Tilastokeskus uudisti vuokratilastonsa

Tilastokeskus on uudistanut asuntojen vuokrat -tilastoa koskevan aineistonsa keruun. Vapaarahoitteisten asuntojen vuokratason nousu on uudistetun aineiston perusteella ollut aiemmin havaittua maltillisempaa.

Uudistetussa tilastossa käytetään Kansaneläkelaitoksen asumistukirekisteriä sekä vuokrataloyhtiöiden vuokra-asuntotietoja. Havaintopisteitä uudistetussa aineistossa on monikymmenkertainen määrä aiempaan verrattuna, esimerkiksi koko maan vuoden 2018 tilasto perustuu uuden laskentatavan mukaan vajaaseen 450 tuhanteen havaintoon, kun vanhassa laskentatavassa käytettiin 8 500 havaintoa. Indeksien perusvuosi on myös vaihdettu, vanhan tilastointitavan vuodesta 2010 uuden tilastointitavan vuoteen 2015.

Asuntojen vuokraindekseistä on laskettu uuden laskentatavan mukaiset tilastosarjat takautuvasti vuoteen 2015 saakka. Uusi ja vanha tilastointitapa eivät ole keskenään vertailukelpoisia.

Merkittävin havainto tilastointimuutoksen yhteydessä oli se, että vapaarahoitteisten asuntojen vuokratason nousu näyttää uuden tilastointitavan valossa merkittävästi luultua pienemmältä. Esimerkiksi vuonna 2018 vuokratason nousu oli koko maassa uuden tilastointitavan mukaan hieman yli prosentin, eli vain noin puolet vanhan tilastointitavan mukaisesta vuokratason noususta.

Lue lisää Tilastokeskuksen tiedotteesta asuntojen vuokratilastoa koskevan aineiston keräämistavan muutosta koskien.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

20.4.2023

Vuokrien nousu taittui pääkaupunkiseudulla ja Tampereella

Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat koko maassa 1,7 prosenttia tammi-maaliskuussa vuodentakaiseen nähden, kertoo Tilastokeskus. Vuokrat nousivat pääkaupunkiseudulla 1,0 ja muualla Suomessa 2,1 prosenttia.

korjausrakentaminen

13.6.2023

Taloyhtiöiden korjauksiin viime vuonna 2,3 miljardia euroa

Kerrostaloyhtiöt korjasivat viime vuonna eniten talotekniikkaa ja rivitaloyhtiöt ulkopintoja ja rakenteita, kertoo Tilastokeskus. Taloyhtiöiden hoitokulut nousivat edellisvuodesta 2,6 prosenttia.

19.10.2023

Vapaarahoitteiset vuokrat nousivat heinä-syyskuussa

Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat heinä-syyskuussa pääkaupunkiseudulla 0,5 prosenttia ja muualla Suomessa 2,0 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna, kertoo Tilastokeskus.

vanhojen osakeasuntojen hinnat

27.10.2023

Vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat heinä-syyskuussa

Vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat tämän vuoden kolmannella neljänneksellä 7,3 prosenttia edellisestä vuodesta ja 2 prosenttia edellisestä neljänneksestä, kertoo Tilastokeskus. Erityisesti hinnat laskivat pääkaupunkiseudulla. Uusien asuntojen kauppa käy yhä heikosti.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti