Taloyhtiön kannattaa remontoida suunnitelmallisesti

Suomessa on noin satatuhatta taloyhtiötä. Asuinkerrostaloista suurin osa on rakennettu 1960–1980-luvuilla, rivitaloista suurin osa 1970–1990-luvuilla. Näissä taloyhtiöissä rakenteiden ja teknisten järjestelmien niin sanottu tekninen käyttöikä on päättymässä tai jo ohitettu.

Remontoimattomiin taloyhtiöihin kohdistuu paljon ajankohtaisia tai jopa kiireellisiä korjaustarpeita. Hallitusten ja asukkaiden pitää olla aktiivisia ja toteuttaa energiatoimia johdonmukaisesti, jotta vältettäisiin kaikki uusiksi -remontit.

− Taloyhtiöissä oikea-aikainen korjaus pitkäjänteisen suunnitelman pohjalta ja hyvä ylläpito on kaikkien etu. Hallituksella ja asukkailla on vaikutusmahdollisuus siihen, miten kiinteistön energiatehokkuus toteutuu ja miten korjaus- ja kunnossapitosuunnitelmat on tehty. Ennakoinnin avulla voidaan välttää suuren korjausvelan syntyminen, energianeuvoja Liisa Harjula, Valoniasta sanoo.

Taloyhtiön energiatarkastus antaa hyvän pohjan suunnittelulle

Lämmitysratkaisun parannukset ja muutokset sekä energiaremontit ovat keskeisiä keinoja taloyhtiöiden käyttöiän jatkamiseksi ja asuinmukavuuden parantamiseksi. Jos taloyhtiöllä ei ole pitkän tähtäimen kunnossapitosuunnitelmia, tavoitteista puhumattakaan, voi olla hyvä selvittää lähtötilanne teettämällä taloyhtiön energiatarkastus.

Energiatarkastus on kevyt ja edullinen toimintamalli, joka perustuu LVI-asiantuntijan kiinteistöllä suorittamaan kiinteistökierrokseen, mittauksiin, toimintakokeisiin sekä energiankulutuksen analysointiin kulutusseurannan perusteella. Taloyhtiölle annettava raportti antaa käsityksen lähtötilanteesta ja sen pohjalta on helpompi lähteä tekemään lisäselvityksiä ja tulevien korjausten suunnittelua.

Apuja kannattaa kysyä esimerkiksi alueelliselta energianeuvojalta, jolla on paljon työkaluja taskussa. Energiaviraston ja Motivan kanssa yhteistyössä toimivat energianeuvojat ovat toteuttaneet kuluneena vuonna taloyhtiökampanjaa ja työstäneet entistä parempaa tietoa ja apuvälineitä taloyhtiöitä silmällä pitäen, kuten energiatarkastuksen, asukasviestintämateriaalin energiatehokkuudesta ja taloyhtiöfoorumin.

− Motivan ja alueellisten energianeuvojien tarjoamat apuvälineet taloyhtiöille kannattaa hyödyntää. Alueelliselta energianeuvojalta voi kysyä asiantuntevat neuvot ajoissa ja ne saa ihan maksutta, asiantuntija Päivi Suur-Uski Motivasta muistuttaa.

Hyvän korjaustavan mukaan korjaukset tehdään hallitusti

Taloyhtiön energiatehokkuuden parantaminen ja ylläpito vaatii jatkuvaa työtä. Kaikkia remontteja ei välttämättä tarvitse tehdä samanaikaisesti.

Pitkäjännitteinen työ pitää kustannukset kohtuullisina ja edellisten toimien säästöillä voi rahoittaa seuraavaa hanketta. Näin vältytään vastikkeiden korotuspaineilta. Pääasia on, että korjauksiin varaudutaan ja niitä suunnitellaan hätiköimättä.

− Hyvän korjaustavan mukaisessa talossa korjaukset tehdään, ennen kuin vahinkoja ja sitä kautta korkeampia kustannuksia ehtii syntyä. Energiatehokkuuden parantamisen ja muiden korjausremonttien myötä myös asumismukavuus paranee. Sitä on vaikea rahassa laskea, Liisa Harjula toteaa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

taloyhtiön vakuutukset

1.3.2023

Taloyhtiön vakuutukset kannattaa kilpailuttaa

Taloyhtiön kannattaa kilpailuttaa vakuutuksensa säännöllisesti. Tinkiminen ei vakuutusasioissa kannata. Erityisesti ison ja kalliin korjaushankkeen lähestyessä taloyhtiön hallituksen on huolehdittava, että kiinteistövakuutus on voimassa.

13.1.2023

Mitä on vastuullisuus taloyhtiössä?

Vastuullisuuskeskustelu ulottuu lähivuosina myös taloyhtiöihin, ja hyvin hoidetut taloyhtiöt nousevat arvoon. Vastuullisuuteen kuuluu niin ekologinen, taloudellinen kuin sosiaalinen vastuu. Suunnitelmallinen kiinteistönpito on keskeinen osa vastuullisuuden johtamista.

Mukana päätöksissä

17.8.2022

Kuukauden kasvo: Mukana taloyhtiön päätöksissä

Monessa taloyhtiössä valitaan keväällä uusi hallitus. Pitkäaikainen taloyhtiönhallitusaktiivi Seppo Simola antaa vinkkejä hallitustyöskentelyyn uusille ja vanhoille hallituksen jäsenille.

taloyhtiön korjaushankkeen osapuolet

17.5.2022

Kaupallinen yhteistyö

Mitkä ovat taloyhtiön korjaushankkeen osapuolten tehtävät?

Taloyhtiön korjaushankkeisiin osallistuu hallituksen ja isännöitsijän lisäksi monenmoista muutakin tekijää. Heillä kaikilla on tärkeä osa korjaushankkeessa, mutta miten osapuolten roolit ja tehtävät jakautuvat tarkemmin?

Raksystems

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti