Tarkista nämä asiat lämmitysjärjestelmästä pakkasilla

lämmitysjärjestelmästä pakkasilla

Toimivassa kiinteistössä lämpöä tuotetaan ja jaetaan kiinteistön tarvitsema määrä halutun sisälämpötilan ylläpitämiseksi. Hyvin toimiva talotekniikka pitää huolta siitä, että sisälämpötilat ja mukavuus pysyvät yllä myös talviolosuhteissa.

– Talvella ja erityisesti kovilla pakkasilla kiinteistönomistajan kannattaa tarkastella järjestelmien toimintaa. Pakkaset voivat tuoda kiinteistössä tai sen teknisissä järjestelmissä esiin sellaisia vikoja, joita lauhemmilla keleillä ei havaita, muistuttaa asiantuntija Veli-Matti Virtanen valtion kestävän kehityksen yhtiöstä Motivasta.

Ulkolämpötilan laskiessa rakenteiden, ikkunoiden, tiivisteiden tai ilmanvaihdon viat tulevat käytännössä esille aiheuttaen suurempia lämpöhäviöitä, asumismukavuuden heikkenemistä ja kasvavaa energiankulutusta. Kun ulkolämpötila on kylmimmillään, kylmävuodot voi havaita jopa omin aistein.

Pakkanen testaa lämmitysjärjestelmän

Lämmitysjärjestelmän puutteellinen toiminta paljastuu helpoiten kovimmilla pakkasilla, kun lämmitysjärjestelmän pitäisi tuottaa eniten lämpöä.

– Alkavat ongelmat lämmöntuotannon tai ilmanvaihdon järjestelmissä voidaan havaita hyvissä ajoin, kun niiden toimintaa seurataan aktiivisesti. Järjestelmistä saadut tiedot voivat kertoa kehittyvästä ongelmasta, vaikka olosuhteissa ei vielä havaittaisikaan mitään poikkeavaa, Virtanen toteaa.

Mikäli lämmitysjärjestelmä tarvitsee aiempia talvia enemmän energiaa tuottaakseen tarvittavan lämpömäärän, tämä viittaa siihen, että lämmitysjärjestelmän toiminta on heikentynyt. Syynä voivat olla esimerkiksi likaantuneet lämmönsiirtopinnat.

– Vesikiertoisen lämmitysjärjestelmän meno- ja paluulämpötilat veden virtaama huomioiden kertovat lämmönluovutuslaitteiden toiminnasta. Lämpötilojen muutokset voivat johtua ongelmista lämmönluovutuksessa tai kasvaneista lämpöhäviöistä, Virtanen sanoo.

Kiinteistöjen taloteknisiä järjestelmiä täytyy havainnoida kokonaisuutena eikä pelkästään yksittäisiä arvoja tarkastelemalla. Oman kiinteistön talotekniikan ymmärtäminen takaa asumismukavuuden kaikissa olosuhteissa.

Tarkista ainakin seuraavat:

  • LTO-järjestelmän ja ilmanvaihdon tuloilman lämpötilat sekä mahdolliset aikaohjelmat
  • lämmityksen asetusarvot (säätökäyrät, sisälämpötilat)
  • ikkunoiden ja ovien tiivisteiden kunto
  • termostaattien toiminta
  • ulkoalueiden ja erilaisten ulkona olevien rännien ja viemäreiden sulanapitolaitteiden toiminta

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

patteriverkosto

19.10.2022

Pidä patteriverkosto kunnossa

Taloyhtiössä kannattaa sopia yksi lämpötila, johon kaikki huoneistot säädetään. Jos lämpötila silti vaihtelee, vika voi olla ilmanvaihdossa. Myös patteriverkosto voi tarvita säätöä.

kiinteistöverotuspäätökset

6.3.2023

Kiinteistöverotuspäätökset tulevat pian – tarkista tietosi

Kiinteistöverotuspäätökset ja tilisiirtolomakkeet tulevat Omaveroon ja postiin maaliskuun aikana. Helsingin kaupunki kannustaa kiinteistönomistajia tarkistamaan kiinteistöjen tietojen oikeellisuuden, sillä rakennusten virheellisiä tietoja korjataan.

grilli kesä

12.8.2022

Muista puhdistaa grilli kesän päätteeksi

Grillikauden päätteeksi on hyvä puhdistaa ja tarkistaa grilli huolellisesti. Grilleistä aiheutuu vuosittain kymmeniä vakavia tulipaloja, kun grilliin pudonnut rasva syttyy palamaan. Rasvapaloa ei saa sammuttaa vedellä, vaan se täytyy tukahduttaa.

20.10.2022

Näin tarkistat ilmanvaihdon toiminnan ja säädöt

Energiatehokkaasti toimiva ilmanvaihto säästää sekä lämpöä että sähköä. Siksi järjestelmän toiminta ja asetukset kannattaa tarkistaa säännöllisesti ja säätää energiaa säästävämmäksi.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti