Teräväpiirtokanavat saa näkymään mökilläkin

Tavallisella antennilla Yleisradion teräväpiirtokanavat saa näkymään Etelä-Suomessa ja suurten kaupunkien ympäristössä, mutta nykyaikaisella satelliittiantennilla YLE 1 HD ja YLE 2 HD näkyvät häiriöttömästi syrjäisimmässäkin erämaassa.

Suurten televisioiden myynti on kasvanut huimasti tämän vuoden aikana, mutta Viestintäviraston toukokuussa julkaiseman selvityksen mukaan niistä talouksista, joissa vastaanotetaan tv-lähetyksiä pelkästään antenniverkon kautta, vain 37 prosentilla on teräväpiirto-ohjelmien katselun mahdollistava DVB-T2-vastaanotin. *

Satelliitti- ja antenniliitto SANT ry:n puheenjohtajan, järvenpääläisen antenniurakoitsija Martti Kempin mielestä tämä on vähän säälikin, sillä suuri ja laadukas televisio pääsee täysiin oikeuksiinsa vasta teräväpiirto- eli HD-kanavia katsoessa.

– Osaltaan tämä johtuu siitä, että Yleisradion teräväpiirtokanavat näkyvät tällä hetkellä vain DNA:n lähetysverkossa, mikä ei kata vielä läheskään koko Suomea. Samalla monet ovat kuitenkin unohtaneet, että satelliittiantennit ovat erinomaisen hyvä ja helppo vaihtoehto teräväpiirtokuvan täysin häiriöttömään vastaanottoon, tuhansia satelliittiantenneja asentanut Kemppi kertoo.

Canal Digital vastaa Yleisradion kanavien TV1 HD ja TV2 HD satelliittijakelusta. Palvelusta veloitetaan 14,90 euroa kuukaudessa.

– Valitettavasti Canal Digital ei välitä Yle Fem -kanavaa teräpiirtomuodossa satelliittiin. Yleisradio on luvannut lähettää Rion olympialaisista 615 tuntia ohjelmaa, josta TV2 esittää 380 tuntia ja Yle Fem 235 tuntia, Kemppi kertoo.

Antenniverkon HD-kanavien näkyvyysalueet on helppo tarkastaa verkosta löytyvistä näkyvyysaluekartoista. DNA:n teräväpiirtolähetysten vastaanotto edellyttää VHF-antennia.

– VHF antennin tunnistaa siitä, että sen poikittaiset elementit ovat noin 50 – 60 cm pitkiä ja niitä on runkoputkessa luokkaa kymmenen kappaletta. Lähetysalueen raja-alueilla kuvan häiriötön vastaanotto saattaa vaatia mastovahvistimen käyttöä, Kemppi kertoo.

Lisätietoja teräväpiirtokanavien häiriöttömästä vastaanotosta saat verkosta sekä Satelliitti- ja antenniliitto SANT ry:n jäsenyrityksiltä.

*) Juttua muokattu 5.7. klo 13:35. Poistettu virheellinen lause: ”Viestintäviraston toukokuussa julkaiseman selvityksen mukaan niistä antennitalouksista, joista teräväpiirtotelevisio jo löytyy, vain 37 prosenttia on suunnannut antenninsa kohti HD-lähetinmastoja.” Viestintäviraston selvitys ei kuitenkaan liittynyt antenneihin. Pahoittelemme Satelliitti- ja antenniliitto SANT ry:n tiedotteessa ollutta virhettä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

16.12.2021

Asuntopoliittinen selonteko eduskuntaan. Tavoitteena hyvä ja kohtuuhintainen asuminen

Valtioneuvoston tänään eduskunnalle jättämä asuntopoliittinen selonteko huomioi eri politiikanalojen vaikutukset asumisen kysymyksiin ja pyrkii tunnistamaan ne entistä paremmin. Asuntopolitiikalla voidaan muun muassa edistää tasa-arvoa, ilmastopäästöjen hillintää ja työvoiman liikkuvuutta sekä tasata talouden suhdanteita. Politiikan vaikuttavuuden varmistamiseksi asuntopolitiikkaa pyritään tekemään  pitkäjännitteisesti yli hallinnonalojen.

taloyhtiölaina kallistunut reippaasti

2.9.2022

Uusi taloyhtiölaina kallistunut roimasti

Uuden taloyhtiölainan hinta on noussut reippaasti, selviää Suomen Kiinteistölehden tuoreesta lainavertailusta. Korkojen nousu tuntuu myös vanhoissa taloyhtiölainoissa. Myös sijoitusasuntolainan hinta on nousussa.

31.12.2021

Pidä kattoikkuna puhtaana lumesta!

Kattoikkunan talviaikaiset ongelmat johtuvat lähes aina siitä, että jossain vaiheessa, sulamisveden normaalin poistumisen estää jokin syy. Loivilla katoilla syynä on tyypillisesti ikkunan alapuolelle muodostunut jääpato, joka voi seisottaa sulamisvesiä ikkunan alareunassa. Jääpato voi muodostua kattoikkunan ympärille monesta eri syystä.

14.1.2022

Sään nopea lauhtuminen rikkoo vesiputkia

Monessa kodissa on koettu ikävä yllätys, kun kovat pakkaset ovat äkillisesti hellittäneet. Vesiputket ovat alkaneet räjähdellä rikki. − Ilmiö on kohtalaisen yleinen erityisesti vanhoissa pientaloissa, erityisasiantuntija Juha-Ville Mäkinen LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä kertoo Helsingin Sanomille.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti