Taloyhtiöt ja kunnat kaipaavat tietoa lämpöpumppuinvestoinneista

Lämpöpumppujen asentaminen taloyhtiöihin ja kuntien isoihin kiinteistöihin on yleistynyt viime vuosina. Investoinneilla haetaan ennen kaikkea taloudellisia säästöjä, mutta lämpöpumpuilla on merkittävä rooli myös kuntien ja koko Suomen päästövähennystavoitteiden saavuttamisessa. Hankintojen tueksi kaivataan kuitenkin puolueetonta tietoa.

Lämpöpumpuilla saavutetaan merkittäviä taloudellisia säästöjä sekä ympäristöhyötyjä. Motivan syksyllä 2017 julkaiseman selvityksen mukaan lämpöpumppuinvestointeihin taloyhtiöissä kannustivat erityisesti energiakustannusten vähentäminen, jäähdytysmahdollisuus sekä kiinteistön jälleenmyyntiarvon kasvattaminen. Noin puolet vastaajista arvioi yhtiövastikkeen laskevan ja lähes puolet arvioi vastikkeen pysyvän samalla tasolla lämpöpumppuinvestoinnin vuoksi. Lämpöpumppujen myyntiä on vauhdittanut myös pitkään jatkunut matala lainojen korkotaso.

Motivan selvityksessä kävi ilmi, että taloyhtiöissä ja kunnissa kaivataan tietoa investointien kannattavuudesta sekä eri järjestelmien soveltuvuudesta omaan kiinteistöön. Myös muiden käytännön kokemukset lämpöpumppuhankkeista kiinnostavat. Tietotarpeeseen vastatakseen Motiva on julkaissut verkko-oppaan lämpöpumppujärjestelmien hankinnasta.

Suunnittelijan työstä ei kannata tinkiä – suunnittelu vaikuttaa järjestelmän toiminnan tehokkuuteen

Motivan asiantuntija Sami Seunan mukaan kustannustehokas ja toimiva järjestelmä koostuu laadukkaasta suunnittelusta, laitteista ja toteutuksesta. Tärkeimmät vaiheet hankinnassa ovat Seunan mukaan tarve- ja kannattavuusselvitys, hankkeen suunnitteluvaihe ja urakan valvonta.

Kunnilla ja taloyhtiöillä on käytettävissä hankintakonsultteja hankintaprosessin tukena, mutta niiden käyttö erityisesti taloyhtiöpuolella on Seunan mukaan turhan vähäistä.

”Ammattitaitoinen, kokenut konsultti pystyy hoitamaan kilpailutuksen ja tilaajapuolen edunvalvonnan paremmin ja samalla hallitusväeltä vähenee stressi ja työmäärä. Tällöin hanke kuormittaa taloyhtiön hallintoa vain siltä osin kuin on tarpeen, eli päätöksenteossa”, Seuna toteaa.

Motivan julkaisema opas antaa taloyhtiöiden hallituksille ja kuntien hankinnoista vastaaville eväät lämpöpumppuhankkeen hallittuun läpivientiin ja oikeiden kysymysten esittämiseen hankkeesta vastaavalle suunnittelijalle.

Kysyntäjousto avaa lisää säästömahdollisuuksia lämpöpumppujen omistajille

Lämpöpumppujen merkitys tulee kasvamaan tulevaisuudessa kysyntäjoustotarpeen kasvaessa. Tulevaisuudessa yhä useammat lämpöpumput on suoraan varustettu ohjauksella, jossa laite minimoi kalliin pörssisähkön käyttötunnit eli sähkökysynnän huipputunnit. Mitä enemmän uusiutuvaa sähköenergiaa tuotetaan aurinko- tai tuulivoimalla, sitä enemmän sähkömarkkinoiden tulee joustaa niinä hetkinä, kun sääolosuhteista riippuvaista energiaa on vain vähän saatavilla.

Tutustu Motivan lämpöpumppujen hankintaoppaaseen

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

onnistuneen salaojaurakan

31.3.2023

Hyvät pohjatiedot takaavat onnistuneen salaojaurakan

As Oy Louhenkallio Espoon Pohjois-Tapiolassa toteutti salaojien perusparannuksen syksyllä 2022. Hyvät pohjatiedot ja huolellinen suunnittelu olivat ratkaisevia hankkeen onnistumisen kannalta. Salaojaremontti saatiin valmiiksi saman vuoden jouluksi.

projektipankki

30.8.2023

Projektipankki helpottaa rakennusurakan seurantaa

Rakennusurakoiden hallintaan tarkoitetut projektipankit auttavat myös taloyhtiöitä. Ne toimivat tiedonvälityskanavana urakoitsijan ja taloyhtiön välillä ja niistä voi seurata urakan etenemistä. Projektipankkeja tarjoavat monet eri yritykset, ja osalla on palveluita myös taloyhtiöille.

20.4.2023

Taloyhtiöt voivat nyt hakea sähköavustusta

Sähkölämmitteiset taloyhtiöt voivat 17. huhtikuuta 2023 alkaen hakea sähköavustusta Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAlta. Avustusta voi saada niiltä kuukausilta, kun taloyhtiöllä on käytössä pörssisähkösopimus tai jos sähkön myyntihinta on yli 10 senttiä kilowattitunnilta.

energiatodistus

17.10.2023

Taloyhtiö, muista uusia energiatodistus

Taloyhtiön energiatodistus kertoo kiinteistön energiantarpeesta. Todistus täytyy esittää aina, kun taloyhtiöstä myydään tai vuokrataan asuntoa. Energiatodistus täytyy uusia kymmenen vuoden välein, ja monilla taloyhtiöillä uusimisen aika on nyt.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti