Taloyhtiö voi joutua vastuuseen liukastumisesta tai lumen putoamisesta väärään paikkaan?

Kun talvella maa on liukas ja katoille kertyy lunta, taloyhtiöiden vastuu piha-alueidensa hoidosta korostuu.

− Taloyhtiöllä on korostunut huolellisuusvelvollisuus kiinteistön ja rakennuksen turvallisuudesta, sanoo Suomen Kiinteistöliiton apulaislakimies Kristel Pynnönen Helsingin Sanomien haastattelussa.

Vastuu perustuu muun muassa järjestyslakiin ja asunto-osakeyhtiölakiin.

Tyypillisesti kunnossapitotöitä, kuten talvisin pihan hiekoittamista ja lumen pudottamista katolta, hoitaa taloyhtiön valitsema huoltoyhtiö. Silloinkin vastuu turvallisuudesta on taloyhtiöllä.

Vastuuseen vaikuttaa se, millainen sopimus taloyhtiön ja huoltoyhtiön välillä on. Kirjallisesta sopimuksesta tulisi selvitä, mitkä tehtävät kuuluvat kullekin.

− Sopimuksesta selviää, onko huoltoyhtiölle siirretty vastuuta valvonnasta ja tulisiko sen esimerkiksi pihaa hiekoittaessaan tarkistaa, ettei katolta ole tippumassa lunta ja laittaa tarvittaessa puomi katoksen rajaamiseksi, Kristel Pynnönen selittää.

Kerrostaloja pienemmissä taloyhtiöissä, kuten rivi- ja paritaloissa, pihaa saatetaan hoitaa talkoovoimin. Myös tällöin taloyhtiö huolehtii talkootöiden toteutumisesta.

Päästääkö varoituskyltti pälkähästä?

Voiko taloyhtiö laistaa vastuutaan pystyttämällä varoituskyltin, jossa varoitetaan talvikunnossapidon puuttumisesta?

− Kyltti ei riitä, jos kyseessä on sellainen piha-alue, jossa voi olettaa olevan turvallista kulkea, kuten kävelytie tai parkkipaikka. Jos taas kesällä pihan nurmikolle on syntynyt polku ja joku innokkaana kävelee siitä myös talvisin, taloyhtiö ei voi olla vahingoista vastuussa, Pynnönen vertailee.

Yleensä vahingonkorvausvastuu perustuu siihen, että korvauksia vaativa osapuoli todistaa vahingon aiheuttajan toimineen huolimattomasti. Koska kiinteistön omistajalla on korostunut huolellisuusvelvollisuus kiinteistön turvallisuudesta, tulee taloyhtiön osoittaa, että se on toiminut huolellisesti.

Henkilövahingoissa korvaussummat perustuvat lähtökohtaisesti tapahtumasta koituneisiin taloudellisiin vahinkoihin, kuten sairaala- ja hoitokustannuksiin. Myös omaisuusvahingot voivat tulla kalliiksi.

− Esimerkiksi auton päälle on voinut pudota katolta jäälohkare, jolloin on jouduttu korvaamaan rikkoutunut ikkuna tai kolhiintunut pelti. Jos taloyhtiö on laiminlyönyt vastuitaan ja sille kohdistuu korvausvaatimuksia, osakkaat joutuvat maksumiehiksi. Juuri tällaisia tilanteita varten taloyhtiöillä ja niiden huoltoyhtiöillä on vakuutus, Pynnönen sanoo.

Entä sitten, jos ei huolla omakotitalonsa pihaa ja joku loukkaa itsensä?

Jos joku tulee kutsumatta pihalle, talonomistaja ei olisi syypää vahinkoon. Harvemmin taas kutsuttu vieras vaatisi tuttua talonomistajaa vahingosta vastuuseen. Talonomistaja voisi kuitenkin joutua vastuuseen silloin, jos postinjakaja tai huonekalujen kuljettaja loukkaantuisi vaikeakulkuisella pihalla.

Yleisempää on, että aamun lehti jää jakamatta tai roska-astioita ei käydä tyhjentämässä, jos piha on huonossa kunnossa, Pynnönen sanoo.

Lumimassat voivat vaurioittaa kattojen rakenteita

Lumimassojen lisääntyessä näin lopputalvesta on hyvä muistaa, että lumimassat saattavat vaurioittaa myös kattojen rakenteita.

− Siksi katon tarkistus säännöllisin väliajoin on perusteltu, muistuttaa Vesivek Oy tiedotteessaan.

Vuoroin kiristyvä ja lauhtuva pakkanen saattaa antaa käsityksen, että lumikuorma katolla vähenee. Näin voi käydä, mutta jäljelle jääneen lumen alle saattaa muodostua jäätä, joka voi olla lumikuormaakin vaarallisempaa. Se voi luiskahtaa heikkolaatuisten lumiesteiden alta kulkuväylälle. Turvallisin vaihtoehto on ritilälumieste, jonka alta jää ei pääse luisumaan.

Kun lunta kinostuu katolle liikaa, ja sitä täytyy pudottaa katolta alas, se kannattaa tehdä ennen suojasäätä. Lumen pudotus tulee olla suunniteltu kiinteistökohtaisesti.

− Katolla täytyy olla tarvittavat kattosillat ja lapetikkaat, sekä suunnitelma siitä, mistä voidaan turvallisesti pudottaa lunta ja mihin. Kattoa ei saa koskaan puhdistaa kokonaan lumesta, koska ohut kerros lunta ja jäätä suojaa katon pintamateriaalia, Vesivek muistuttaa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

jätekeräys

19.5.2023

Jätekeräys kuntoon pienellä pihalla

As Oy Porvoon Rauhankatu 39 uusi jäteastiansa kolme vuotta sitten. Vanha jätepiste sijaitsi talon seinustalla ja oli siten paloturvallisuusriski. Jätelain muutokset voivat tuottaa vaikeuksia erityisesti pienille taloyhtiöille, mutta ratkaisuja löytyy.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

taloyhtiön lumi

13.12.2022

Taloyhtiön lumimuistio

Taloyhtiön vastuulla on jään ja lumen poisto sekä hiekoitus taloyhtiön piha-alueella. Lumet tulee kasata oman pihan alueelle niin, että pelastustiet jäävät vapaiksi. Lumenpudotuksen voi tilata ammattilaiselta.

13.1.2023

Mitä on vastuullisuus taloyhtiössä?

Vastuullisuuskeskustelu ulottuu lähivuosina myös taloyhtiöihin, ja hyvin hoidetut taloyhtiöt nousevat arvoon. Vastuullisuuteen kuuluu niin ekologinen, taloudellinen kuin sosiaalinen vastuu. Suunnitelmallinen kiinteistönpito on keskeinen osa vastuullisuuden johtamista.

riski

28.4.2023

Osakasrakenne voi olla taloyhtiölle riski

Taloyhtiöiden mahdollisuudet saada lainaa ovat heikentyneet, kun pankit kiristävät kriteerejään. Erityisen synkältä tilanne näyttää yhtiöissä, joiden asukkaista valtaosa on eläkeläisiä. Myös tyhjillään olevat asunnot muodostavat yhtiölle riskin.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti