Taloyhtiöasuminen on mainettaan parempaa

Taloyhtiöelämään liitetään usein ongelmia, kuten riitoja ja häiriöitä. Isännöintialan laajan kyselyn mukaan asukkaat ovat kuitenkin tyytyväisiä asumiseensa.

Tämän kevään aikana noin 3000 asukasta on kertonut taloyhtiöasumisen kokemuksistaan Talokysely.fi-palvelussa. Isännöintiliiton tammikuussa julkistaman verkkopalvelun kautta on saatu vastauksia 180 taloyhtiöstä ympäri Suomea.

– Taloyhtiöissä on vihdoin heräämässä kulttuuri, jossa kaikilta asukkailta kysytään. Ennen vain äänekkäimmät saivat mielipiteensä kuuluviin yhtiökokouksissa ja pihoilla, kertoo Isännöintiliiton asiantuntija Pekka Harjunkoski.

Taloyhtiöasukkaat ovat erityisen tyytyväisiä kotitalonsa turvallisuuteen ja rauhallisuuteen. Turvallisena taloyhtiötään pitää 81 prosenttia ja rauhallisena 75 prosenttia asukkaista.

– Taloyhtiöasuminen luo arjen perusturvallisuutta lähes kaikille. Tämä arjen perusasia on ehkä paremmalla tasolla kuin yhteiskunnallisen keskustelun perusteella voisi olettaa.

Asukkaat haluavat vaikuttaa

Parannettavaakin löytyy: asukkaat toivovat taloyhtiöltään muun muassa panostusta piha-alueiden kuntoon, energiatehokkuuteen ja viestintään. Moni kaipaa myös enemmän naapuriapua ja yhdessä tekemistä.

– Jokaisesta taloyhtiöstä löytyy omat kehityskohteensa, jotka selviävät vain kysymällä. Puolet vastanneista on antanut palvelun kautta myös kehitysehdotuksia, mikä kertoo asukkaiden aktiivisuudesta, Harjunkoski sanoo.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

sääntely

26.6.2023

Kuukauden kasvo: Sääntelyn uusimisella on kiire

Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto toivoo maan uuden hallituksen tarttuvan rivakasti alan sääntelyyn. Muutokset ovat tarpeen asuntokaupan sujuvuuden parantamiseksi ja takaisin kasvu-uralle pääsemiseksi.

asuntokauppa käänne parempaan

29.11.2023

Asuntokauppa käy edelleen heikosti

Asuntokaupassa ei ole tapahtunut kauan odotettua käännettä parempaan. Kiinteistönvälittäjien kautta tehtiin lokakuussa 10 prosenttia vähemmän vanhojen asuntojen kauppoja kuin vuotta aikaisemmin. Tampereella uudisasuntojen kauppa käy hyvin.

taloyhtiöriidat

18.1.2023

Taloyhtiöriidat kannattaa ratkoa sopimalla

Taloyhtiössä voi syntyä riitoja muun muassa remonteista, maksulaiminlyönneistä ja häiriökäyttäytymisestä. Riidoissa kannattaa pyrkiä aina ensisijaisesti sopuratkaisuun, ja oikeusprosessiin lähteä vasta huolellisen harkinnan jälkeen.

ilmalämpöpumpun

26.6.2023

Huomioi nämä ilmalämpöpumpun hankinnassa

Helteiden keskellä moni osakas pohtii ilmalämpöpumpun asentamista. Ennen ostopäätöstä ja asennuksen tilausta on osakkaan kuitenkin tehtävä muutostyöilmoitus taloyhtiölle. Asennukseen ei saa ryhtyä ennen kuin taloyhtiö on käsitellyt muutostyöilmoituksen.

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti