Täytyykö lasituksesta maksaa jos ei ole omaa parveketta?

Kotkalainen taloyhtiö suunnittelee parvekkeiden lasitusta, josta maksaisivat myös ne, joilla ei ole parveketta. Lasituksen ja parvekkeiden kunnostuksen kustannukset jakautuisivat kaikkien osakkaiden kesken, vaikka yhtiössä on 12 yksiötä, joissa on ranskalainen parveke, kirjoittaa Kouvolan Sanomat (8.6.2020).

Suomen Kiinteistöliiton avustava päälakimies Kristel Pynnönen kertoo, että kysymys on hyvin tyypillinen, ja asia on ratkaistu jopa korkeimmassa oikeudessa (KKO:2005:83).

On katsottu, että parvekelasituksesta hyötyvät kaikki osakkaat esimerkiksi alentuvina parvekkeiden kunnossapitokustannuksina ja taloyhtiön lämmityskustannuksina. Tämän vuoksi oikeus linjasi, että päätös parvekelasituksesta voidaan tehdä yhtiökokouksessa normaalilla äänten enemmistöllä ja rahoittaa kaikilta osakkailta perittävillä vastikkeilla yhtiöjärjestyksen vastikeperusteiden mukaisesti.

Taloyhtiön päätökset tehdään yhtiökokouksessa. Päätöksiä ei voida tehdä kirjallisella kyselyllä. Ennen kuin asia viedään yhtiökokoukseen, voidaan kyllä suorittaa kysely ja selvittää, kuinka paljon yhtiössä on kiinnostusta parvekkeiden lasitukseen.

Kun joku osakkaista on jo suorittanut työn, jonka yhtiö aikoo tehdä ja yhtiön hankkeen yhteydessä voidaan hyödyntää osakkaan aiempi tehty työ ilman uutta lasitusta, lähtee laki siitä, että osakkaalla on oikeus hyvitykseen vastikkeessaan.
Hyvityksellä tarkoitetaan sitä, että osakkaan vastikeosuudesta vähennetään taloyhtiölle koitunut säästä. Kun taloyhtiö on taloyhtiön hankkeena asentanut parvekelasit, osakkeenomistajien yhdenvertaisuus edellyttää, että yhtiö vastaa jatkossa myös osakkaiden aiemmin asennuttamista parvekelaseista, joista on osakkaille myönnetty hyvitystä. Taloyhtiön perustasoon kuuluu siis jatkossa parvekelasitus.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

uusi katto

26.1.2023

Uuden katon lisäeristys paransi energiatehokkuutta

Tamperelaisen As Oy Mäntykotkan talojen katot uusittiin viime talvena. Remontti toteutettiin kokonaan säältä suojassa. Uuden katon lisäeristys paransi talojen asumismukavuutta ja energiatehokkuutta merkittävästi.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

senioritalo

23.3.2023

Senioritalo taistelee tulvia vastaan

As Oy Kangasalan Hopeaharju koki toissa kesänä mittavat tulvavahingot, kun vesi nousi sen varastotiloihin. Taloyhtiön hallitus alkoi etsiä ratkaisuja, joilla tulvat saataisiin estettyä tulevaisuudessa. Kaupunkitulvat tulevat lisääntymään ilmastonmuutoksen ja maa-alueiden asfaltoinnin myötä.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

vastuu parvekkeesta

13.2.2023

Vastuu parvekkeesta jakautuu yhtiölle ja osakkaalle

Osakas on vastuussa parvekkeen sisäpintojen kunnossapidosta sekä puhtaanapidosta. Yhtiö taas vastaa parvekkeen ulkopinnoista, jollei yhtiöjärjestyksessä ole määrätty toisin. Talvella osakkaan kunnossapitovastuuseen kuuluu jään ja lumen poisto parvekkeelta.

Tilaajille

asumisoikeusasunnon hakeminen

9.5.2023

Asumisoikeusasunnon hakeminen muuttuu

Asumisoikeusasuntojen hakemista uudistetaan. Syksystä 2023 alkaen järjestysnumero haetaan ARAlta riippumatta siitä, missä kunnassa haettu asunto sijaitsee. Kuntien myöntämiä järjestysnumeroita voi käyttää vuoden 2023 loppuun asti.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti