Taloyhtiön hoitamisessa talkoilla on riskinsä

Kaikilla asunto-osakeyhtiöillä ei ole huoltopalvelua, vaan ne hoitavat työt talkoilla. Rahan säästämisen lisäksi kyse voi olla pienten taloyhtiöiden huollon saatavuusongelmista, kirjoittaa Yle.

Kiinteistöliitolla ei ole virallista tilastoa, kuinka paljon Suomessa on ilman huoltopalvelua olevia kiinteistöjä. Liiton neuvontapalveluun yhteyttä ottavista taloyhtiöstä voi kuitenkin päätellä, että eniten on pieniä taloyhtiöitä, kuten rivitaloja, joissa hommat hoidetaan talkoilla, sanoo Kiinteistöliiton päälakimies Jenni Hupli.

Pieneen yhtiöön voi olla hyvin hankala saada huoltopalveluja, eli palvelun tuottajat eivät ole välttämättä kiinnostuneita pienistä yksiköistä, Hupli sanoo. Toisaalta taloyhtiöt pyrkivät säästämään rahaa. Kun kiinteistön ylläpitoon liittyviä toimia tehdään talkoilla, säästetään vastikekustannuksissa.

Taloyhtiöllä täytyy olla varasuunnitelma

Taloyhtiön hallituksen täytyy ryhtyä välittömästi toimiin lisävahinkojen estämiseksi esimerkiksi putkirikon sattuessa. Jos kenelläkään ei ole osaamista vahingon korjaukseen, niin lisävahingot suurenevat. Taloyhtiöllä onkin oltava varasuunnitelma siihen, minkä toimijan puoleen käännytään, jos tulee putkirikko, Jenni Hupli muistuttaa.

”Riski on kunkin kyky tehdä talkootoimenpiteitä. Mitä vaativammasta hommasta on kysymys, sen suurempi riski on yhtiön rakennukselle ja ihmiselle itselleen, jos tekee sellaista hommaa, mihin ei ole asianmukaisia työkaluja tai turvavälineitä”, Hupli toteaa.

Vakuutukset kuntoon talkootöissä

Taloyhtiön talkootyöt ovat aina vapaaehtoisia, ketään ei voi pakottaa osallistumaan niihin. Myös vakuutusten on oltava voimassa.

Kun toimet hoidetaan talkoovoimin, pahimmassa tapauksessa sattunut vahinko jää taloyhtiön vastuulle. Lähtökohtana on, että kiinteistön omistaja vastaa aina turvallisuudesta, jos ei pysty osoittamaan, että joku muu, kuten kiinteistön huoltoyritys, on menetellyt huolimattomasti, Hupli sanoo.

Taloyhtiön vakuutukset on pidettävä kunnossa, etenkin silloin, kun töitä hoidetaan osakkeen omistajien voimin. Taloyhtiön kannattaa olla yhteydessä vakuutusyhtiöön ja selvittää, miten nykyinen vakuutus kattaa tehtävät talkootyöt. Asukkaiden kannattaa myös selvittää omat vakuutuksensa, jotta ei synny katvealueita niin sanotuista vaarattomaksi mielletyistä talkootapahtumista, Jenni Hupli neuvoo.

Hyvin hoidetut taloyhtiöt voivat pärjätä myös ilman huoltosopimusta.

Lue lisää täältä.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

22.1.2018

Kiinteistölehden lakipähkinät 2017

Kiinteistölehden lakipähkinät on koonti vuonna 2017 Suomen Kiinteistölehdessä julkaistuista lakipähkinöistä. Kysymyksiin vastaavat Suomen Kiinteistöliiton, Kiinteistöliitto Uusimaan ja Suomen Vuokranantajien asiantuntijat. Kuka maksaa hissin?

9.1.2019

Vuoden 2018 lakipähkinät

Tähän artikkeliin on koottu kaikki Suomen Kiinteistölehdessä vuonna 2018 julkaistut lakipähkinät. Tilintarkastaja vai toiminnantarkastaja? Heinäkuussa 2010 muuttunut asunto-osakeyhtiölaki toi kokonaan uuden käsitteen asunto-osakeyhtiömaailmaan – toiminnantarkastus ja toiminnantarkastaja.

7.5.2020

Uusi tietopankki avaa taloyhtiön kunnossapitovastuita

Osakkaan ja taloyhtiön kunnossapitovastuut ovat kestopuheenaihe taloyhtiöissä. Kuka maksaa kosteusvaurion korjauskustannukset? Saako rivitalopihalle rakentaa varaston?

23.5.2017

Taloyhtiön hallitus ja tehtävät

Asunto-osakeyhtiön hallituksen tehtäväksi on säädetty huolehtia yhtiön hallinnosta ja toiminnan asianmukaisesta järjestämisestä. Hallituksella on siten taloyhtiön asioiden yleinen hoitovelvollisuus. Hallitus toimii toimeenpanevana toimielimenä ja voi lisäksi itsenäisesti päättää tehtäviinsä kuuluvista asioista.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti