Taloyhtiöille ohjeet hylättyjen pyörien hävittämiseen

pyörien hävittäminen

Käyttämättömät polkupyörät ovat riesa monen taloyhtiön pyöräkellarissa. Poismuuttavat asukkaat jättävät jälkeensä huonokuntoisia polkupyöriä, ja rikkinäiset pyörät hylätään mieluummin kuin huolletaan.

Pyöräliitto on julkaissut Hylätyt pyörät taloyhtiöissä -oppaan, joka on valmisteltu yhteistyössä Isännöintiliiton, Kiinteistöliiton ja Poliisihallituksen kanssa. Oppaassa neuvotaan taloyhtiöitä pitämään pyörävarastot järjestyksessä ja hävittämään hylätyt pyörät sujuvasti ja laillisesti.

Vaikka siivoton pyörävarasto tekisi asukkaiden arjesta hankalaa, pyöriä ei saa hävittää omin päin, vaan päätös pyörävarastojen siivoamisesta kuuluu taloyhtiön hallitukselle.

Siisti pyörävarasto innostaa pyöräilemään

Hyvin suunnitellulla pyörävarastojen siivouksella taloyhtiö voi osoittaa pyöräileville asukkaille, että heidän tarpeensa on ymmärretty ja huomioitu. Siivousprosessin voi käynnistää vaikka heti, ja myös asukkaat voivat tehdä asiasta aloitteen taloyhtiön hallitukselle.

– Loppuvuosi on otollista aikaa pyörävarastojen siivoamiselle. Asukkaat ovat hyvin tavoitettavissa, ja pyörävarastoon on hyvä raivata tilaa ennen kevättä, jolloin hankitaan ahkerasti uusia pyöriä, rohkaisee Pyöräliiton viestintäsuunnittelija Jukka-Pekka Ronkainen.

Laadukas pyöräpysäköinti on tehokas pyöräilyn kannustin. Kun ylimääräiset polkupyörät on poistettu tilaa viemästä ja pyörävarasto on siisti, kannattaa heräävä innostus kanavoida pyörävaraston muuhun kehitystyöhön.

– Merkittävä parannus voisi esimerkiksi olla runkolukittavien telineiden hankkiminen, varastotilan lukituksen päivitys tai vaikka pienen pyöränhuoltopisteen perustaminen pyörävaraston nurkkaan, Ronkainen vinkkaa.

Taloyhtiön hallitus, toimi näin:

  • Päättäkää piha-alueen ja pyörävaraston siivoamisesta sekä siivouksen toteutustavasta.
  • Tiedottakaa siivouksesta asukkaille ja osakkeenomistajille.
  • Merkitkää kaikki polkupyörät lapulla tai tarralla. Asukkaita pyydetään poistamaan merkintä omista pyöristään tiettyyn päivämäärään mennessä, esimerkiksi kuukauden kuluessa.
  • Hallituksella ei ole oikeutta hävittää heti niitä pyöriä, joihin jää merkintä. Ne tulee siirtää pyörävarastosta muuhun säilytystilaan välivarastoon. Tämän jälkeen kannattaa odottaa vähintään kaksi kuukautta, jotta viimeisetkin asukkaat ehtivät reagoida.
  • Valokuvatkaa ja luetteloikaa hävitettävät pyörät. Jos jokin pyörä vaikuttaa selvästi muita arvokkaammalta, toimittakaa se poliisille, joka voi selvittää, onko pyörä varastettu.
  • Lahjoittakaa loput pyörät esimerkiksi kierrätyskeskukselle tai hyväntekeväisyysjärjestölle tai myykää ne verkossa tai huutokaupassa.

Lue lisää: Onko taloyhtiön pyörävarasto tarpeeksi tilava?

Millainen on toimiva polkupyörävarasto?

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

toimiva polkupyörävarasto

2.6.2023

Millainen on toimiva polkupyörävarasto?

Taloyhtiön koon mukaan mitoitettu, käytännöllisesti toteutettu ja asukkaiden kannalta hyvin toimiva polkupyörävarasto on harvinaisuus. Oululaisesta As Oy Oulun Lyhdystä sellainen löytyy. Pyörävarastoon voi saada lisää tilaa hävittämällä hylätyt pyörät.

14.12.2022

Isännöintiala saa uudet eettiset ohjeet

Isännöintiliitto on hyväksynyt isännöinnin uudet eettiset ohjeet, joita on valmisteltu kolme vuotta. Eettiset ohjeet tulevat voimaan helmikuun alussa 2023.

pyörävarasto

8.11.2023

Onko taloyhtiön pyörävarasto tarpeeksi tilava?

Polkupyörien säilytys koetaan ongelmalliseksi suuressa osassa taloyhtiöitä. Vain harvassa taloyhtiössä on riittävästi pyörien säilytykseen sopivaa tilaa. Oman haasteensa tuovat nopeasti yleistyneet sähköpyörät, -skuutit ja -skootterit.

nettiyhteys taloyhtiölle

9.11.2023

Kaupallinen yhteistyö

Viisi vinkkiä nettiyhteyden hankkimiseen taloyhtiöille

Millaisia asioita taloyhtiön laajakaistan valinnassa kannattaa ottaa huomioon? Entä mistä kaivaa lisätietoa, kun nettiliittymien sanasto hämmentää? DNA Taloyhtiöpalvelun ammattilaistiimi auttaa valitsemaan sopivimmat palvelut taloyhtiölle.

DNA ja Wattinen

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti