Toimivat nettiyhteydet sujuvan etätyön edellytys

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin keräämien tietojen mukaan vuoden 2020 lopussa kiinteä, latausnopeudeltaan 100 megainen laajakaistayhteys oli saatavilla 65 %:iin suomalaisista kotitalouksista. Kesämökeistä vain murto-osalla oli mahdollista hankkia vastaava laajakaistayhteys. Mobiiliverkoissa 100 megan yhteys kattaa jopa 93 % suomalaisista kotitalouksista. Kesämökkien osalta vastaava luku on 43 %. Etätyöskentelyn, etäyhteydenpidon ja muiden verkkopalveluiden monipuolistuessa on laajakaistaverkkojen kyettävä vastaamaan kasvavaan tiedonsiirtotarpeeseen niin kaupungeissa kuin niiden ulkopuolella.

Keväällä 2020 kuluttajista 38 % tarvitsi nettiyhteyttä etätöihin ja 27 % etäopiskeluun. Työikäisistä kuluttajista noin puolet tarvitsi nettiyhteyttä työntekoon ainakin viikoittain, monet varmasti lähes päivittäin.

Netinkäytön sujuvuuteen vaikuttaa merkittävästi se, kuinka nopea yhteys on käytössä – nopeammalla yhteydellä nettisivujen koko sisältö latautuu vauhdikkaammin, videot puskuroituvat ripeästi ja useampaa laitetta voi käyttää ongelmitta samanaikaisesti.

-Käyttövarmalla 100 megan liittymällä selviää pääsääntöisesti erittäin hyvin useimpien töiden ja vapaa-ajan toimien kanssa. Toiselle riittää mainiosti vähäisempikin nopeus, toisaalta taas monihenkinen perhe voi huomata nopeammankin liittymän tökkivän, jos nettiä tarvitaan yhtäaikaisesti useamman henkilön käyttöön, tiivistää erityisasiantuntija Elina Pallas.

Vähintään 100-megainen kiinteä laajakaista toteutetaan yleisimmin valokuidun tai kaapelimodeemiyhteyden avulla. Kiinteän laajakaistan etuna on toimintavarmuus: sen paremmin sää, maastoesteet kuin verkon ruuhkautuminen eivät juuri vaikuta netin toimivuuteen. Suomessa suosittuja ovat myös mobiililaajakaistat. Mobiilikäytön heikkoutena on  kiinteää verkkoa matalampi käyttövarmuus: luvattu nopeus on tarjolla vain ideaalitilanteessa, jossa verkon muu kuormitus on vähäistä tukiaseman kapasiteettiin nähden. Tositilanteessa käyttäjiä saattaa ruuhka-aikaan olla kapasiteettia enemmän, jolloin nopeudet laskevat ja tiedonsiirto alkaa tökkiä. Mobiililaajakaistan etuna on liikuteltavuus. Nettiyhteys kulkee mukana työ- ja vapaa-ajan matkoilla. Noin puolella suomalaisista onkin käytössään sekä kiinteä- että mobiililaajakaistaliittymä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

Isännöinnin auktorisointi

28.9.2023

Isännöinnin auktorisointi – mitä se merkitsee?

Auktorisointi takaa, että isännöitsijä tai isännöintiyritys osaa hoitaa taloyhtiön asioita ja toimii isännöinnin eettisten ohjeiden mukaan. Auktorisoinnin vaatimukset ovat korkeat, ja auktorisoituja isännöintiyrityksiä valvovat Isännöintiliitto ja ISA-yhdistys.

Valaistuksen uusiminen

21.9.2023

As Oy Talvimaijan valaistus uusittiin kestäväksi

Hyvinkääläisessä As Oy Talvimaijassa päätettiin uusia vanhentunut valaistustekniikka. Tilalle vaihdettiin led-lamput. Remontin jälkeen taloyhtiön energiankulutus on pienentynyt, ja yhtiö on entistäkin turvallisempi ja viihtyisämpi.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

22.2.2023

Kuukauden kasvo: Asuntokauppa on suurten tunteiden laji

Toimittaja Jaakko Loikkanen tuntee kiinteistönvälittäjän työn, sillä hän vietti lapsena paljon aikaa kiinteistönvälittäjänä toimivan äitinsä työpaikalla. Hän kokosi kiinteistönvälittäjien parhaat kertomukset työstä keväällä ilmestyvään kirjaan.

ikkunaremontilla

17.8.2023

Kaupallinen yhteistyö

Ikkunaremontilla taloyhtiön ilme ja asumisviihtyvyys uudelle tasolle

Ikkunaremontin avulla suuren helsinkiläisen taloyhtiön ilme saatiin päivitettyä yhtenäiseksi, ja asumisviihtyvyys nostettiin uudelle tasolle tehdasasenteisten sälekaihdinten, sekä sujuvan mobiilikuuluvuuden takaavien Antennilasien avulla.

Pihla-Tiivi

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti