
Taloyhtiön lumimuistio
Taloyhtiön vastuulla on jään ja lumen poisto sekä hiekoitus taloyhtiön piha-alueella. Lumet tulee kasata oman pihan alueelle niin, että pelastustiet jäävät vapaiksi. Lumenpudotuksen voi tilata ammattilaiselta.
Tamperelainen kiinteistöjuristi Markus Talvio kirjoittaa Aamulehden mielipideosastolla, että taloyhtiön vastuukysymyksiä on syytä selventää.
Hallitus on se toimielin, joka käytännössä päättää piha-alueiden ja rakennusten kunnossapidosta. Miten rikos- tai vahingonkorvausvastuu konkreettisesti syntyy ja keneen se tosiasiassa kohdistuu?
Asunto-osakeyhtiölakiin on kirjattu niin sanottu johdon yleinen huolellisuusvelvollisuus hallitukselle kuuluvien tehtävien hoitamisessa. Laissa hallituksen tehtävänä on huolehtia kiinteistön ja rakennusten ylläpidon ja muun toiminnan huolellisesta järjestämisestä.
Talvella hallituksen järjestämisvastuuseen sisältyy se, että lumen ja jään poistamisesta katolta tai kadulta on selvästi sovittu sopimuksessa esimerkiksi huoltoyhtiön kanssa. Vain näin hallitus voi siirtää oman lakiin perustuvan vastuunsa.
Vastuu voidaan sopimuksiin siirtää myös isännöitsijälle, jos isännöintisopimukseen on kirjattu tehtävänjako ja toimivaltuudet riittävän selvästi.
Jos hallitus ei ole siirtänyt vastuutaan, hallituksen jäsenet voivat henkilökohtaisesti joutua rikos- tai vahingonkorvausvastuuseen erityisesti, jos olosuhteiden poikkeuksellisuudesta aiheutuvat vaaratekijät ovat olleet jo useita päiviä havaittavissa, mutta esimerkiksi lumen tai jään poistamiseksi ei ole ryhdytty toimenpiteisiin.
Tällaisessa tilanteessa hallitus on toiminut välinpitämättömästi ja vähintään huolimattomasti. Hallituksen toimittua huolellisesti ja siirrettyään vastuun sopimuksin, syyllistä etsitään huoltoyhtiöstä tai isännöitsijän suunnasta.
Asunto-osakeyhtiölain mukaan hallituksen jäsenen ja isännöitsijän on korvattava vahinko, jonka hän on tehtävässään tahallaan tai huolimattomuudesta on aiheuttanut osakkeenomistajalle tai jollekin muulle henkilölle.
Tämä on hallituksen jäsenten ja isännöitsijän osalta henkilökohtaista vahingonkorvausvastuuta. Lisäksi hallituksen kokouksen yksimielinen päätös tarkoittaa hallituksen jäsenten henkilökohtaista yhteisvastuullista vahingonkorvausvelvollisuutta.
Jokaisella hallituksen jäsenellä on siis omat rahat kyseessä. Yleensä hallituksen puheenjohtaja on se, kehen syyttävä sormi ensin osoittaa. Joissain tilanteissa kyse on myös rikosvastuusta.
Talvio muistuttaa Aamulehden kirjoituksessaan lopuksi, että rikoslaissa säädetty kuolemantuottamus rikoksena on laiminlyöntityyppinen rikos, jonka joku on huolimattomuudellaan aiheuttanut.
Taloyhtiön vastuulla on jään ja lumen poisto sekä hiekoitus taloyhtiön piha-alueella. Lumet tulee kasata oman pihan alueelle niin, että pelastustiet jäävät vapaiksi. Lumenpudotuksen voi tilata ammattilaiselta.
Palvelualojen ammattiliitto PAM on antanut kaksi lakkovaroitusta kiinteistöpalvelualan työnseisauksista. Työnseisaukset sijoittuvat viikoille 11 ja 12. Lakon aikana taloyhtiön hallituksen täytyy ottaa vastuuta talvikunnossapidosta.
Taloyhtiö on ensisijaisesti aina itse vastuussa lumitöistä, vaikka se olisi ulkoistanut talvikunnossapidon huoltoyhtiölle. Jos joku liukastuu ja loukkaa itsensä taloyhtiön pihalla, taloyhtiön on pystyttävä osoittamaan, että se on toiminut talvikunnossapidon osalta huolellisesti.
Tamperelaisen As Oy Mäntykotkan talojen katot uusittiin viime talvena. Remontti toteutettiin kokonaan säältä suojassa. Uuden katon lisäeristys paransi talojen asumismukavuutta ja energiatehokkuutta merkittävästi.
Tähtiartikkeli
Tilaajille
Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään