Käyttämättömät polkupyörät ovat riesa monen taloyhtiön pyöräkellarissa. Poismuuttavat asukkaat jättävät jälkeensä huonokuntoisia polkupyöriä, ja rikkinäiset pyörät hylätään mieluummin kuin huolletaan.
Pyöräliitto on julkaissut Hylätyt pyörät taloyhtiöissä -oppaan, joka on valmisteltu yhteistyössä Isännöintiliiton, Kiinteistöliiton ja Poliisihallituksen kanssa. Oppaassa neuvotaan taloyhtiöitä pitämään pyörävarastot järjestyksessä ja hävittämään hylätyt pyörät sujuvasti ja laillisesti.
Vaikka siivoton pyörävarasto tekisi asukkaiden arjesta hankalaa, pyöriä ei saa hävittää omin päin, vaan päätös pyörävarastojen siivoamisesta kuuluu taloyhtiön hallitukselle.
Siisti pyörävarasto innostaa pyöräilemään
Hyvin suunnitellulla pyörävarastojen siivouksella taloyhtiö voi osoittaa pyöräileville asukkaille, että heidän tarpeensa on ymmärretty ja huomioitu. Siivousprosessin voi käynnistää vaikka heti, ja myös asukkaat voivat tehdä asiasta aloitteen taloyhtiön hallitukselle.
– Loppuvuosi on otollista aikaa pyörävarastojen siivoamiselle. Asukkaat ovat hyvin tavoitettavissa, ja pyörävarastoon on hyvä raivata tilaa ennen kevättä, jolloin hankitaan ahkerasti uusia pyöriä, rohkaisee Pyöräliiton viestintäsuunnittelija Jukka-Pekka Ronkainen.
Laadukas pyöräpysäköinti on tehokas pyöräilyn kannustin. Kun ylimääräiset polkupyörät on poistettu tilaa viemästä ja pyörävarasto on siisti, kannattaa heräävä innostus kanavoida pyörävaraston muuhun kehitystyöhön.
– Merkittävä parannus voisi esimerkiksi olla runkolukittavien telineiden hankkiminen, varastotilan lukituksen päivitys tai vaikka pienen pyöränhuoltopisteen perustaminen pyörävaraston nurkkaan, Ronkainen vinkkaa.
Taloyhtiön hallitus, toimi näin:
- Päättäkää piha-alueen ja pyörävaraston siivoamisesta sekä siivouksen toteutustavasta.
- Tiedottakaa siivouksesta asukkaille ja osakkeenomistajille.
- Merkitkää kaikki polkupyörät lapulla tai tarralla. Asukkaita pyydetään poistamaan merkintä omista pyöristään tiettyyn päivämäärään mennessä, esimerkiksi kuukauden kuluessa.
- Hallituksella ei ole oikeutta hävittää heti niitä pyöriä, joihin jää merkintä. Ne tulee siirtää pyörävarastosta muuhun säilytystilaan välivarastoon. Tämän jälkeen kannattaa odottaa vähintään kaksi kuukautta, jotta viimeisetkin asukkaat ehtivät reagoida.
- Valokuvatkaa ja luetteloikaa hävitettävät pyörät. Jos jokin pyörä vaikuttaa selvästi muita arvokkaammalta, toimittakaa se poliisille, joka voi selvittää, onko pyörä varastettu.
- Lahjoittakaa loput pyörät esimerkiksi kierrätyskeskukselle tai hyväntekeväisyysjärjestölle tai myykää ne verkossa tai huutokaupassa.
Lue lisää: Onko taloyhtiön pyörävarasto tarpeeksi tilava?
Millainen on toimiva polkupyörävarasto?
Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään