleskelutilan ja yleisten alueiden tuhoeläinmääriä säädellään Suomessa 763/1994 terveydensuojelulailla. Tuholaistorjunta tulee suorittaa vain Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) hyväksymillä torjunta-aineilla. Torjunta-aineiden kelpoisuus määritellään kemikaalilaissa (599/2013).

Yleisimmät tuholaiset

Asuntovieraat

Asuntovieraita ovat hyönteiset, joita tavataan huoneistoissa, mutta ne eivät yleensä aiheuta isoa vahinkoa. Tällaisia ovat muun muassa sokeritoukka ja muurahainen.

Muurahaiset voivat hakea ruoan murusia lattioilta tai pöydiltä, joten siisteys ehkäisee niiden esiintymistä huoneistossa. Sokeritoukka elää pääasiassa viemärissä ja pitää erityisesti tärkkelyspitoisesta ravinnosta. Ne voivat aiheuttaa vahinkoa myös papereille ja silkkikankaille. Hyvä torjuntakeino on puhdistaa lattiakaivo säännöllisesti, jolloin sokeritoukalla ei ole ruokaa.

Elintarviketuholaiset

Elintarvikkeissa elävät hyönteiset elävät ja lisääntyvät ruokatavaroissa ja niiden säilytyspaikkojen läheisyydessä. Hyönteiset itsessään eivät ole myrkyllisiä, mutta pilaavat ulosteillaan elintarvikkeita. Torjunta saastuneissa tiloissa voi olla hankalaa toukkien leviämisen vuoksi. Elintarviketuholaisia ovat muun muassa riisihärö, rohmu- ja hinkalokuoriainen sekä eri koisaperhoset.

Jyrsijät

Yleisimpänä ongelmia aiheuttavat rotat ja hiiret. Myös orava kuuluu jyrsijöihin ja ne voivat aiheuttaa suurta tuhoa. Orava on kuitenkin suurimman osan vuodesta rauhoitettu ja rauhoitusaikana sitä ei saa metsästää tai vahingoittaa eikä pesintää tai poikasia saa häiritä. Kiinteistön haltija on itse velvollinen hävittämään rotat ja hiiret rakennuksesta.

Syöpäläiset ja muut verenimijät

Syöpäläisiksi sanotaan hyönteislajeja, jotka elävät huoneissa, huonekaluissa, vaatteissa, karvapeitteessä tai ihossa ja jotka käyttävät ravinnokseen ihmisverta. Lutikka on syöpäläisistä yleisin. Ne ovat kiusallisia ja erittäin hankalia torjua.

Muita pistäviä tai kutitusta aiheuttavia hyönteisiä ovat pölypunkki, täi ja erilaiset kirput.

Tekstiilituholaiset

Nämä hyönteiset käyttävät ravinnokseen villaa, turkiksia tai muita luonnon materiaaleja. Myös koiran karvat ja ihmisten hiukset lattialla voivat olla niiden ravintolähteitä. Tekstiilituholaisia ovat mm. vaatekoi, turkiskuoriaiset, museokuoriainen tai riesakuoriainen.

Torjuntatavat

Torjuntatapoja on useita erilaisia ja tapa valitaan torjuttavan tuhoeläimen mukaan. Tapaa valitessa ratkaisevat myös paikka, jossa torjunta suoritetaan ja torjunnasta mahdollisesti koituvat haitat ihmisille, lemmikkieläimille tai ympäristölle. Erilaisia torjuntamenetelmiä hyönteisille ovat ruiskutus, sumutus, syötitys ja pölytys. Myös erilaisia ansoja on saatavilla, mutta ne toimivat ennemminkin tarkkailtaessa hyönteisten määrää eivätkä torjunnassa.

Jyrsijöitä voidaan torjua erilaisilla loukuilla ja myrkkysyöteillä tai myrkyttömillä syöteillä. Biosideihin kuuluvia jyrsijämyrkkyjä ei saa käyttää jatkuvassa syötityksessä, sillä ne ovat haitallisia ympäristölle sinne joutuessaan. Siksi havainnointi tehdään myrkyttömin syötein. Havaintojen perusteella katsotaan tehokkain tapa päästä jyrsijöistä eroon.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

12.5.2021

Ötökät yleistyvät myös kaupunkiasunnoissa

Luteet, torakat, rotat ja muut tuhoeläimet ovat yleisempiä kuin luullaan. Varsinkin luteet ovat yleistyneet voimakkaasti viime vuosina. Jos epäilet kodissasi olevan tuhoeläimiä, ota heti yhteys isännöitsijään.

4.8.2016

Loman jälkeen matkalaukussa voi muhia iljettävä yllätys

Ulkomaan lomareissulta palatessa tuliaisena voi olla muutakin kuin rusketus. Luteet, muurahaiset ja muut pienet tuhohyönteiset kulkeutuvat helposti matkalaukussa kotiin ja voivat aiheuttaa paljon vaivaa. Ulkomaan lomamatkan jälkeen matkatavaroita kannattaa tutkiskella tavallista tarkemmin, sillä laukussa voi piileskellä salamatkustajia. Luteet, muurahaiset, vaatekoit ja muut pienet tuhohyönteiset kulkeutuvat helposti matkalaukussa kotiin ja lähtevät leviämään kotona, muistuttaa If Vahinkovakuutusyhtiö.

29.9.2017

Älä viivyttele tuholaistorjunnassa – tarkista torjujan pätevyys rekisteristä

Tuholaisten torjunnassa on tärkeää ehkäistä ennalta ongelmien syntymistä ja ryhtyä tarvittaessa nopeasti torjuntatoimiin. Jyrsijöitä voi torjua varmistamalla, ettei niille ole helppoa ravintoa esimerkiksi huolimattomasti hoidetuilla lintujen ruokintapaikoilla. Luteet, turkiskuoriaiset ja muut sisätilojen tuholaiset aiheuttavat nopeasti kasvavan ongelman, jos torjuntatoimien kanssa viivytellään.

5.6.2018

Salamatkustavasta luteesta taloyhtiön luvaton asukas

Kesäaikaan reissatessa saattaa matkalaukun mukana tulla kotiin myös epämiellyttäviä salamatkustajia eli luteita. Luteiden torjunnassa huolellisuus matkatavaroiden kanssa on avainasemassa. Jos tuholaiset pääsevät matkatavaroiden mukana reissukohteesta kotiin, asukkaan on heti ilmoitettava asiasta taloyhtiölle.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti