Taloyhtiön hoitamisessa talkoilla on riskinsä

Kaikilla asunto-osakeyhtiöillä ei ole huoltopalvelua, vaan ne hoitavat työt talkoilla. Rahan säästämisen lisäksi kyse voi olla pienten taloyhtiöiden huollon saatavuusongelmista, kirjoittaa Yle.

Kiinteistöliitolla ei ole virallista tilastoa, kuinka paljon Suomessa on ilman huoltopalvelua olevia kiinteistöjä. Liiton neuvontapalveluun yhteyttä ottavista taloyhtiöstä voi kuitenkin päätellä, että eniten on pieniä taloyhtiöitä, kuten rivitaloja, joissa hommat hoidetaan talkoilla, sanoo Kiinteistöliiton päälakimies Jenni Hupli.

Pieneen yhtiöön voi olla hyvin hankala saada huoltopalveluja, eli palvelun tuottajat eivät ole välttämättä kiinnostuneita pienistä yksiköistä, Hupli sanoo. Toisaalta taloyhtiöt pyrkivät säästämään rahaa. Kun kiinteistön ylläpitoon liittyviä toimia tehdään talkoilla, säästetään vastikekustannuksissa.

Taloyhtiöllä täytyy olla varasuunnitelma

Taloyhtiön hallituksen täytyy ryhtyä välittömästi toimiin lisävahinkojen estämiseksi esimerkiksi putkirikon sattuessa. Jos kenelläkään ei ole osaamista vahingon korjaukseen, niin lisävahingot suurenevat. Taloyhtiöllä onkin oltava varasuunnitelma siihen, minkä toimijan puoleen käännytään, jos tulee putkirikko, Jenni Hupli muistuttaa.

”Riski on kunkin kyky tehdä talkootoimenpiteitä. Mitä vaativammasta hommasta on kysymys, sen suurempi riski on yhtiön rakennukselle ja ihmiselle itselleen, jos tekee sellaista hommaa, mihin ei ole asianmukaisia työkaluja tai turvavälineitä”, Hupli toteaa.

Vakuutukset kuntoon talkootöissä

Taloyhtiön talkootyöt ovat aina vapaaehtoisia, ketään ei voi pakottaa osallistumaan niihin. Myös vakuutusten on oltava voimassa.

Kun toimet hoidetaan talkoovoimin, pahimmassa tapauksessa sattunut vahinko jää taloyhtiön vastuulle. Lähtökohtana on, että kiinteistön omistaja vastaa aina turvallisuudesta, jos ei pysty osoittamaan, että joku muu, kuten kiinteistön huoltoyritys, on menetellyt huolimattomasti, Hupli sanoo.

Taloyhtiön vakuutukset on pidettävä kunnossa, etenkin silloin, kun töitä hoidetaan osakkeen omistajien voimin. Taloyhtiön kannattaa olla yhteydessä vakuutusyhtiöön ja selvittää, miten nykyinen vakuutus kattaa tehtävät talkootyöt. Asukkaiden kannattaa myös selvittää omat vakuutuksensa, jotta ei synny katvealueita niin sanotuista vaarattomaksi mielletyistä talkootapahtumista, Jenni Hupli neuvoo.

Hyvin hoidetut taloyhtiöt voivat pärjätä myös ilman huoltosopimusta.

Lue lisää täältä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

konkurssi

12.10.2023

Taloyhtiön konkurssin voi usein välttää

Taloyhtiötä voi uhata konkurssi, jos sillä on paljon korjausvelkaa. Kaikilla taloyhtiöillä ei ole varaa edes konkurssiin, sillä konkurssimenettely maksaa tuhansia euroja. Konkurssin voi kuitenkin välttää, kun korjaukset toteutetaan ajoissa.

13.1.2023

Mitä on vastuullisuus taloyhtiössä?

Vastuullisuuskeskustelu ulottuu lähivuosina myös taloyhtiöihin, ja hyvin hoidetut taloyhtiöt nousevat arvoon. Vastuullisuuteen kuuluu niin ekologinen, taloudellinen kuin sosiaalinen vastuu. Suunnitelmallinen kiinteistönpito on keskeinen osa vastuullisuuden johtamista.

korjausurakan valvoja

4.8.2023

Mihin tarvitaan korjausurakan valvojaa?

Valvoja valvoo korjaushankkeessa taloyhtiön puolesta urakoitsijan työsuoritusta. Hän on kuitenkin puolueeton ja yhteistyössä kaikkien osapuolten kanssa. Valvojan suhde taloyhtiöön määritellään valvontasopimuksessa, suhde urakoitsijaan taas urakkasopimuksessa.

tilinpäätös

13.9.2023

Taloyhtiön tilinpäätös toimii tiedon lähteenä

Kaikkien taloyhtiöiden tulee laatia tilinpäätös ja toimintakertomus sekä talousarvio yhtiökokouksessa käsiteltäväksi. Tilinpäätösasiakirjoista löytyy tietoa tilikauden tapahtumien lisäksi yhtiön taloudellisesta tilasta ja tulevaisuuden näkymistä. Sen avulla yhtiö voi varautua tulevaisuuteen.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti