Täytyykö lasituksesta maksaa jos ei ole omaa parveketta?

Kotkalainen taloyhtiö suunnittelee parvekkeiden lasitusta, josta maksaisivat myös ne, joilla ei ole parveketta. Lasituksen ja parvekkeiden kunnostuksen kustannukset jakautuisivat kaikkien osakkaiden kesken, vaikka yhtiössä on 12 yksiötä, joissa on ranskalainen parveke, kirjoittaa Kouvolan Sanomat (8.6.2020).

Suomen Kiinteistöliiton avustava päälakimies Kristel Pynnönen kertoo, että kysymys on hyvin tyypillinen, ja asia on ratkaistu jopa korkeimmassa oikeudessa (KKO:2005:83).

On katsottu, että parvekelasituksesta hyötyvät kaikki osakkaat esimerkiksi alentuvina parvekkeiden kunnossapitokustannuksina ja taloyhtiön lämmityskustannuksina. Tämän vuoksi oikeus linjasi, että päätös parvekelasituksesta voidaan tehdä yhtiökokouksessa normaalilla äänten enemmistöllä ja rahoittaa kaikilta osakkailta perittävillä vastikkeilla yhtiöjärjestyksen vastikeperusteiden mukaisesti.

Taloyhtiön päätökset tehdään yhtiökokouksessa. Päätöksiä ei voida tehdä kirjallisella kyselyllä. Ennen kuin asia viedään yhtiökokoukseen, voidaan kyllä suorittaa kysely ja selvittää, kuinka paljon yhtiössä on kiinnostusta parvekkeiden lasitukseen.

Kun joku osakkaista on jo suorittanut työn, jonka yhtiö aikoo tehdä ja yhtiön hankkeen yhteydessä voidaan hyödyntää osakkaan aiempi tehty työ ilman uutta lasitusta, lähtee laki siitä, että osakkaalla on oikeus hyvitykseen vastikkeessaan.
Hyvityksellä tarkoitetaan sitä, että osakkaan vastikeosuudesta vähennetään taloyhtiölle koitunut säästä. Kun taloyhtiö on taloyhtiön hankkeena asentanut parvekelasit, osakkeenomistajien yhdenvertaisuus edellyttää, että yhtiö vastaa jatkossa myös osakkaiden aiemmin asennuttamista parvekelaseista, joista on osakkaille myönnetty hyvitystä. Taloyhtiön perustasoon kuuluu siis jatkossa parvekelasitus.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

17.6.2017

Remonttien taloussuunnittelu

Taloyhtiön kannattaa hyödyntää pankin eli rahoittajan osaamista, kun isot korjaushankkeet ovat ajankohtaisia. Rahoittajan asiantuntija voi tulla asukastilaisuuteen tai yhtiökokoukseen kertomaan rahoitusvaihtoehdoista, rahoituksen saatavuudesta ja sen vaikutuksesta toteutusratkaisuihin sekä prioriteetteihin. Taloyhtiön taloudellinen tilanne, kokonaisremonttitarpeet, maksukyky sekä vakuudet vaikuttavat yhtiön mahdollisuuksiin saada lainaa.

18.3.2021

Kaupallinen yhteistyö

24 Center onnistui nostamaan NPS-lukua huimasti

NPS-luku kertoo yritykselle sen, kuinka helposti asiakkaat suosittelevat sitä toisille. Se on yksinkertainen mittari, jolla pystytään selvittämään asiakastyytyväisyyttä. NPS-luvun keskiarvot vaihtelevat eri toimialoilla, ja etenkin rakennus- ja remontointialalla sen saaminen korkeaksi on haastavaa.

24 Center

5.9.2019

Isännöinnin ostaminen vaatii osto-osaamista

Taloyhtiölle voi tulla eteen tilanne, että isännöintiyritys irtisanoo taloyhtiön kanssa sopimuksen tai isännöinnin palveluntarjoajaa halutaan taloyhtiössä jostain syystä vaihtaa. Isännöinnin ostaminen voi olla hankalaa, jos ei omaa osto-osaamista. Kysyimme kahdelta isännöintitoimistolta ja niiden yrittäjiltä, miten he näkevät taloyhtiöiden osto-osaamisen isännöintipalveluja ostettaessa.

23.12.2021

Paljonko jouluna kuluu sähköä?

Joulun aika ei näy sähkön kulutushuippuina, niin kuin ennen vanhaan, koska tavat ovat muuttuneet. Kaikille samanlaista joulunviettotapaa ei enää ole. Monelle todellinen joulu alkaa edelleen siitä, kun saa valvoa aaton vastaisen yön kinkun paistumista uunissa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti