Taloyhtiöiden maksut kallistuvat – erityisesti lämmitys

Monet taloyhtiöille lankeavat maksut kiristyvät vuonna 2017. Pääkaupunkiseudulla kiinteistöjen hoitokulut nousevat arviolta pari prosenttia, mikä johtuu suurilta osin kiinteistö- ja polttoaineverojen noususta. Suuri nousu tulee lämmityskuluihin, esimerkiksi Helsingissä kaukolämmön hintaan tuli kahdeksan prosentin korotus.

”Vakuutukset, laajakaista- ja sähkösopimukset on syytä nyt kilpailuttaa”, ohjeistaa toimitusjohtaja Markku Kulomäki SKH-Isännöinti Oy:stä.

Vakuutusmaksuissa on syytä varautua 3–5 prosentin nousuun. Taloyhtiöt saavat edelleen hyvin lainaa noin 1,2 prosentin kokonaiskorolla. Valtio varasi budjetissaan sata miljoonaa euroa asunto-osakeyhtiöiden perusparannuslainojen täytetakaukseen. Sillä voidaan poistaa vakuusongelmaa ja näin saada lainan hinta taloyhtiölle edullisemmaksi.

Taloyhtiöiden budjeteissa on hyvä olla puskuria

”Taloyhtiöiden on hyvä varautua nouseviin ja yllättäviinkin kustannuksiin. Maksuvalmiuden turvaamiseksi taloyhtiön talousarvion ylijäämän tulee vastata puolentoista kuukauden hoitovastikkeiden euromäärää”, Markku Kulomäki painottaa.

Hoitovastikkeet kehittyvät yleensä hoitokulujen mukaisesti. Taloyhtiön on hyvä pitää huolta siitä, että ei eletä niin sanotusti kädestä suuhun. Näin vältytään yllätyksiltä tilikauden aikana.

”Yhteisten tilojen kuten saunojen ja pesutupien käyttökorvaukset hinnoitellaan usein alihintaisiksi”, toteaa Kulomäki. ”Ne olisi myös pidettävä ajan tasalla, jotta liian alhaisia korvauksia ei tarvitse kattaa asuntojen hoitovastikkeista”.

Kiinteistöveroihin isoja korotuksia

Markku Kulomäki pitää epäoikeudenmukaisena hallituksen budjettiriihessä tehtyä päätöstä nostaa tämän vuoden kiinteistöveroprosentteja enemmän kuin oli jo aiemmin päätetty. Veroprosentteja nostettiin pakkopäätöksellä ilman, että kaupungit ja kunnat pääsivät itse vaikuttamaan asiaan.

Helsingissä ja Espoossa korotukset ovat suurimpien joukossa. Molemmissa kaupungeissa maksetaan vuonna 2017 tontista 18 prosenttia enemmän ja rakennuksesta 13 prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Maapohjan verotus on tälle vuodelle 0,95 ja rakennuksen 0,42 prosenttia.

Vantaalla tontin vero ei muuttunut, mutta rakennuksesta maksetaan 11 prosenttia enemmän veroa kuin vuonna 2016. Maapohjan veroprosentti on 1,0 ja rakennuksen 0,41.

Esimerkkilaskelma veron korotuksen vaikutuksesta Helsingissä ja Espoossa, kyseessä kerrostalo, valmistumisvuosi 2004

  • asuntoja 57 kpl
  • tontin verotusarvo 1 107 372 €
  • rakennuksen verotusarvio 3 096 505 €
  • 2017 tontin vero 0,95 % ja rakennuksen vero 0,42 %
  • vero yhteensä 23 525 euroa vuonna 2017 ja 20 218 vuonna 2016
  • muutos: 3 307 euroa ja 16,4 %

SKH-Isännöinti Oy on pääkaupunkiseudun johtava taloyhtiöiden isännöintiin erikoistunut isännöitsijätoimisto. Ensimmäinen voimassa oleva isännöintisopimus on solmittu 1978. Tällä hetkellä SKH vastaa noin 300 taloyhtiön isännöinnistä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

patteriverkosto

19.10.2022

Pidä patteriverkosto kunnossa

Taloyhtiössä kannattaa sopia yksi lämpötila, johon kaikki huoneistot säädetään. Jos lämpötila silti vaihtelee, vika voi olla ilmanvaihdossa. Myös patteriverkosto voi tarvita säätöä.

lämmitystarveluku

17.3.2023

Lämmitystarveluku kertoo kuukausittaiset poikkeamat

Taloyhtiön lämmitysenergian kulutusta kannattaa seurata vähintäänkin kuukausitasolla. Tällöin kulutuksen poikkeamiin voidaan puuttua heti, jos jotakin kummallista ilmaantuu. Seurantaa helpottaa Ilmatieteen laitoksen ylläpitämä lämmitystarveluku.

kaukolämmön perusmaksu

7.10.2022

Kaupallinen yhteistyö

Miten pienentää taloyhtiön kaukolämmön perusmaksua

Säästöjä tavoitellessa kannattaa kaukolämmön kulutuksen vähentämisen lisäksi huomioida perusmaksuosuus. Kaukolämmön perusmaksua voi pienentää tasoittamalla kulutuspiikkejä ja parantamalla jäähtymää.

Wattinen

28.12.2022

Muistuta lämmitystolpan turvallisesta käytöstä

Autojen lämmitystolpista syntyy talviaikaan monessa taloyhtiössä kiistaa ja pahimmillaan jopa turvallisuusriskejä. Riskien välttämiseksi taloyhtiön on hyvä muistuttaa asukkaita auton lämmittämisen pelisäännöistä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti