Talotekniikan säädöt kuntoon talven varalle

talotekniikan säädöt

Sään viiletessä on aika laittaa kiinteistön talotekniikan järjestelmät ja automatiikan säädöt kuntoon, muistuttaa valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva. Kulutuksen seuranta on yhä tärkeämpää energian ja kustannusten säästön sekä järjestelmien vikaantumisen havaitsemisen vuoksi.

Järjestelmien testaamisen voi aloittaa lämmitysjärjestelmästä. Vesikiertoisen lämmitysjärjestelmän toiminta testataan säätämällä järjestelmän asetusarvoa korkeammaksi ja seuraamalla, nostaako automatiikka veden lämpötilan asetetulle tasolle.

Sähkölämmityksen toiminta voidaan tarkistaa nostamalla termostaatin asetusarvo korkeammaksi ja seuraamalla lämmönjakolaitteiston lämpötilaa. Samalla tavalla testataan ilmanvaihtojärjestelmän toiminta.

– Manuaalisen testaamisen jälkeen on tärkeää muistaa palauttaa asetukset niiden lähtötasolle. Asetusarvot kannattaa kirjoittaa ylös tai ottaa niistä kuva muistin tueksi, asiantuntija Veli-Matti Virtanen Motivasta opastaa.

Lämmitys kuntoon tarkistuksin

Mekaaniset termostaatit ja niiden ohjaamat venttiilit saattavat kesän aikana jumiutua. Kun lämmityskausi on alkanut, kiinteistön omistajan tai asukkaan kannattaa tarkistaa, onko patteri tai siihen menevä vesiputki lämmin.

Patterin lämpötilan pitäisi muuttua pienellä viiveellä, kun termostaattia pyöritetään auki ja kiinni. Jos patteri pysyy kylmänä, termostaatin venttiili voi olla jumissa.

Lämmityksen, sähkön ja veden kulutustietojen seuraaminen on todella tärkeää kaikille kiinteistön omistajille. Seuranta kannattaa aloittaa heti lämmityskauden alkaessa. Näin voidaan havaita ongelmat, jotka eivät muuten paljastuisi edes järjestelmän testaamisella.

Jos rakennuksessa tehdään energiatehokkuutta parantavia toimenpiteitä, myös vesikiertoisen lämmitysjärjestelmän säätökäyrää voidaan usein pienentää.

– Jos osa tiloista on liian viileitä ja osa liian lämpimiä rakennuksessa, jossa on lämmönjakokeskus ja -verkosto, patteriverkoston perussäätö voi olla tarpeen. Ensin kannattaa kuitenkin testata lämmönjaon ja termostaattien toiminta, Virtanen sanoo.

Sulanapitojärjestelmät voivat paljastua energiasyöpöiksi

Jatkuvasti päällä pidettävät sulanapitojärjestelmät voivat niellä liikaa sähköä, jos samaan aikaan hyödynnetään useita laitteita. Niitä kannattaa hyödyntää tarpeen mukaan, eli vain silloin, kun jäätymisen riski on todellinen.

Esimerkiksi talvella pakkasjaksojen aikaan jää ei kerry maahan tai sadevesijärjestelmiin, eikä sulatusta ole tarpeen pitää päällä. Vanhat järjestelmät voivat toimia yksinkertaisella päällä-pois-kytkimellä, jolloin kiinteistön huoltajien pitäisi kytkeä lämmitys päälle tai pois manuaalisesti.

Sulanapitojärjestelmiin saatava säätöautomatiikka määrittää, milloin sulatus on tarpeellista, ja huolehtii alueiden sulatuksesta. Näin se pienentää sulatuslaitteiden energian kulutusta.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

13.12.2022

Kuukauden kasvo: Kaikki säästökeinot käyttöön

Vuoden LVI-nainen, Kangasalan Putkilämpö Oy:n toimitusjohtaja Virpi Rannikko kertoo vinkkejä taloyhtiön energiansäästöön. Lämmityksen pienentäminen, valaistuksen vaihtaminen led-valoihin ja veden säästäväinen käyttö pienentävät energialaskua jo merkittävästi.

sähkön riittävyyden

30.3.2023

Säästötoimet takasivat sähkön riittävyyden talvella

Leuto talvi, tuontisähkön hyvä saatavuus, kotimaisen tuotannon luotettava toiminta ja sähkön säästäminen varmistivat sähkön riittävyyden kuluneena talvena. Niukin tilanne oli joulukuussa ja kulutushuippu saavutettiin vasta maaliskuussa.

turvallisuus mökillä

5.4.2023

Muista nämä turvallisuusseikat mökkikauden alussa

Talven jälkeen mökkikautta aloittaessa on syytä ottaa huomioon turvallisuusriskit. Palovaroittimen toimivuus tulee testata, tulisijaa lämmittää varovasti ja sähkölaitteiden kunto tarkastaa. Riskitilanteisiin on hyvä varautua, sillä avun saaminen mökille voi kestää.

puutalossa energiansäästö

22.6.2023

Puutalossa energiansäästö on usein asukkaan harteilla

Sähkölämmitys on puutaloyhtiöissä selvästi yleisin lämmitysmuoto. Se perustuu usein osakkaan itse hankkimiin sähköpattereihin, jolloin lämmityksen kustannukset kohdistuvat kulutuksen mukaan kullekin asukkaalle. Säästöä saa toimivista laitteista.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti