Taas on se aika vuodesta, jolloin päätetään 2,6 miljoonan suomalaisen varoista

Suomen suurimmat lähidemokratiapäivät ovat taas käsillä, kun taloyhtiöiden hallitukset kutsuvat yhtiökokoukset koolle. Taloyhtiöiden yhtiökokouksissa päätetään vuosittain 2,3 miljardin euron korjauksista ja kuuden miljardin vastikkeista sekä valitaan 300 000 hallituksen jäsentä – ja näillä päätöksillä on vaikutusta 2,6 miljoonaan suomalaiseen. Lue, miksi yhtiökokoukseen kannattaa osallistua.

Yhtiökokouksessa päätetään vastikkeista

Yhtiökokous on taloyhtiön korkein päättävä elin, eli kokouksessa päätetään yhtiön tärkeimmistä asioista. Yhtiökokouksessa osakkeenomistajat päättävät muun muassa taloyhtiönsä yhtiövastikkeen määrästä ja talousarviosta, valitsevat hallituksen taloyhtiölleen sekä vahvistavat tilinpäätöksen.

”Yhtiökokouksessa päätöksentekoon osallistuminen on ainutkertainen mahdollisuus: jo päätettyihin asioihin ei kokouksen jälkeen enää palata. Osakkeenomistajan kannattaa siis ehdottomasti osallistua yhtiökokoukseen ja olla mukana päättämässä yhtiön tärkeimmistä asioista”, kannustaa Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen.

Osakkaalla mahdollisuus esittää kysymyksiä

Päätöksenteon yhteydessä on osakkaalla myös laaja oikeus esittää kysymyksiä. Mikäli joku asia yhtiön tilasta askarruttaa, on yhtiökokouksessa oiva mahdollisuus esittää muun muassa yhtiön hallintoon, talouteen tai tilaan liittyviä kysymyksiä. Taloyhtiön hallituksella ja isännöitsijällä on velvollisuus vastata kysymyksiin.

Osakkaalla on myös oikeus saada haluamansa, yhtiökokouksen toimivaltaan kuuluva asia yhtiökokouksen käsiteltäväksi. Osakkaan tulee esittää nämä asiat kirjallisesti riittävän ajoissa hallitukselle otettavaksi yhtiökokouksen esityslistalle. Mielessä olevista asioista kannattaa olla mahdollisimman ajoissa yhteydessä hallitukseen. Kokouksessa voidaan keskustella asioista, mutta päättää voidaan ainoastaan asioista, jotka on mainittu kokouskutsussa.

Yhtiökokouksessa valitaan hallitus

Yksi yhtiökokouksen tärkeimmistä päätöksistä on hallituksen valitseminen. Hallitus huolehtii yhtiön taloudesta, hallinnosta, rakennuksista, piha-alueesta ja yhtiön toiminnasta. Yhtiökokouksessa osallistut taloyhtiön hallituksen valintaan. Työskentely taloyhtiön hallituksessa on hyvä tapa vaikuttaa taloyhtiön asioihin pitkin vuotta. Osakkaan kannattaa myös itse harkita ehdolle asettumista. Varsinaista asiantuntemusta esimerkiksi asunto-osakeyhtiölaista ei edellytetä, vaan riittää, että on kiinnostunut hoitamaan taloyhtiön asioita hyvällä tavalla.

”Yhtiökokouksen päätökset vaikuttavat jokaisen osakkeenomistajan asumiskustannuksiin sekä monesti myös asumisviihtyisyyteen. Yhtiökokoukseen kannattaa ehdottomasti osallistua – näin voi vaikuttaa omaan asumiseen ja asumiskustannuksiin”, Kristel Pynnönen korostaa.

Viisi tärkeintä syytä osallistua yhtiökokoukseen:

  1. Olet mukana vaikuttamassa yhtiön tärkeimpiin päätöksiin.
  2. Voit viedä asian yhtiökokouksen esityslistalle päätöstä varten.
  3. Voit esittää kysymyksiä ja saada vastauksia.
  4. Saat tietoa taloyhtiösi tilasta.
  5. Osallistut hallituksen valintaan tai voit itse lähteä mukaan.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

22.5.2018

Yksityinen vuokranantaja tekee suomalaista työtä

Yksityisen vuokranantajan tarjoama vuokra-asunto ja toimiminen vuokranantajana on suomalaista työtä. Suomen Vuokranantajat haluaa alleviivata tätä sanomaa käynnistämällä yhteistyön Suomalaisen Työn Liiton kanssa. Yhteistyön ensiaskeleena Suomalaisen Työn Liiton Avainlippu tulee käyttöön palkinnossa, jolla Suomen Vuokranantajat palkitsee aluetoimintansa ansioituneita henkilöitä.

21.1.2021

Kaupallinen yhteistyö

Kerrostalot kestävän kaupunkiympäristön edistäjinä

6Aika CircularHoodFood Kiertotalous kaupunkikortteleissa –ruoan vähähiilisyys, urbaani tuotanto ja biojätteen kierto – hankkeessa edistetään viljelyä kerrostaloissa. Vaikka rivi- ja erillistaloyhtiöiden pihoilla olevat pienviljelmät ovat kaupunkikuvassa tuttu näky, pysyttelevät useammat kerrostalopihat asfalttipeitteisinä. Kokemusta laajemmista taloyhtiökohtaisista viljelyratkaisuista, piha- ja sisäviljelytoteutuksista, ei kuitenkaan juuri ole.

HSY

9.11.2018

Kiinteistö- ja rakentamismarkkinat painottuvat yhä selkeämmin pääkaupunkiseudulle

Pääkaupunkiseudun väestönkasvu on omaa luokkaansa Suomessa ja edellyttää aktiivisen rakentamisen jatkumista. Rakentamisen määrä pääkaupunkiseudulla kasvaakin edelleen ensi vuonna, vaikka Suomen tasolla määrän odotetaan pysähtyvän tai kääntyvän laskuun. Pääkaupunkiseudun asuntoaloitusten määrä on kasvanut voimakkaasti kuluvan vuoden kesän lopulle saakka, mutta rakennuslupien reipas lasku ennakoi käänteen tapahtuvan loppuvuonna.

11.5.2016

Suuret salkkukaupat nostavat kiinteistökaupankäynnin volyymiä

Kiinteistömarkkinoilla kaupankäynti jatkuu vilkkaana kaikkialla maailmassa, kertovat KTI Markkinakatsaus ja RAKLI-KTI Toimitilabarometri. Ennätysmatalien korkojen ympäristössä kiinteistöjen vakaat nettotuotot houkuttelevat sijoittajia. Runsas sijoituskysyntä painaa tuottovaatimuksia. Toimitilavuokramarkkinoilla syntyy nyt uusia sopimuksia melko vilkkaasti, mutta tyhjän toimistotilan suuri määrä painaa vuokratasoja.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti