Taloyhtiö voi joutua vastuuseen liukastumisesta tai lumen putoamisesta väärään paikkaan?

Kun talvella maa on liukas ja katoille kertyy lunta, taloyhtiöiden vastuu piha-alueidensa hoidosta korostuu.

− Taloyhtiöllä on korostunut huolellisuusvelvollisuus kiinteistön ja rakennuksen turvallisuudesta, sanoo Suomen Kiinteistöliiton apulaislakimies Kristel Pynnönen Helsingin Sanomien haastattelussa.

Vastuu perustuu muun muassa järjestyslakiin ja asunto-osakeyhtiölakiin.

Tyypillisesti kunnossapitotöitä, kuten talvisin pihan hiekoittamista ja lumen pudottamista katolta, hoitaa taloyhtiön valitsema huoltoyhtiö. Silloinkin vastuu turvallisuudesta on taloyhtiöllä.

Vastuuseen vaikuttaa se, millainen sopimus taloyhtiön ja huoltoyhtiön välillä on. Kirjallisesta sopimuksesta tulisi selvitä, mitkä tehtävät kuuluvat kullekin.

− Sopimuksesta selviää, onko huoltoyhtiölle siirretty vastuuta valvonnasta ja tulisiko sen esimerkiksi pihaa hiekoittaessaan tarkistaa, ettei katolta ole tippumassa lunta ja laittaa tarvittaessa puomi katoksen rajaamiseksi, Kristel Pynnönen selittää.

Kerrostaloja pienemmissä taloyhtiöissä, kuten rivi- ja paritaloissa, pihaa saatetaan hoitaa talkoovoimin. Myös tällöin taloyhtiö huolehtii talkootöiden toteutumisesta.

Päästääkö varoituskyltti pälkähästä?

Voiko taloyhtiö laistaa vastuutaan pystyttämällä varoituskyltin, jossa varoitetaan talvikunnossapidon puuttumisesta?

− Kyltti ei riitä, jos kyseessä on sellainen piha-alue, jossa voi olettaa olevan turvallista kulkea, kuten kävelytie tai parkkipaikka. Jos taas kesällä pihan nurmikolle on syntynyt polku ja joku innokkaana kävelee siitä myös talvisin, taloyhtiö ei voi olla vahingoista vastuussa, Pynnönen vertailee.

Yleensä vahingonkorvausvastuu perustuu siihen, että korvauksia vaativa osapuoli todistaa vahingon aiheuttajan toimineen huolimattomasti. Koska kiinteistön omistajalla on korostunut huolellisuusvelvollisuus kiinteistön turvallisuudesta, tulee taloyhtiön osoittaa, että se on toiminut huolellisesti.

Henkilövahingoissa korvaussummat perustuvat lähtökohtaisesti tapahtumasta koituneisiin taloudellisiin vahinkoihin, kuten sairaala- ja hoitokustannuksiin. Myös omaisuusvahingot voivat tulla kalliiksi.

− Esimerkiksi auton päälle on voinut pudota katolta jäälohkare, jolloin on jouduttu korvaamaan rikkoutunut ikkuna tai kolhiintunut pelti. Jos taloyhtiö on laiminlyönyt vastuitaan ja sille kohdistuu korvausvaatimuksia, osakkaat joutuvat maksumiehiksi. Juuri tällaisia tilanteita varten taloyhtiöillä ja niiden huoltoyhtiöillä on vakuutus, Pynnönen sanoo.

Entä sitten, jos ei huolla omakotitalonsa pihaa ja joku loukkaa itsensä?

Jos joku tulee kutsumatta pihalle, talonomistaja ei olisi syypää vahinkoon. Harvemmin taas kutsuttu vieras vaatisi tuttua talonomistajaa vahingosta vastuuseen. Talonomistaja voisi kuitenkin joutua vastuuseen silloin, jos postinjakaja tai huonekalujen kuljettaja loukkaantuisi vaikeakulkuisella pihalla.

Yleisempää on, että aamun lehti jää jakamatta tai roska-astioita ei käydä tyhjentämässä, jos piha on huonossa kunnossa, Pynnönen sanoo.

Lumimassat voivat vaurioittaa kattojen rakenteita

Lumimassojen lisääntyessä näin lopputalvesta on hyvä muistaa, että lumimassat saattavat vaurioittaa myös kattojen rakenteita.

− Siksi katon tarkistus säännöllisin väliajoin on perusteltu, muistuttaa Vesivek Oy tiedotteessaan.

Vuoroin kiristyvä ja lauhtuva pakkanen saattaa antaa käsityksen, että lumikuorma katolla vähenee. Näin voi käydä, mutta jäljelle jääneen lumen alle saattaa muodostua jäätä, joka voi olla lumikuormaakin vaarallisempaa. Se voi luiskahtaa heikkolaatuisten lumiesteiden alta kulkuväylälle. Turvallisin vaihtoehto on ritilälumieste, jonka alta jää ei pääse luisumaan.

Kun lunta kinostuu katolle liikaa, ja sitä täytyy pudottaa katolta alas, se kannattaa tehdä ennen suojasäätä. Lumen pudotus tulee olla suunniteltu kiinteistökohtaisesti.

− Katolla täytyy olla tarvittavat kattosillat ja lapetikkaat, sekä suunnitelma siitä, mistä voidaan turvallisesti pudottaa lunta ja mihin. Kattoa ei saa koskaan puhdistaa kokonaan lumesta, koska ohut kerros lunta ja jäätä suojaa katon pintamateriaalia, Vesivek muistuttaa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

isännöinti keskittyy

22.9.2022

Isännöinti keskittyy – etu vai haitta?

Isännöinti on Suomessa perinteisesti ollut hyvin pirstaloitunutta ja isännöintiyritykset pieniä. Viime vuosina alalla on tapahtunut selkeää keskittymistä, kun isoimmat yritykset hakevat kasvua yritysostoin. Siksi taloyhtiön kannattaa olla tarkkana isännöitsijän vaihtuessa.

hiilinegatiivinen

29.8.2022

Rohkeat energiaratkaisut tekivät taloyhtiöstä hiilinegatiivisen

Tamperelainen As Oy Pohjolankatu 18 - 20 on Suomen ensimmäinen hiilinegatiivinen taloyhtiö. Se käyttää kaksisuuntaista kaukolämpöä, eli myy lämpöä takaisin energiayhtiölle. Energiaa saadaan taloyhtiössä monesta lähteestä, esimerkiksi aurinkokeräimistä.

ilmastoviisas taloyhtiö

12.9.2022

Ilmastoviisautta taloyhtiöille

Suomen Kiinteistöliitto on käynnistänyt Ilmastoviisas taloyhtiö -kiertueen, jossa vieraillaan yhdeksällä paikkakunnalla ympäri Suomen. Kiertueella keskustellaan taloyhtiöiden kanssa ja kartoitetaan yhdessä parhaita ilmastoviisaita tekoja asumisessa.

ryhmäkorjaushanke

16.9.2022

Ryhmävoimaa korjaamiseen, viihtyvyyttä asumiseen

Turkulaisessa Hepokullan lähiössä on käynnissä laaja ryhmäkorjaushanke. Alueen kerrostaloille oli kerääntynyt korjausvelkaa vuosien saatossa, ja nyt ne päätettiin korjata kaikki yhtä aikaa. Yhteistyö on tuonut hankkeeseen sujuvuutta ja nopeutta.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti