Taloyhtiön osakas – kuka päättää omaisuudestasi?

Oman taloyhtiönsä asioihin vaikuttaa parhaiten ryhtymällä itse hallituksen jäseneksi.

Osakkailla on taloyhtiössä sijoitettuna huomattava omaisuus, jota tulee hoitaa. Osakkaiden intressit omaa asumistaan kohtaan ovat kuitenkin hyvin erilaiset.

– Hämmästyttävän vähän oman omaisuuden arvon turvaaminen saattaa asukkaita kiinnostaa, toteaa toimitusjohtaja Markku Kulomäki SKH–Isännöinnistä.

Taloyhtiön hallituksen jäseneksi voidaan valita täysi-ikäinen, luonnollinen henkilö. Omaa osaamistaan ei ole mitään syytä epäröidä. Jokainen asukas on asumisen asiantuntija ja valtaosa hallituksen asioista sekä päätöksistä koskettaa normaaleja asumisen asioita. Erityisosaamista vaativissa asioissa hallitus käyttää ulkopuolisia asiantuntijoita.

Ammattimainen isännöinti huolehtii siitä, että päätökset tehdään lainmukaisesti ja taloyhtiön sopimukset sekä vakuutukset ovat kunnossa.

Sähköisesti tehokkaampaa

Nykyaikainen hallitustyöskentely perustuu digitaalisiin palveluihin. Kokoukset eivät ole enää paikkaan ja aikaan sidottuja, vaan hallituksen jäsenet voivat osallistua päätöksentekoon mistä vain. Etäkokouksina päätöksiä voidaan tehdä silloin, kun niitä tarvitaan ja hyvinkin nopeasti.

Sähköinen päätöksenteko tuo myös taloyhtiölle huomattavat kustannussäästöt, kun isännöitsijätoimisto ei enää laskuta iltakokousten tunneista.

Digitaaliseen toimintaan tottuneet nuoremmat sukupolvet lähtevät varmasti herkemmin mukaan hallitustyöskentelyyn, jos taloyhtiöllä on käytössään nykyaikaiset toimintamallit. Kiinteistöliiton tekemän kyselyn mukaan 75 prosenttia hallituksen jäsenistä on yli 55-vuotiaita eli jäsenten keski-ikä on varsin korkea.

Isännöinti taloyhtiön tarpeen mukaisesti

Taloyhtiöiden hallitusten kokoonpanot vaihtelevat suuresti. Hallituksen ja isännöitsijätoimiston rooli tuleekin aina määritellä hallituksen tahdon ja tarpeiden mukaisesti. Niiden perusteella nimetään taloyhtiökohtainen isännöitsijä. Päävastuullinen isännöitsijä arvioi yhdessä hallituksen ja taloyhtiökohtaisen isännöitsijän kanssa yhtiön isännöitsijäpalvelujen tarpeen.

– Normaali henkilökierto on taloyhtiönkin toiminnassa vain hyväksi. Ei ole hyvä jäädä liian kauaksi aikaa samojen ajatusten ja mallien vangiksi, vaan uudistukset ja uudet näkemykset ovat aina tervetulleita, Markku Kulomäki sanoo.

SKH-Isännöinti Oy on pääkaupunkiseudun johtava taloyhtiöiden isännöintiin erikoistunut isännöitsijätoimisto. SKH on alan edelläkävijä, mikä näkyy muun muassa digitaalisissa palveluissa, avoimessa tiedonvälityksessä ja aidosti palvelevassa asiakaskokemuksessa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

korjausurakan valvoja

4.8.2023

Mihin tarvitaan korjausurakan valvojaa?

Valvoja valvoo korjaushankkeessa taloyhtiön puolesta urakoitsijan työsuoritusta. Hän on kuitenkin puolueeton ja yhteistyössä kaikkien osapuolten kanssa. Valvojan suhde taloyhtiöön määritellään valvontasopimuksessa, suhde urakoitsijaan taas urakkasopimuksessa.

erillisvaraston hallinnasta

9.1.2023

Erimielisyys erillisvaraston hallinnasta

Turun hovioikeus antoi tuomion osakkeenomistajan ja taloyhtiön välisessä riita-asiassa, jossa oli kyse taloyhtiön yhtiökokouksen päätöksen pätevyydestä. Kyse oli tarkemmin ottaen siitä, oliko yhtiökokous voinut päättää erillisvaraston vuokraamisesta ja vuokrasta ilman osakkeenomistajan suostumusta.

Tilaajille

konkurssi

12.10.2023

Taloyhtiön konkurssin voi usein välttää

Taloyhtiötä voi uhata konkurssi, jos sillä on paljon korjausvelkaa. Kaikilla taloyhtiöillä ei ole varaa edes konkurssiin, sillä konkurssimenettely maksaa tuhansia euroja. Konkurssin voi kuitenkin välttää, kun korjaukset toteutetaan ajoissa.

sauna kerrostaloasunto

5.7.2023

Näin voit tehdä saunan kerrostaloasuntoon

Vanhaan kerrostaloasuntoonkin on mahdollista rakentaa sauna. Remonttiin ei pidä ryhtyä omin päin, vaan urakkaan palkataan ammattilaisia suunnittelemaan ja toteuttamaan muutostyö turvallisesti. Myös lupien täytyy olla kunnossa ennen urakkaan ryhtymistä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti