
Taloyhtiön toiminnantarkastajalle apua tarjolla
Kevään yhtiökokouksissa valitaan taloyhtiöille toiminnantarkastajia. Osalle heistä voi valinnan hetkellä olla epäselvää, mitä kaikkea tehtävä sisältää.
Joskus vuokrasuhteen päättyessä tulee vuokranantajan ja vuokralaisen välillä erimielisyyttä huoneiston kunnosta ja siitä kenen kustannettavaksi kunnostus tulee.
Tavanomaisella kulumisella tarkoitetaan asunnon normaalia, ajan myötä tapahtuvaa kulumista. Vanha asunto ei muutu vuokralaisen asuessa uudeksi, vaan on luonnollista, että asumisesta jää aina ajan kuluessa jälkiä huoneiston pinnoille ja kalusteille. Vuokralainen ei vastaa asunnon normaalista kulumisesta, vaan se kuuluu oleellisena osana vuokraamiseen, josta vastaa vuokranantaja, ellei toisin ole sovittu vuokrasopimuksessa. Arvioitaessa sitä, onko kyse tavanomaisesta kulumisesta vai ei, tarkastellaan muun muassa sitä, onko jälki syntynyt äkillisesti vai ei, vuokrasuhteen kestoa, asunnon ikää ja kuntoa. Tavanomaisen kulumisen arviointi on aina tapauskohtausta ja siihen vaikuttaa edellä mainitut seikat.
On kuitenkin muistettava, että vuokralainen vastaa kuitenkin niistä vahingoista, jotka hän on itse tahallisesti, laiminlyönnillään taikka huolimattomuudellaan asunnossa aiheuttanut sekä niistä vahingoista, jotka vuokralaisen vieras on aiheuttanut oleskellessaan huoneistossa.
Mitä on tavanomainen eli normaali, ajan myötä tuleva kuluminen?
Riitoja voidaan ehkäistä pitämällä huolellinen alku- ja lopputarkastus yhdessä vuokranantajan ja vuokralaisen kanssa vuokrattavassa huoneistossa. Tarkastusten idea on käydä huoneiston kunto yhdessä läpi ja kirjata havaitut puutteet erilliselle lomakkeelle. Alkutarkastuslomaketta verrataan lopputarkastuksessa ja näin saadaan selville, mitä kulumista asunnossa on vuokrasuhteen aikana tapahtunut. Lomakkeen tueksi voidaan ottaa valokuvia.
Joskus hyvästä tarkastuksesta huolimatta syntyy erimielisyyttä siitä, onko kyse tavanomaisesta kulumisesta vai ei. Tavanomaisen kulumisen määrittely ei ole aivan yksiselitteistä, mutta arvioinnissa tulee tarkastella sitä, olisiko vuokralainen huolellisella toiminnallaan voinut välttää vaurion syntymisen. Arvioinnin apuna voidaan myös käyttää tavanomaisen kulumisen opasta, jossa on käyty läpi tyypillisiä tilanteita.
Hyvä ja suositeltava keino suojautua yllättäviä tilanteita ja kustannuksia varten on vakuutukset. Vuokralaisella laaja kotivakuutus ja vuokranantajalla vuokranantajan vakuutus sijoitusasuntoon. Vakuutukset voivat tulla korvaamaan tavanomaisen kulumisen ylittäviä vahinkoja eikä osapuolten tarvitse riidellä asiasta Kuluttajariitalautakunnassa taikka Käräjäoikeudessa. Yleensä riideltävät summat ovat kuitenkin suhteellisen pieniä ja myös vuokraustoiminnassa pätee sääntö, että ennemmin laiha sopu kuin lihava riita.
Kevään yhtiökokouksissa valitaan taloyhtiöille toiminnantarkastajia. Osalle heistä voi valinnan hetkellä olla epäselvää, mitä kaikkea tehtävä sisältää.
Taloyhtiön on syytä hankkia asukkailleen talkoovakuutus, erityisesti vaativampia töitä varten. Kokosimme viisi asiaa, jotka talkoissa tulee ottaa huomioon.
Teknisiä isännöitsijöitä kouluttava Eero Oldén kertoo, miten tekninen isännöitsijä eroaa perinteisestä isännöitsijästä. Tekninen isännöitsijä voi esimerkiksi antaa suosituksia ja ehdotuksia taloyhtiön korjaushankkeissa sekä valvoa osakkaiden muutostöitä.
Isännöitsijän valitsee taloyhtiön hallitus ja valinta tehdään enemmistöpäätöksenä. Joskus isännöitsijä halutaan kuitenkin syystä tai toisesta vaihtaa. Tällöin on hyvä ottaa huomioon irtisanomisaika ja sopimusehdot.
Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään