Taloyhtiöiden lainansaanti vaikeutunut nopeasti

Suuren korjausvelan ja taloyhtiön sijainnin lisäksi yksittäisen sijoittajaosakkaan suuri osuus omistuksesta vaikeuttaa taloyhtiön lainansaantia, kertoo Helsingin Sanomat. Jopa Helsingin parhailla alueilla suuri sijoittajaomistus voi aiheuttaa ongelmia lainansaannissa.

Helsingin Sanomat uutisoi Töölössä sijaitsevasta velattomasta taloyhtiöstä, joka sai hiljakkoin lainapyyntöönsä pankilta kieltävän vastauksen johtuen yhden sijoittajan suuresta osuudesta taloyhtiön asunnoista. Niin ikään lauttasaarelaisen taloyhtiön putkiremontin lainoitus hankaloitui, kun pankki nosti huomattavasti lainamarginaalia, syynä sijoitusosakkaiden suuri määrä. Pankin näkökulmasta useiden asuntojen keskittyminen samalle sijoittajalle lisää taloyhtiön riskiä.

Myös edullisempien alueiden taloyhtiöillä on vaikeuksia lainansaannissa. Asuntojen hinnat vaikuttavat taloyhtiön vakuusarvoon lainaa hakiessa ja nyrkkisääntönä on pidetty sitä, että alle 1500 euron neliöhinta vaikeuttaa lainan saamista jopa peruskorjauksiin. Tällöin taloyhtiö voi joutua jopa vaiheistamaan peruskorjaukset niin, että niiden kokonaishinta kallistuu, tai vaihtoehtoisesti suostutella osakkaat henkilökohtaiseen lainanottoon remontin rahoittamiseksi.

Helsingin Sanomien Tuomas Niskakangas arvioi kommentissaan, että käynnissä on jako elinkelpoisiin ja elinkelvottomiin taloyhtiöihin: jos taloyhtiö ei saa lainaa peruskorjauksiin, korjaukset jäävät ehkä tekemättä. Tällöin voi käynnistyä kierre, jossa kiinteistön vakuusarvo laskee, remonttien rahoittaminen käy entistä hankalammaksi ja seurauksena asuntojen ja kiinteistöjen kunnon heikkenemisestä vahingot ja niiden korjaamiseen vaadittavat kustannukset kasvavat jo entisestään huonossa taloudellisessa kunnossa olevassa yhtiössä.

Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola puolestaan arvioi Vuokraturvan blogissa, että tilanne, jossa myös uusiin taloihin on otettu suuria taloyhtiölainoja, usein lyhennysvapaineen, on lisännyt rahoitusriskiä ja vähentänyt pankkien jälleenrahoitusmahdollisuuksia kansainvälisiltä markkinoilta. Tämä on johtanut tilanteeseen, jossa myös tavanomaisten peruskorjauslainojen saantimahdollisuudet heikkenevät kaikkien taloyhtiöiden näkökulmasta.

Lue lisää Helsingin Sanomien artikkelista ja kommentista sekä Vuokraturvan blogista.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

taloyhtiöiden talousvaikeudet

28.9.2023

Kustannusten nousu aiheuttaa vaikeuksia taloyhtiöille

Asumiskustannusten nousu aiheuttaa vaikeuksia kotitalouksille ja taloyhtiöille, selviää Kiinteistöliiton taloyhtiöiden talous- ja rahoituskyselystä. Hoitovastikkeita on jouduttu nostamaan, ja monella taloyhtiöllä on rahoitusvaikeuksia. Erityisesti pienten yhtiöiden on vaikea saada lainaa.

riski

28.4.2023

Osakasrakenne voi olla taloyhtiölle riski

Taloyhtiöiden mahdollisuudet saada lainaa ovat heikentyneet, kun pankit kiristävät kriteerejään. Erityisen synkältä tilanne näyttää yhtiöissä, joiden asukkaista valtaosa on eläkeläisiä. Myös tyhjillään olevat asunnot muodostavat yhtiölle riskin.

korjausrakentaminen

13.6.2023

Taloyhtiöiden korjauksiin viime vuonna 2,3 miljardia euroa

Kerrostaloyhtiöt korjasivat viime vuonna eniten talotekniikkaa ja rivitaloyhtiöt ulkopintoja ja rakenteita, kertoo Tilastokeskus. Taloyhtiöiden hoitokulut nousivat edellisvuodesta 2,6 prosenttia.

korjausrakentamisbarometri

2.11.2023

Huono talouskehitys jarruttaa korjausrakentamista

Taloyhtiöiden korjausrakentaminen on jatkunut vilkkaana, mutta kustannusten ja korkojen nousu sekä heikko talouskehitys varjostavat korjauksia. Tulevakaan vuosi ei näytä valoisalta. Tiedot käyvät ilmi Kiinteistöliiton syksyn korjausrakentamisbarometrista.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti