Toimivat vuokramarkkinat tarvitsevat lainarahaa

Hypon toimitusjohtaja Ari Pauna moittii Kauppalehdessä (16.1.2016) poikkeuksellisen voimakkaasti vuokramarkkinoita ja väittää, että vuokramarkkinat vetävät puoleensa pikavoittojen tavoittelijoita kasvavissa määrin.

-Yksityiset vuokranantajat irtisanoutuvat tästä oletuksesta. Pikavoittojen tavoittelijoita on erittäin marginaalinen osuus vuokramarkkinoilla. Suurin osa yksityisistä vuokranantajista on piensijoittajia, jotka vuokraavat yhtä tai kahta asuntoa. Mikään ei viittaa siihen, että tällainen Paunan mainitsema pikavoittojen tavoittelu olisi yksityisten vuokranantajien keskuudessa erityisessä kasvussa, Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva painottaa.

Artikkelissa Pauna näkee ”velalla vivuttamisen” vuokramarkkinoita uhkaavaksi ja haittaavaksi tekijäksi.

-Pankkimiehenä Ari Pauna varmasti ymmärtää, että lainaraha on ehdoton edellytys asuntosijoittamiselle. Ilman lainarahaa on mahdotonta saavuttaa toimivaa vuokramarkkinaa.

Pauna on myös ymmärtänyt väärin. Toisin kuin hän väittää, vuokralainen ei maksa asuntosijoittajan lainaa, vaan kulut, joita asuntosijoittamisesta syntyy. On sitten täysin eri asia montako euroa asuntosijoittaja laittaa kuukausittaisesta vuokratulosta lainanlyhennykseen, Koro-Kanerva opastaa.

Huomiotta jäävät myös olennaisimmat vuokrien kehitykseen vaikuttavat syyt, kuten kysynnän ja tarjonnan tasapaino ja asumisen kustannusten nousu.

-Yksityisten vuokranantajien näkökulmasta toimivat vuokramarkkinat ovat perusedellytys. Asuntopolitiikassa pitää huolehtia riittävästä asuntotuotannosta, jotta myös vuokramarkkinat toimivat. Eikö olisi parempi, että mahdollisimman useaa tahoa rahoitetaan, jotta asuntoja olisi tarpeeksi? On päivän selvää, että kannattamatonta sijoitustoimintaa ei kukaan tee, toteaa toiminnanjohtaja Koro-Kanerva.

Laskelmien mukaan kotitaloudet ovat ottaneet noin viidellä miljardilla eurolla asuntolainoja asuntosijoituksia varten.

-Luku kuulostaa isolta ja sitä se onkin, mutta on hyvä huomata, kun tuon velkamäärän jakaa noin 290 000 yksityisten omistamalle vuokra-asunnolle, ei luku enää olekaan niin suuri. Sanoisin, että velkamäärä on erittäin maltillinen. Suomen vuokramarkkinat toimivat vielä erittäin hyvin esimerkiksi Ruotsin vuokramarkkinoihin verrattuna. Ruotsin vuokramarkkinoiden kehityksestä on otettava opiksi ja pidettävä huoli, ettei Suomessa ajauduta samaan tilaan, Koro-Kanerva näkee.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

uudetkin ikkunat

1.2.2023

Kuukauden kasvo: uudetkin ikkunat tarvitsevat huoltoa

Uudenaikaiset puu-alumiini-ikkunat ovat kestävämpiä kuin perinteiset puuikkunat, mutta niitäkin täytyy silti huoltaa. Huolto kannattaa tehdä ajoissa, eikä vasta sitten kun ongelmia ilmaantuu.

16.11.2022

Digitaaliset kanavat helpottavat arkea

Digitaaliset palvelut helpottavat taloyhtiön arkea, kunhan niitä on kaikkien asukkaiden helppo käyttää. Kaikki taloyhtiön asiat voi entistä useammin hoitaa yhden palvelun kautta. Digipalveluita käytettäessä on oltava tarkkana tietoturva-asioiden kanssa.

sähköpula

14.11.2022

Sähkökatkoihin kannattaa varautua

Taloyhtiöissäkin on syytä varautua sähköpulasta johtuviin sähkökatkoihin. Tärkeintä on viestiä asukkaille toimista sähkökatkon aikana. Sähköpulaa voi torjua säästämällä sähköä.

22.2.2023

Kuukauden kasvo: Asuntokauppa on suurten tunteiden laji

Toimittaja Jaakko Loikkanen tuntee kiinteistönvälittäjän työn, sillä hän vietti lapsena paljon aikaa kiinteistönvälittäjänä toimivan äitinsä työpaikalla. Hän kokosi kiinteistönvälittäjien parhaat kertomukset työstä keväällä ilmestyvään kirjaan.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti